Evită cele mai periculoase ingrediente din mâncarea procesată
În plus, nivelul crescut de nitraţi conţinuţi de mâncarea procesată, conservată şi din cea obţinută din plante şi fructe fertilizate artificial creşte riscul de apariţie a unor boli cum este diabetul, Alzheimerul şi boala Parkinson, arată un studiu recent, realizat de Spitalul Rhode Island, SUA.
Iată câteva dintre cele mai periculoase şi frecvent folosite ingrediente din mâncarea procesată:
îndulcitori artificiali
Din cauza ratei crescute de obezitate din Statele Unite, tot mai mulţi oameni au început să cumpere aşa-numitele produse ,,light'' sau ,,diet'', îndulcite cu ingrediente precum aspartam, sucraloză şi zaharină.
Din păcate, aceste ingrediente sunt departe de a fi un ajutor în curele de slăbire. Aceşti îndulcitori artificiali au fost asociaţi cu creşterea în greutate, dezvoltarea diabetului de tip 2 şi a altor afecţiuni cronice.
Cele mai periculoase ingrediente din mâncarea procesată: grăsimile trans
Industria alimentară produce din plin alimente care conţin grăsimi trans, prezente în multe mâncăruri pe care le consumăm aproape zilnic. Grăsimile trans sunt uşor de utilizat, costul lor de producţie este ieftin, măresc valabilitatea produsului şi pot fi folosite timp îndelungat. În plus, dau alimentelor gustul şi textura dorită.
Grăsimile trans se găsesc în multe alimente - inclusiv în cele prăjite (cartofii prăjiţi, şniţelele, gogoşile) şi în produsele de patiserie (prăjituri, bomboane, plăcintă, biscuiţi, prafurile pentru prepararea cremelor, budinci, clătite, unele îngheţate), dar şi în margarina tartinabilă, în popcornul preparat la microunde şi în pizza congelată.
Consumul de alimente ce au grăsimile trans duce la înfundarea arterelor, favorizând apariţia atacului de cord, cât şi a accidentului vascular cerebral.
Studii recente indică faptul că acizii graşi trans pot creşte şi riscul de diabet zaharat. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea
Harvard din Boston sugerează că înlocuirea grăsimilor trans în dietă cu grăsimi polinesaturate (cum sunt uleiurile vegetale, somonul etc.) poate reduce riscul de diabet zaharat cu până la 40%.
Glutamatul de sodiu
Glutamatul de sodiu este folosit ca un aditiv alimentar, pentru a îmbunătăţi percepţia gustului acelui aliment. Aditivul se găseşte într-o gamă largă de produse, de la mâncare chinezească până la alimentele semipreparate.
Deşi glutamatul de sodiu a fost clasificat drept o aromă naturală de industria alimentară, el se găseşte pe etichetele produselor sub forma a peste 25 de preudonime, care să inducă în eroare consumatorul.
Pe lângă faptul că provoacă dependenţă, consumul în exces al aditivului poate avea diverse complicaţii pentru sănătate: presiune arterială mare, autism, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentară, astm, cancer, sterilitate la femei, ritm cardiac neregulat sau rapid, atac de cord, disfuncţii tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2, leziuni ale retinei şi o agravare a situaţiei celor cu o concentraţie scăzută a zahărului din sânge.
Siropul de fructoză din porumb
Siropul de fructoză din porumb este un îndulcitor creat pe cale chimică şi un aditiv alimentar extrem de ieftin, mai ieftin decât zahărul, fiind, aşadar, folosit în cantităţi foarte mari în industria alimentară.
Aditivul se găseşte în iaurturi, produse de panificaţie, pizza congelată, batoane de cereale, dressinguri pentru salate, fructe la conservă, apă tonică, ketchup sau conserve.
Numeroase studii au confirmat că siropul de fructoză din porumb provoacă obezitate (abdominală, în special), diabet de tip 2, hipertensiune arterială, cancer, afectează memoria şi capacitatea de învăţare.