De câtă vitamina D au nevoie copiii

1 vitamina d copii jpg jpeg

Vitamina D este important─â pentru s─ân─âtatea oaselor ┼či a musculaturii. Ajut─â organismul s─â absoarb─â calciul ┼či fosfatul din alimente, minerale importante pentru oase puternice. Copiii, mai mult dec├ót oricine, au nevoie de o suplimentare a vitamine D, pentru a le proteja oasele ├«n cre┼čtere.

Doar c├óteva alimente con┼úin ├«n mod natural vitamina D, dar cei mai mul┼úi dintre noi ob┼úinem din acestea doar aproximativ un sfert din necesarul de vitamina D. Cea mai mare parte se sintetizeaz─â ├«n corp dup─â expunerea la soare. Pe l├óng─â faptul c─â lipsa de vitamina D provoac─â probleme ale oaselor ┼či musculaturii, caren┼úa are leg─âtur─â cu mai multe riscuri de apari┼úie a unor boli precum celea de inim─â, hipertensiune arterial─â, accident vascular cerebral, reducerea imunit─â┼úii, scleroza multipl─â ┼či boli autoimune. A existat o perioad─â ├«n care copiii care aveau caren┼ú─â de vitamina D erau predispu┼či la rahitism, o boal─â care face ca oasele s─â devin─â moi din cauza mineraliz─ârii insuficiente a structurii oaselor. ├Än timp, oamenii de ┼čtiin┼ú─â ┼či-au dat seama c─â de acest element nutritiv esen┼úial depinde ca organismul s─â absoarb─â suficient calciu pentru a men┼úine oasele puternice ┼či s─ân─âtoase.

Care dintre copii riscă să aibă carenţe

Copiii a c─âror piele este rareori expus─â la soare ajung s─â sufere de caren┼ú─â de vitamina D. De asemenea, bebelu┼čii prematuri, cei al─âpta┼úi ┼či copiii cu boli care afecteaz─â modul ├«n care organismul absoarbe vitamina D, ca bolile hepatice, renale, problemele de absorb┼úie a alimentelor (fibroza chistic─â, boala celiac─â, boala inflamatorie intestinal─â) ┼či cei care iau medicamente pentru epilepsie.

Prezent─â ├«n pe┼čtele gras

Problema este c─â nu exist─â foarte multe alimente care con┼úin vitamina D, ├«n special unele preferate de copii. Se g─âse┼čte ├«n anumite tipuri de pe┼čte gras ┼či ulei de ficat de cod, ciuperci. O can─â de suc de portocale are 137 UI. Aceea┼či cantitate de lapte are ├«ntre 115 ┼či 124 UI, iar un ou fiert are are 20 UI.  O alt─â surs─â de vitamina D este soarele. Razele ultraviolete stimuleaz─â pielea s─â produc─â vitamina D. Acest lucru creeaz─â o enigm─â, deoarece se ┼čtie c─â expunerea direct─â la lumina soarelui, f─âr─â protec┼úie solar─â, poate cre┼čte riscul de cancer de piele. Pe de alt─â parte, utilizarea excesiv─â a protec┼úiei solare poate fi un alt motiv pentru care deficien┼úa de vitamina D a devenit mai frecvent─â la copii.

De câtă vitamina D au copiii nevoie?

Sugarii ar trebui s─â primeasc─â 400 UI pe zi de vitamina D de la c├óteva zile dup─â na┼čtere. ├Än privin┼úa modului de administrare, medicul primar de medicin─â general─â Valeria Herdea declar─â: ÔÇ×Exist─â mai multe forme de vitamina D utilizate ├«n practica autohton─â: vitamina D2 sau vitamina D3. Vitamina D are diverse forme de prezentare, de la solu┼úii orale - administrate sub form─â de pic─âturi sau dozate ├«n minicapsule asem─ân─âtoare unor fiole cu deschidere u┼čoar─â printr-o simpl─â r─âsucire - la forma de spray-uri sau comprimate. Comprimatele masticabile se pot administra la copilul mare, dup─â v├órsta de 3-4 ani, c├ónd procesul de mastica┼úie este dezvoltat corespunz─âtor. Administrarea vitaminei D este recomandat─â pe ├«ntreg parcursul vie┼úii de adult, cu consiliere medical─â prealabil─â, astfel ├«nc├ót administrarea s─â respecte criteriul personaliz─ârii. 

INFO

Printre cele mai importante surse naturale de vitamina D se num─âr─â: pe┼čtele (somon, ton), oul (g─âlbenu┼čul), carnea de vit─â, ciupercile.

Info

Este indicat s─â expui copilul la soare ├«ntre 5 ┼či 30 de minute, de 2 ori pe s─âpt─âm├ón─â, pentru a nu suferi de deficit de vitamina D.

Sfatul specialistului

Dr. Valeria Herdea, medic primar de medicin─â general─â, medicin─â de familie cu profil pediatrie, portalul medical Herdea.ro

├Än zona temperat─â se administreaz─â vitamina D tot anul. ├Än anotimpul rece (lunile cu ÔÇ×rÔÇč, din septembrie p├ón─â ├«n aprilie) se administreaz─â copiilor 800 ÔÇô 1200 UI vitamina D. ├Än anotimpul cald (senin, ├«nsorit mai-august) ├«ntre 400-800 UI zilnic. Doza administrat─â variaz─â ├«n func┼úie de zona geografic─â, v├órst─â, greutate, stare de s─ân─âtate, tip de alimenta┼úie. Vitamina D se administreaz─â profilactic la copil ├«ncep├ónd cu ziua a 7-a de la na┼čtere ┼či p├ón─â la 1 an ┼či 6 luni. Se recomand─â administrarea ┼či dup─â aceast─â v├órst─â, p├ón─â la 16-18 ani, ├«n doze de 400 - 800 UI/zilnic, fiind perioada de cre┼čtere major─â a sistemului osos.