„Slăbește 5% din greutatea actuală!” : Medic primar boli metabolice, despre viața cu diabet tip 2

O serie de măsuri de stil de viață îmbunătățesc condiția de ansamblu a bolnavilor de diabet de tip 2. Medicul primar specialist în nutriție și boli metabolice, Adrian Copcea, face un top al măsurilor simple, dar esențiale, care pot crește confortul pacienților cu diabet.

image

O greutate mai mică cu 5% te ajută să gestionezi diabetul de tip 2. Foto. Shutterstock

Potrivit medicului Adrian Copcea, primul pas este slăbirea. Motivul este explicat de medic astfel: diabetul tip 2 este cel mai adesea legat de un exces de kilograme şi de ţesut adipos. Mai mult, unul din fenomenele centrale ale diabetului este aşa numita rezistenţă la insulină, în fapt pancreasul afectat de diabetul tip 2 produce mai puţină insulină decât ar fi nevoie și este mai mai prost utilizată. Scăderea sănătoasă în greutate prin activitate fizică şi alimentaţie echilibrată, dar cu mai puţine calorii,  ameliorează semnificativ rezistenţa la insulină şi, prin acest fenomen, îmbunătăţeşte semnificativ evoluţia diabetului.

„Chiar şi operaţiile de slăbit sunt cunoscute uneori ca vindecători ai diabetului (multe persoane după operaţie au nevoie de mai puţin tratament medicamentos sau chiar deloc) dar adeseori şi o scădere moderată în greutate, chiar şi de 5% din kilograme, de exemplu 4.5 kilograme la o greutate de 90 kg, aduce beneficii semnificative. Încearcă să slăbeşti măcar 5% din greutatea ta”, te îndeamnă medicul primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, Adrian Copcea.

De asemenea, medicul insistă asupra renunțării la fumat și adoptării unui stil de viață cât mai curat și sănătos. „În mod special persoanele cu diabet tip 2 sunt mai expuse efectelor nocive ale fumatului asupra vaselor de sânge. Fumatul şi diabetul tip 2 sunt deja doi factori de risc pentru sistemul cardiovascular, dacă lor li se alătură şi stresul, obezitatea, alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul (aşa cum se întâmplă adeseori), în realitate vasele de sânge sunt supuse unui stres puternic şi din mai multe direcţii.”, precizează medicul Adrian Copcea.

Acesta atrage atenția asupra faptului că, în mod special sunt expuse persoanele de sex masculin, cei cu obezitate abdominală (grăsimea localizată pe abdomen), cei aflaţi la vârste mai înaintate şi cei cu istoric familial de boli cardiace (angină pectorală, infarct miocardic, moarte subită cardiacă) sau accidente vasculare premature (paralizii, comoţii cerebrale.

„Prevenția este un stil de viaţă cu mai multă activitate fizică, cu o mai bună relaţie cu stresul, adică reglarea problemelor psihologice, odihnă, orar ordonat de şi cu o alimentaţie echilibrată, împreună cu renunţarea la fumat (sau măcar reducerea numărului de țigări) şi urmarea tratamentelor medicamentoase de prevenţie prescrise de medicul de familie, diabetolog, cardiolog, neurolog. Date recente arată că nici ţigările electronice nu sunt lipsite de riscuri”, precizează medicul primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, Adrian Copcea.

Citește și Ce spun unghiile despre sănătatea noastră?