Știi ce grupă de sânge crește riscul de atac vascular celebral?

Grupele de sânge sunt determinate de prezența unor antigene și proteine specifice, moștenite de la părinți. Chiar dacă nu te gândești prea des la grupa ta de sânge, un studiu din 2022, publicat în Neurology, a arătat că acesta ar putea avea legătură cu riscul tău de a suferi un accident vascular cerebral (AVC).

O meta-analiză a 48 de studii a relevat că persoanele cu grupa de sânge A au cu 16% mai multe șanse de a suferi un AVC precoce  în comparație cu persoanele cu alte tipuri de sânge. În schimb, cei cu tipul de sânge O, cel mai comun, au un risc cu 12% mai mic de AVC atât precoce, cât și tardiv.

2 dieta pe grupe de sange jpg jpeg

Grupele de sânge pot determina anumite predispoziții spre boală. Foto: Shutterstock. 

Deși nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care tipul de sânge A crește riscul, Dr. Steven J. Kittner, profesor de neurologie la Universitatea din Maryland, sugerează că ar putea avea legătură cu factori legați de coagularea sângelui, precum trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, dar și cu proteinele circulante implicate în formarea cheagurilor de sânge.

Cum influențează tipul de sânge formarea cheagurilor?

Tipul tău de sânge este determinat de gena ABO. Persoanele cu tipul de sânge A, B sau AB au mai multe riscuri să dezvolte probleme de coagulare a sângelui. Aceasta se întâmplă deoarece variantele A și B ale genei ABO produc enzime care adaugă zaharuri pe suprafața celulelor roșii din sânge. Cei cu tipul de sânge O produc o enzimă nefuncțională, ceea ce reduce riscul de formare a cheagurilor.

În plus, persoanele cu tipul de sânge A au niveluri mai ridicate de proteine care contribuie la coagulare și inflamație, ambele fiind factori ce pot duce la formarea cheagurilor de sânge.

Ce este de făcut?

Dacă ai tipul de sânge A, nu trebuie să te îngrijorezi excesiv. Chiar dacă acest tip de sânge este asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral precoce, nu înseamnă că vei suferi cu siguranță un AVC. În schimb, poți reduce riscurile prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Menținerea unei greutăți normale, exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă și renunțarea la fumat sunt toate măsuri care pot ajuta la reducerea riscului de AVC, indiferent de tipul de sânge.

Ce trebuie să știi despre accidentul vascular cerebral?

Conform American Stroke Association, 87% dintre toate accidentele vasculare cerebrale sunt de tip ischemic, adică sunt cauzate de un cheag de sânge care blochează fluxul sangvin către creier. Deși AVC-urile sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, până la 15% dintre acestea apar la persoane mai tinere de 45 de ani.

Deși nu poți schimba tipul de sânge sau genele tale, este important să fii conștient de riscuri și să iei măsuri preventive pentru a-ți proteja sănătatea pe termen lung.

Cunoașterea tipului tău de sânge nu este doar un detaliu medical, ci poate avea un impact asupra sănătății tale generale și a riscului de accident vascular cerebral.

Sursa: Health Digest