Dieta în funcţie de grupa de sânge - este bună sau nu?

Ai auzit de dieta în funcție de grupa de sânge? În 1996, Peter D'Adamo, un medic naturist, a publicat o carte în care a descris cum oamenii ar putea fi mai sănătoși, să trăiască mai mult și să își atingă greutatea ideală mâncând în funcție de grupa lor de sânge.

Alegerea alimentelor, condimentelor și chiar a exerciții lor fizice ar trebui să depindă de grupa de sânge, spunea medicul. Cartea a fost un best seller și oamenii de pretutindeni își aflau grupa de sânge, își revizuiau listele de cumpărături și schimbau modul în care mâncau, făceau sport și se gândeau la sănătatea lor.

2 dieta pe grupe de sange jpg jpeg

Dieta pe grupe de sânge nu este susținută de studii, dar nici nu-i sunt infirmate rezultatele. Foto: Shutterstock

Iată câteva dintre recomandările conform dietei sale:

Cei cu sânge de tip O ar trebui să aleagă alimente bogate în proteine ​​și să mănânce multă carne, legume, pește și fructe, dar să limiteze cerealele, fasolea și leguminoasele. Pentru a pierde în greutate, fructele de mare, carnea roșie, broccoli, spanacul și uleiul de măsline sunt cele mai bune; grâul, porumbul și lactatele trebuie evitate.

Cei cu sânge grupa A ar trebui să aleagă fructele, legumele, tofu, fructele de mare, curcanul și cerealele integrale, dar să evite carnea. Pentru pierderea în greutate, fructele de mare, legumele, ananasul, uleiul de măsline și soia sunt cele mai bune; lactatele, grâul, porumbul și fasolea ar trebui evitate.

Cei cu gruopa B ar trebui să aleagă o dietă diversă, inclusiv carne, fructe, lactate, fructe de mare și cereale. Pentru a pierde în greutate, persoanele cu grupa B ar trebui să aleagă legume verzi, ouă, ficat și ceai de lemn dulce, dar să evite puiul, porumbul, alunele și grâul.

Cei cu grupa de tip AB ar trebui să mănânce lactate, tofu, miel, pește, cereale, fructe și legume. Pentru pierderea în greutate, tofu, fructele de mare, legumele verzi și algele sunt cele mai bune, dar puiul, porumbul, hrișca și fasolea ar trebui evitate.

După cum s-a menționat, recomandările pentru dietele grupelor de sânge se extind cu mult dincolo de alegerile alimentare. De exemplu, persoanele cu grupa O sunt sfătuite să aleagă exerciții aerobice de mare intensitate și să ia suplimente pentru stomacul lor sensibil, în timp ce celor cu grupa A ar trebui să aleagă activități de intensitate scăzută și să includă meditația ca parte a rutinei lor.

Sunt de remarcat studiile publicate în 2013 și 2014 despre dietele grupelor de sânge. Studiul din 2013 a analizat literatura medicală mondială și nu a găsit niciun studiu care să demonstreze beneficiul unei diete în funcție de grupa de sânge. Studiul din 2014 a constatat că, în timp ce persoanele care urmau oricare dintre dietele realizate specific pentru grupa de sânge au avut o oarecare îmbunătățire a anumitor factori de risc cardiometabolici (cum ar fi colesterolul sau tensiunea arterială), acele îmbunătățiri nu au fost legate de grupa de sânge. În mod similar, un studiu din 2021 al unei persoane care urmează o dietă vegană săracă în grăsimi nu a găsit nicio legătură între tipul de sânge și nivelul lipidelor sau alți parametri metabolici.

Teoria din spatele acestei diete este că grupa de sânge este strâns legată de capacitatea noastră de a digera anumite tipuri de alimente, astfel încât o dietă adecvată va îmbunătăți digestia, va ajuta la menținerea greutății corporale ideale, la creșterea nivelului de energie și la prevenirea bolilor, inclusiv a cancerului și bolilor cardiovasculare.

Se spunea că O este grupa sanguină „ancestrală” originală a primilor oameni care au fost vânători-culegători, cu diete bogate în proteine ​​animale. S-a spus că grupul A evoluează atunci când oamenii au început să cultive și au avut mai multe diete vegetariene și se crede că grupele de sânge B au apărut în rândul triburilor nomade care consumau o mulțime de produse lactate. Și din moment ce sângele din grupa AB trebuia să fi evoluat din amestecul persoanelor cu sânge de tip A și B, recomandările de tip AB au fost intermediare între cele pentru persoanele cu sânge de tip A și B.

Fiecare dintre aceste teorii a fost contestată. De exemplu, există dovezi că tipul A a fost de fapt primul grup de sânge care a evoluat la om, nu tipul O. În plus, nu există nicio legătură dovedită între grupa de sânge și digestie. Deci, pe lângă lipsa dovezilor că dieta funcționează, rămân întrebări serioase, deși s-au observat unele îmbunătățiri la persoanele care au adoptat anumite diete adpatate pe grupe de sânge.

Mâncatul în funcție de grupa ta de sânge necesită să-ți cunoști grupa și apoi să urmezi o dietă restrictivă. Preferințele personale ar putea fi o problemă: un vegetarian din grupa O poate avea dificultăți să țină dieta alocată, iar oamenii care iubesc carnea roșie pot fi dezamăgiți să afle că au grupa A. Suplimentele recomandate nu sunt ieftine; nici alimentele organice recomandate. Și dacă aveți o anumită stare de sănătate, cum ar fi colesterolul ridicat sau diabetul, un nutriționist poate face recomandări mai bune bazate pe dovezi pentru tine decât cele determinate de grupa ta de sânge.

Sursa: Harvad Health