Ce schimbări aduce menopauza la nivelul pielii?

Dacă te apropii de menopauză, dar încă nu ești sigură în ce fază a procesului te afli, pielea ta ți-ar putea dezvălui răspunsul.

Potrivit experților dermatologi  de la Absolute Collagen, o scădere a estrogenului din cauza menopauzei poate duce la modificări ale pielii, deoarece înseamnă mai puțin colagen în piele, ceea ce înseamnă că semnele îmbătrânirii vor deveni mai evidente.

Colagenul este o componentă majoră a ligamentelor și țesutului conjunctiv, oferind suport structural și rezistență. Așadar, această pierdere poate avea un impact semnificativ asupra aspectului și texturii pielii tale.

Te poți aștepta să vezi mai multe linii fine, riduri, elasticitate redusă a pielii și piele mai ternă, precum și obraji lăsați.

Un alt indiciu posibil ca treci prin schimbarea naturala adusă de menopauză o reprezintă pielea uscată și mâncărimi.

Experții spun că unul dintre cele mai comune simptome la nivelul pielii, în cazul femeilor care se confruntă cu menopauză este pielea uscată și mâncărimea.

1 femeie batrana shutterstock 1551193370 jpg jpeg

Foto: Shutterstock

Pierderea de colagen experimentată în timpul menopauzei înseamnă că pielea are o capacitate compromisă de a păstra umiditatea, devenind uscată și vulnerabilă la crăpare și descuamare.

Pielea poate deveni chiar mai subțire, au observat experții, ceea ce înseamnă că ar putea fi mai susceptibilă la vânătăi sau rupturi ușoare.

Pentru unele femei, reapariția acneei ar putea fi momentul de start al menopauzei.

În timpul menopauzei, nivelul pH-ului pielii tale se poate schimba. Acest lucru provoacă perturbarea microbiotelor  benefice de pe piele, ceea ce, la rândul său, poate face pielea mai predispusă la mâncărime, erupții cutanate și iritații generale.

Persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazis, rozacee sau eczeme, pot constata că afecțiunile pielii lor se agravează în această etapă.

Cinci modificări ale pielii în timpul menopauzei

·     Mai multe linii fine și riduri

·     Piele uscată și mâncărime

·     Vânătăi ușoare

·     Acnee

·     Afecțiuni ale pielii înrăutățite

Deși toate acestea pot apărea în timpul perimenopauzei, reține că poate dura un deceniu pentru ca o femeie să treacă prin schimbarea complete pe care o aduce menopauza. De asemenea, este bine de știut că femeile nu sunt considerate la menopauză până când nu au 12 luni consecutive fără menstruație.

Simptome ale perioadei de instalare a menopauzei include și:

·     Modificări de ciclu menstrual

·     Dispoziție proastă

·     Dificultăți de somn

·     Dureri musculare și dureri articulare.

Sursa: Daily Express