Soluții pentru a gestiona menopauza. Sfaturile medicului

Menopauza este un moment al vieții pe care fiecare femeie îl va atinge la un moment dat și este reprezentată de încetarea menstruației, prin epuizarea capacității și rezervei ovariene. Diagnosticul de menopauză se pune dupa ce femeia nu a mai avut menstruație timp de 12 luni consecutive. Așadar, este un diagnostic retrospectiv. Intervalul de vârstă la care o femeie poate intra la menopauză este de 45-55 ani, media fiind de 50-51 ani pentru femeile europene. Dr. Cristiana Odukoya ne spune mai multe despre menopauză. 

Etapele menopauzei

Există mai mulți termeni utilizați în contextul menopauzei, precum premenopauza, perimenopauza și postmenopauza. Premenopauza reprezintă toată perioada reproductivă a vieții unei femei cu potențial de a obține sarcina până la momentul la care va debuta perioada perimenopauzei. Este un termen mai puțin folosit în zilele noastre.

Perimenopauza este perioada când debutează primele simptome specifice și se întinde până la momentul la care poate fi stabilit diagnosticul de menopauză. Această perioadă poate precede menopauza propriu-zisa cu până la 7-10 ani. Și în această etapă se mai poate obține o sarcină însă șansele sunt foarte mici. La vârsta de peste 45 ani, acest diagnostic poate fi pus pe baza simptomelor specifice si menstruațiilor neregulate, iar la vârsta de sub 45 de ani pentru a pune diagnosticul sunt necesare evaluare ecografică și analize de sânge cu dozări hormonale.

Postmenopauza este tot ceea ce urmează dupa cele 12 luni fără menstruație până la finalul vieții,sau mai este de asemenea utilizat la femeile care au intrat la menopauză din motive medicale printr-o operație de înlăturare a organelor genitale interne, ovare și/sau uter.

Care sunt simptomele menopauzei

Cele mai frecvente simptome ale menopauzei sunt bufeurile (valurile de căldură) și transpirațiile pe timpul nopții. Bufeurile au durata de 5-10 minute și apar mai des la pacientele fumătoare, cu surplus ponderal și anxioase. În absența tratamentului, bufeurile pot persista și 10 ani însă severitatea lor scade în timp.

De asemenea, simptome comune sunt dorința sexuală redusă, durere la contactul sexual, uscăciune vaginală, secreții vaginale modificate, simptome urinare deranjante și infecții urinare dese.

Femeile în această perioadă au insomnii, un somn neodihnitor pe timpul nopții, dureri de cap, simptome depresive, anxietate, iritabilitate și tulburări de concentrare. Pot asocia dureri musculare, dureri articulare, oboseală accentuată pe timpul zilei. Pielea devine ridată, uscată, subțire și părul începe să cadă. De asemenea, femeile remarcă și o acumulare de kilograme.

Soluții pentru combaterea simptomelor menopauzei

Terapia de substituție hormonală este cel mai eficient tratament indicat pentru simptomele menopauzei și prevenția osteoporozei. Constă în medicamente bazate pe o combinație de mai mulți hormoni, dar poate fi și unul singur în cazuri selectate. Rolul acesteia este de a trata și ameliora simptomele asociate menopauzei. Modalitatea de administrare variază, poate fi sub formă de pastilă, aplicare pe piele, injectabilă, implant sub piele, ovul intravaginal, dispozitiv intrauterin, în funcție de indicația la pacienta respectivă in primul rand, apoi în funcție de preparatele disponibile pe piața locală, dar și de preferința pacientei. Dozele si durata tratamentului sunt personalizate. Momentul optim de a începe tratamentul este la apariția primelor simptome.

Menopauza jpg

Foto: Shutterstock

Terapia de substituție hormonală are multe beneficii și un impact pe calitatea vieții semnificativ. Se prescrie în baza unei consultații extrem de detaliată cu pacienta despre simptome, istoricul medical personal si familial, vârstă, investigații precum ecografie vaginală, mamografie, analize de sânge și dozări ale hormonilor.

Femeile sunt încă temătoare în ceea ce privește terapia de substituție hormonală însa ele trebuie să știe că nu este periculoasă dacă este administrată corect. La pacientele la care acest tratament hormonal nu este permis există alternative cu medicamente care nu sunt pe bază de hormoni împreună cu suplimente pe bază de plante. Acestea se pot combina cu activități precum acupunctura, terapia psihologică, meditația, masajul, yoga și diverse tehnici de relaxare.

Activitatea fizică este extrem de importantă la orice pacientă la menopauză indiferent de metoda de tratament aleasă. Este recomandat să efectueze 20 de minute de activitate fizică moderată zilnic și 2 sesiuni suplimentare de exerciții de rezistență pe săptămână. Sunt încurajate plimbările în aer liber pe vreme răcoroasă, participarea la activități sociale, alimentația echilibrată, evitarea consumului de alcool, evitarea sau oprirea fumatului, evitarea băilor fierbinți.