Ce spun unghiile despre s─ân─âtatea noastr─â?

Culoarea, textura și aspectul general al unghiilor au fost întotdeauna indicatori ai stării de sănătate a organismului.

1 unghii exfoliate jpg jpeg

Starea unghiilor noastre d─â indicii despre s─ân─âtate. Foto: Shutterstock

Unghii decolorate

Decolorarea uneia sau mai multor unghii se nume╚Öte leuconichie ╚Öi are cauze extrem de numeroase: boli organice precum ciroza, insuficien╚Ťa renal─â, guta, infec╚Ťii sau cancere, boli de piele, caren╚Ťe de zinc sau de vitamina PP, intoxicatii, micoze - infectii ale unghiei cu o ciuperc─â, traumatisme fizice sau chimice.  Leuconichia atinge una sau mai multe unghii, total sau par╚Ťial. Uneori formeaza benzi sau linii albe longitudinale ├«ntinz├óndu-se de la baza unghiei c─âtre extremitatea ei. ├Än afar─â de situa╚Ťia infectarii unghiei cu o ciuperc─â, c├ónd se ac╚Ťioneaz─â cu tratament local, leuconichiile dispar dac─â este vizat─â boala care le produce.

Unghii galbene

Cea mai comun─â cauz─â a unghiilor galbene este dat─â de infec╚Ťiile fungice. Pe m─âsur─â ce infec╚Ťiile se agraveaz─â, unghiile se mic╚Öoreaz─â prin retragere de pe patul unghial ╚Öi pot deveni mai fragile ╚Öi u╚Öor de rupt. ├Än unele situa╚Ťii, unghiile galbene pot indica boli severe, precum afec╚Ťiuni ale tiroidei, boli ale pl─âm├ónilor, diabet ╚Öi psoriasis.

Unghii cu stria╚Ťii pe lungime

Dac─â suprafa╚Ťa unghiei este ondulat─â, cu stria╚Ťii pe lungime, poate fi un semn precoce de psoriazis sau de artrit─â inflamatorie. Decolorarea unghiei este frecvent─â ├«n aceste situa╚Ťii, iar pielea de sub unghie poate p─ârea maro-ro╚Öcat. Dac─â artrita inflamatorie este vinovat─â, un simptom ├«n plus este durerea. ├Än cazul acestei afec╚Ťiuni, corpul uman ├«╚Öi trateaza propriile ╚Ťesuturi ca pe ni╚Öte elemente straine, amenin╚Ť─âtoare ╚Öi le atac─â. Situatia aceasta duce la afectarea, ├«n timp, a mai multor articula╚Ťii ale corpului.

Unghii cu tent─â albastr─â

Dac─â patul unghial se vede albastru prin unghii, atunci ╚Öi acestea vor avea o tent─â alb─âstruie. Este un semnal c─â ├«n corpul t─âu nu exist─â suficient oxigen care s─â hr─âneasc─â ╚Ťesuturile ├«ntr-un mod corect. ├Än aceste situa╚Ťii poate fi vorba despre probleme ale pl─âm├ónilor, precum emfizemul, dar pot fi implicate ╚Öi boli de inim─â. ├Än amblele situa╚Ťii, este nevoie de explor─âri ale st─ârii de s─ân─âtate la medici speciali╚Öti care s─â pun─â un diagnostic corect.

Citește și De ce este periculoasă căldura pentru cei cu probleme ale venelor?