Ce mineral ajută la prevenirea demenței?

Noi cercetări arată că un aport zilnic de alimente bogate în magneziu pot reduce riscul de a dezvolta demență, scrie Yahoo Health.

Obținerea unei cantități mai mari din acest m,ineral, ar putea preveni demența, arată un nou studiu.

Potrivit Yahoo Health, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că de efectele pozitive ale unei cantități mai mari de magneziu din dietă par să beneficieze mai mult femeile decât bărbații.

Experții în nutriție și sănătatea creierului explică și dacă trebuie să adaugi mai mult magneziu în dieta ta.

image

Magneziul ajută la menținerea funcționării optime a neuronilor. Foto: Shuttesrtock

De ceva timp, cercetările au arătat importanța anumitor vitamine și minerale, precum și modul în care acestea contribuie la funcționarea creierului nostru. Și odată cu creșterea rapidă a numărului de persoane cu demență peste tot în lume, oamenii de știință sunt dornici să determine ce poate ajuta la scăderea riscului de declin cognitiv.

Recent, o echipă de cercetători a descoperit că o simplă creștere a dozei zilnice de magneziu poate ține demența la distanță și poate îmbunătăți sănătatea generală a creierului.

Studiul, publicat în Jurnalul European de Nutriție, a folosit date de la Biobank din Marea Britanie și a analizat peste 6.000 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv din Regatul Unit, cu vârsta cuprinsă între 40 și 73 de ani.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau mai mult de 550 de miligrame de magneziu în fiecare zi aveau o vârstă a creierului cu aproximativ un an mai tânără până la 55 de ani, comparativ cu cineva cu un aport normal de magneziu de aproximativ 350 mg pe zi.

„Studiul nostru arată că o creștere cu 41% a aportului de magneziu ar putea duce la o contracție (micșorare) a creierului legată de vârstă, care este asociată cu o funcție cognitivă mai bună și un risc mai mic sau apariția întârziată a demenței mai târziu în viață”, a declarat autorul principal, dr. Khawlah Alateeq, de la Centrul Național pentru Epidemiologie și Sănătatea Populației, într-un comunicat de presă.

Studiul a mai arătat că un aport mai mare de magneziu alimentar poate contribui la protejarea creierului nostru în procesul de îmbătrânire, iar efectele preventive pot începe la 40 de ani sau chiar mai devreme, a spus dr. Alateeq în comunicatul de presă. „Aceasta înseamnă că oamenii de toate vârstele ar trebui să acorde mai multă atenție aportului de magneziu.”

În plus față de aceste constatări, cercetătorii au descoperit că de efectele de protecție a creierului par să beneficieze mai mult femeile decât bărbații și mai mult decât femeiloe în general, cele aflate în postmenopauză. Dr. Alateeq a spus că acest efect s-ar putea datora efectului antiinflamator al magneziului.

Ce este magneziul și cum ne afectează sănătatea creierului?

Magneziul este un mineral care se găsește în mod obișnuit în nuci, semințe, verdeață cu frunze și lactate. Este necesar pentru menținerea țesuturilor corpului nostru, inclusiv pentru semnalizarea în creier și pentru integritatea barierei hemato-encefalice.”

Deficitul de magneziu a fost asociat cu o creștere a inflamației creierului și cu dezvoltarea unor boli precum boala Alzheimer, scleroza multiplă și boala Parkinson.

În plus, există o relație între magneziu și menopauză care poate explica unele diferențe între bărbați și femei, spune Prest.

„Studiile au investigat modul în care nivelurile de magneziu diferă între femeile aflate în pre și postmenopauză, cu un aport mare de magneziu la femeile aflate în postmenopauză, fiind asociate cu niveluri mai scăzute de markeri inflamatori, cum ar fi proteina C reactivă, proteină care indică nivelul de inflamație în corp."

De cât magneziu avem nevoie în dieta noastră zilnică?

Nevoile adulților variază în funcție de vârstă și sex biologic într-un interval de 310-420 mg/zi, spune Prest.

Se pot atinge aceste nevoi optimizând aportul de magneziu într-o dietă care ar puteta include „cereale, lapte și o banană la micul dejun, un sandviș cu pâine integrală cu 1 cană de supă de fasole la prânz, o mână  de migdale pentru o gustare și o cină cu somon, orez brun și broccoli, oferind aproximativ 350 mg de magneziu în total pentru zi.”, spune Dr. Alateeq.

Dacă dieta ta este deficitară în magneziu un supliment poate ajuta. Includerea alimentelor bogate în magneziu, cum ar fi cerealele integrale și legumele cu frunze de culoare verde închis, sunt benefice pentru sănătatea creierului, indiferent de vârstă.