De ce nu trebuie să arunci usturoiul încolţit
Jong-Sang Kim şi colegii săi spun că, deşi usturoiul este folosit în scop medicinal de mii de ani, iar în prezent chiar medicii îl recomandă pentru reducerea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, pentru protejarea sistemului cardiovascular, dar şi pentru stimularea sistemului imunitar, usturoiul încolţit a fost ignorat complet.
Astfel, când răsadurile se dezvoltă în plante verzi, produc noi compuşi, incluzând compuşi care protejează planta împotriva agenţilor patogeni. Acelaşi lucru se întâmplă şi în momentul în care usturoiul încolţeşte. Drept urmare, usturoiul încolţit conţine o cantitate mai mare de antioxidanţi şi compuşi noi, care nu există în usturoiul proaspăt, dar care au beneficii majore asupra sănătăţii.
De reţinut, însă, că rezultatul studiului se referă strict la usturoiul încolţit de 5 zile. După acest termen, usturoiul încolţit începe să-şi piardă din valoarea nutriţionala.
Aşadar, dacă colţii usturoiului au căpătat deja o culoare gălbuie şi sunt deshidrataţi, cel mai bine îi aruncaţi.