Studiu: Două alimente care cresc cazurile de cancer colorectal la tineri

În ultimii ani, numărul persoanelor tinere diagnosticate cu cancer colorectal, o boală adesea fatală, a crescut semnificativ. Conform unui nou studiu, consumul excesiv de carne roșie și zahăr ar putea fi legat de această creștere alarmantă.

Gogosi -dulciuri - tanara mananca desert FOTO SHUTTERSTOCK

Dulciurile pot crește risul de cancer de colon și rect. Foto: Shutterstock

Cancerul colorectal este în creștere și, în mod îngrijorător, între începutul anilor 1990 și 2018, numărul adulților cu vârste între 25 și 49 de ani diagnosticați cu acest tip de cancer a crescut cu 22% conform statisticilor din țările occidentale.

Cercetătorii au prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) un studiu potrivit căruia, indivizii sub 50 de ani diagnosticați cu cancer colorectal prezentau niveluri reduse de citrat, un produs al metabolismului carbohidraților, comparativ cu persoanele mai în vârstă. Aceste diferențe sugerează că factorii de mediu, precum dieta, pot juca un rol crucial în dezvoltarea acestui tip de cancer la tineri.

carne rosie 5 jpeg

Carnea roșie este unul dintre motivele creșterii risului de cancer colorectal. Foto: Shuttesrstock

Dr. Suneel Kamath, unul dintre autorii principali ai studiului, a explicat că rezultatele subliniază importanța reducerii consumului de carne roșie și de zahăr pentru prevenirea cancerului colorectal, în special în rândul tinerilor. Studiul a identificat modificări semnificative în căile metabolice legate de metabolismul carbohidraților și proteinelor la persoanele tinere cu cancer colorectal, comparativ cu cele mai în vârstă.

Deși aceste descoperiri sunt preliminare și necesită cercetări suplimentare, ele sugerează că reducerea consumului de carne roșie și zahăr, alături de menținerea unei greutăți corporale sănătoase, ar putea fi măsuri eficiente pentru prevenirea cancerului colorectal.

Pentru a reduce riscul de cancer colorectal, medicii recomandă următoarele măsuri: adoptarea unei diete sănătoase, bogate în fructe și legume, menținerea unui stil de viață activ, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool și carne roșie.

Sursa: Express