Studiu: Colesterolul „bun” nu este atât de bun?
Un studiu recent, citat de DailyMail susține că niveluri mai mari de colesterol bun, HDL, nu reduc riscul de boli de inimă
Noul studiu demitizează statutul colesterolului „bun” care, până la urmă, se pare că nu există. Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de lipoproteine de înaltă densitate (HDL) nu au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă. Se cunoșate faptul că HDL absoarbe colesterolul „rău” din artere și îl transportă înapoi în ficat, care apoi îl elimină din organism. Din acest motiv, a fost numit colesterol „bun”.
Acumularea de colesterol afectează sistemul circulator. Foto: Shutterstock.
Colesterolul LDL, pe de altă parte, este responsabil pentru deteriorarea pereților vaselor de sânge și contribuie la formarea depozitelor de grăsime inflamate cunoscute sub numele de plăci, ceea ce crește riscul unui atac de cord sau de un accident vascular cerebral.
Studiul, reralizat pe un eșantion de 24.000 de americani, a fost finanțat de National Institutes of Health (NIH), organismul guvernamental dedicat cercetării medicale și științifice și a fost publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Autorul principal al studiului, Dr. Nathalie Pamir, profesor asociat la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, a spus: „Scopul a fost să înțelegem această legătură care ne face să etichetăm de foarte mult timp HDL drept colesterol benefic și dacă acest lucru este valabil pentru toate etniile.”, a spus cercetătoarea.
Colesterolul este o substanță ceară asemănătoare grăsimii, produsă de ficat și se găsește în fiecare celulă din organism. Este esențial pentru a produce hormoni, vitamina D și componentele cheie pentru a ajuta digestia.
Cercetătorii din Oregon au descoperit că, în timp ce colesterolul LDL este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, nivelurile mai ridicate ale colesterolului „bun” nu au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare nici pentru adulții de culoare, nici pentru adulții albi. Descoperirile lor schimbă consensul medical general cu privire la rolul colesterolului în sănătatea inimii.
Colesterolul „bun” și „rău”
Colesterolul provine din două surse: ficatul nostru îl produce și îl obținem și din alimentele pe care le consumăm. Este transportat în sânge în particule cunoscute sub numele de lipoproteine. Un nivel total de colesterol de cinci sau mai mult este considerat un risc, deși ghidurile actuale nu oferă un nivel maxim de HDL. Echipa din Oregon a analizat date adunate timp de 10 ani de la aproape 24.000 de adulți din SUA care au participat la sondajul federal Reasons for Geographic And Racial Differences in Stroke.
Studiul a constatat că, în timp ce nivelurile scăzute de colesterol HDL au prezis un risc crescut de atacuri de cord sau decese cardiace pentru adulții albi, nu același lucru a fost valabil pentru adulții de culoare.
În plus, nivelurile mai ridicate ale colesterolului HDL nu au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare pentru niciunul dintre grupuri.
S-a raportat că nivelurile ridicate de colesterol HDL accelerează procesul de ateroscleroză, o afecțiune în care placa formată din grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe se acumulează pe pereții interiori ai arterelor. Placa poate determina îngustarea arterelor, blocând fluxul sanguin.
Adulții cu niveluri crescute de LDL sau colesterol „rău” au avut un risc moderat crescut de boli cardiovasculare, ceea ce se aliniază cu constatările cercetărilor anterioare. Analiza a fost cel mai mare studiu din SUA care a arătat că excesul de colesterol bun ar putea să nu ofere genul de beneficii cardiovasculare pe care le credeau profesioniștii din domeniul sănătății.
Munca echipei din Oregon face parte dintr-un număr tot mai mare de dovezi care arată că prea mult colesterol „bun” poate fi de fapt dăunător sănătății.
În 2018, o analiză majoră a examinat în mod specific relația dintre HDL și riscul de atac de cord și deces. Timp de patru ani, cercetătorii de la Emory University School of Medicine, Atlanta, au urmărit aproape 6.000 de pacienți, majoritatea cu boli de inimă și cu o vârstă medie de 63 de ani. În timpul studiului, 13% au avut un atac de cord sau au murit din cauza bolilor cardiovasculare. Dar s-a văzut ceva destul de neașteptat. Au existat mai multe atacuri de cord la cei cu HDL foarte scăzut, mai mic de 1, ceea ce nu a fost o surpriză. Dar un număr la fel de mare a fost observat la cei cu niveluri foarte ridicate de HDL, de peste 1,4. Doar cei cu niveluri HDL între acest interval au văzut un risc mai mic de atac de cord.
Într-un studiu anterior, cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Harvard au stabilit că o proteină mică care rezidă în colesterolul HDL poate crește de fapt riscul de boli de inimă.
Citește și Care sunt simptomele excesului de estrogen.