Aşa pot fi ameliorate simptomele menopauzei!

image

Semnele şi simptomele care apar la menopauză pot fi gestionate prin mai multe moduri, de la alimentaţie la remedii naturiste.

În cazul multor femei, simptomele menopauzei apar cu 4 ani înainte de ultima menstruaţie. Semnele specifice menopauzei sunt puse pe seama scăderii estrogenului şi se manifestă prin: modificări la nivelul mucoaselor (uscăciune vaginală, usturime la urinare), exces de grăsime, mai ales la nivelul abdomenului, păr uscat, fără strălucire, care se rupe uşor, dureri articulare, insomnie, schimbări ale dispoziţiei, stări depresive, atacuri de panică, nervozitate, bufeuri de căldură, crampe, cefalee.

Bufeurile de căldură

Acest simptom poate să apară de câteva ori pe zi sau pe oră, durează câteva secunde sau minute şi este însoţit sau nu de atacuri de panică şi de disconfort.

Soluţii: Bufeurile de căldură pot fi declanşate de alimentele picante, de stres, de alcool sau de cafea. Evită aceşti factori, dacă este cazul. Bea apă rece în timpul episodului de căldură, ţine la îndemână un ventilator (eventual, portabil) şi respiră adânc. Terapia de substituţie hormonală reduce bufeurile de căldură şi transpiraţiile nocturne asociate menopauzei. Dacă medicul nu îţi recomandă această terapie, întreabă-l despre alte opţiuni terapeutice.

Uscăciunea vaginală

Scăderea estrogenului face ca mucoasa vaginului să fie mai uscată şi mai subţire, ceea ce duce la apariţia mâncărimilor locale, precum şi a disconfortului în timpul contactelor intime.

Soluţii: există creme şi loţiuni intime care menţin hidratarea la nivelul vaginului. În timpul contactelor sexuale, o soluţie sunt lubrifianţii pe bază de apă. Medicul poate recomanda şi creme cu estrogen sau alte terapii.

Vezi şi: Cum se schimbă viața sexuală după menopauză?

Insomnia

Deficitul de progesteron poate induce probleme de somn precum adormirea greoie şi chiar insomnia.

Soluţii: fii activă zilnic, dar evită efortul intens înainte de culcare. Chiar şi plimbările pe jos ajută! Seara, bea un ceai de tei sau lapte cald, evită cofeina după 16:00, nu dormi ziua. Poţi lua în considerare şi administrarea de melatonină.

Stări depresive, anxietate

Menopauza pote veni „la pachet” şi cu schimbări de dispoziţie, plâns facil, gânduri negre, nervozitate, anxietate şi chiar cu depresie.

Soluţii: bea ceai de sunătoare, dormi 7-8 ore pe noapte, fă mişcare 30 de minute pe zi, evită alcoolul şi redu stresul.

Vezi şi: Când ştie sigur o femeie că a intrat la menopauză