Aceste suplimente pot deveni toxice!
Este adevărat că majoritatea suplimentelor se eliberează fără reţetă, însă ar trebuii ca acestea se fie administrate pe baza recomandărilor medicului. Luate necorespunzător devin toxice și provoacă efecte adverse.
Nutrienții precum vitaminele şi mineralele este bine să fie obţinute din alimentație, dar există și situații când organismul are nevoie de suplimente. Spre exemplu, copiii în perioada creșterii, femeile în timpul sarcinii și alăptării și în cazul celor cu deficiențelor nutriționale. De asemenea, adulții în vârstă pot avea nevoie din cauza dificultăților de absorbție a nutrienților. Acestea se administrează întotdeauna în cantități limitate și pentru perioade de timp bine definite, după nevoile individuale, în urma discuței cu medicul sau farmacistul. Luate necorespunzător, pot deveni toxice, mai ales în cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E și K), care se depun sub forma de rezerve și nu se elimină renal. Totodată, suplimente administrate în exces pot interacționa cu alte medicamente sau pot duce la absorbția deficitară a altor nutrienți.
Vitamina A
Cunoscută și sub numele de retinol, vitamina A menține sănătatea ochilor, ajută la funcționarea adecvată a sistemului imunitar, fiind benefică inclusiv pentru creșterea și dezvoltarea adecvată a copiilor. Luată în exces, poate provoca: dureri de cap, vedere încețoșată, greață, amețeli, dureri musculare și probleme de coordonare. În timpul sarcinii, excesul duce la malformații congenitale.
• Aport necesar adulţi/zi: bărbați - 900 micrograme (mcg), femei - 700 mcg.
Vitamina D
Rolul vitaminei D în organism este de a facilita absorbția calciului, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, contribuind şi la funcționarea normală a mușchilor și nervilor. De asemenea, vitamina D susține sănătatea sistemului cardiovascular, previne tulburările de dispoziție, diabetul de tip 2 și bolile autoimune. Consumată în exces pe o perioadă îndelungată, vitamina D provoacă: hipercalcemie, vărsături, slăbiciune musculară, confuzie, deshidratare, urinare excesivă și pietre la rinichi.
• Aportul necesar/zi: Persoanele cu vârste cuprinse între 1 si 70 de ani, inclusiv gravide şi lăuze – 600 UI/zi
Vezi şi: De câtă vitamina D au nevoie copiii
Zinc
Acționează ca un puternic antioxidant și este important în vindecarea rănilor, dar dacă este administrat în exces, zincul devine toxic. Acesta cauzează pierderea apetitului, dureri de cap și de stomac, anemie și sistem nervos deteriorat. În plus, acesta poate interacționa cu absorbția anumitor antibiotice, în special cu cele din clasa tetraciclinelor și le scade eficacitatea.
• Aport necesar/zi: adulți (atât bărbați, cât și femei) - 11 mg.
Magneziu
Are rol major la nivel muscular, nervos și cardiac, dar prea mult magneziu în corp poate fi periculos. Se numește hipermagnezemie și apare, mai ales, la persoanele cu insuficiență renală. Poate poate duce la greață, vărsături și somnolență. De asemenea, excesul de magneziu provoacă ritm cardiac anormal, pierderea cunoștinței, contracții ale mușchilor și crampe.
• Aport necesar/zi: copii (4-8 ani) - 130 mg, femei - 320 mg, bărbați - 420 mg.
Sfatul specialistului
Eliza Ciucă, farmacist specialist, București, 0756.986.596, Instagram @eliza_ciucă
Ghimbirul, un excelent antiinflamator și antiimicrobian, poate produce aciditate și disconfort abdominal în rândul persoanelor cu afecțiuni gastrice. Nu se recomandă consumul de ghimbir înaintea intervențiilor chirugicale, deoarece încetinește coagularea sângelui. Grepfrutul, un fruct cu numeroase beneficii atât pentru sistemul imunitar, cât și pentru persoanele care doresc să scadă în greutate, nu este recomandat pentru persoanele care au tratament medicamentos pentru reducerea colesterolului (statine), deoarece crește riscul efectelor secundare, cum sunt durerile musculare. Sunătoarea, plantă extrem de benefică pentru persoanele care suferă de depresie minoră sau pentru femeile care intră la menopauză, nu este recomandată copiilor sub 6 ani, deoarece crește riscul de a provoca agitație și instabilitate emoțională. Nu se recomandă consumul de sunătoare nici pentru persoanele care urmează tratamente cu anticoagulante, anticoncepționale sau antivirale.