Evită cele mai periculoase ingrediente din mâncarea procesată

1 2 jpg jpeg

├Än plus, nivelul crescut de nitra┼úi con┼úinu┼úi de m├óncarea procesat─â, conservat─â ┼či din cea ob┼úinut─â din plante ┼či fructe fertilizate artificial cre┼čte riscul de apari┼úie a unor boli cum este diabetul, Alzheimerul ┼či boala Parkinson, arat─â un studiu recent, realizat de Spitalul Rhode Island, SUA.

Iat─â c├óteva dintre cele mai periculoase ┼či frecvent folosite ingrediente din m├óncarea procesat─â:

îndulcitori artificiali

Din cauza ratei crescute de obezitate din Statele Unite, tot mai mul┼úi oameni au ├«nceput s─â cumpere a┼ča-numitele produse ,,light'' sau ,,diet'', ├«ndulcite cu ingrediente precum aspartam, sucraloz─â ┼či zaharin─â.

Din p─âcate, aceste ingrediente sunt departe de a fi un ajutor ├«n curele de sl─âbire. Ace┼čti ├«ndulcitori artificiali au fost asocia┼úi cu cre┼čterea ├«n greutate, dezvoltarea diabetului de tip 2 ┼či a altor afec┼úiuni cronice.

Cele mai periculoase ingrediente din mâncarea procesată: grăsimile trans

Industria alimentar─â produce din plin alimente care con┼úin gr─âsimi trans, prezente ├«n multe m├ónc─âruri pe care le consum─âm aproape zilnic. Gr─âsimile trans sunt u┼čor de utilizat, costul lor de produc┼úie este ieftin, m─âresc valabilitatea produsului ┼či pot fi folosite timp ├«ndelungat. ├Än plus, dau alimentelor gustul ┼či textura dorit─â.

Gr─âsimile trans se g─âsesc ├«n multe alimente - inclusiv ├«n cele pr─âjite (cartofii pr─âji┼úi, ┼čni┼úelele, gogo┼čile) ┼či ├«n produsele de patiserie (pr─âjituri, bomboane, pl─âcint─â, biscui┼úi, prafurile pentru prepararea cremelor, budinci, cl─âtite, unele ├«nghe┼úate), dar ┼či ├«n margarina tartinabil─â, ├«n popcornul preparat la microunde ┼či ├«n pizza congelat─â.

Consumul de alimente ce au gr─âsimile trans duce la ├«nfundarea arterelor, favoriz├ónd apari┼úia atacului de cord, c├ót ┼či a accidentului vascular cerebral.

Studii recente indic─â faptul c─â acizii gra┼či trans pot cre┼čte ┼či riscul de diabet zaharat. Cercet─âtorii de la ┼×coala de S─ân─âtate Public─â de la Universitatea

Harvard din Boston sugerează că înlocuirea grăsimilor trans în dietă cu grăsimi polinesaturate (cum sunt uleiurile vegetale, somonul etc.) poate reduce riscul de diabet zaharat cu până la 40%.

Glutamatul de sodiu

Glutamatul de sodiu este folosit ca un aditiv alimentar, pentru a ├«mbun─ât─â┼úi percep┼úia gustului acelui aliment. Aditivul se g─âse┼čte ├«ntr-o gam─â larg─â de produse, de la m├óncare chinezeasc─â p├ón─â la alimentele semipreparate.

De┼či glutamatul de sodiu a fost clasificat drept o arom─â natural─â de industria alimentar─â, el se g─âse┼čte pe etichetele produselor sub forma a peste 25 de preudonime, care s─â induc─â ├«n eroare consumatorul.

Pe l├óng─â faptul c─â provoac─â dependen┼ú─â, consumul ├«n exces al aditivului poate avea diverse complica┼úii pentru s─ân─âtate: presiune arterial─â mare, autism, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentar─â, astm, cancer, sterilitate la femei, ritm cardiac neregulat sau rapid, atac de cord, disfunc┼úii tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2, leziuni ale retinei ┼či o agravare a situa┼úiei celor cu o concentra┼úie sc─âzut─â a zah─ârului din s├ónge.

Siropul de fructoz─â din porumb

Siropul de fructoz─â din porumb este un ├«ndulcitor creat pe cale chimic─â ┼či un aditiv alimentar extrem de ieftin, mai ieftin dec├ót zah─ârul, fiind, a┼čadar, folosit ├«n cantit─â┼úi foarte mari ├«n industria alimentar─â.

Aditivul se g─âse┼čte ├«n iaurturi, produse de panifica┼úie, pizza congelat─â, batoane de cereale, dressinguri pentru salate, fructe la conserv─â, ap─â tonic─â, ketchup sau conserve.

Numeroase studii au confirmat c─â siropul de fructoz─â din porumb provoac─â obezitate (abdominal─â, ├«n special), diabet de tip 2, hipertensiune arterial─â, cancer, afecteaz─â memoria ┼či capacitatea de ├«nv─â┼úare.