De ce este important ca menopauza să se instaleze cât mai târziu

Longevitatea unei femei ține și de momentul instalării menopauzei, explică prof. dr. Jennifer Garrison, de la Institutul Buck pentru Cercetare asupra Îmbătrânirii, de aceea, întârzierea momentului în care menopauza  apare ar putea prelungi durata de viață a femeilor.

Experta antiaging precizează că schimbările apărute în menopauză declanșează îmbătrânirea accelerate în tot restul corpului, scrie DailyMail.  

image

Ovarele pot arăta semne de îmbătrânire chiar și la 30 de ani. Foto: Shutterstock

Prof. dr. Jennifer Garrison, explică faptul că menopauza modifică echilibrul hormonal din organism, ceea ce declanșează declinul organismului. Mai mult, îmbătrânirea este inegală la femei, deoarece la unele menopauza poate apărea mai devreme decât altele, intervalul fiind între 40 și 58 de ani.

Menopauza este o etapă firească a îmbătrânirii femeii, declanșată când ovarele produc mai puțin estrogen, dar amânarea menopauzei chiar și cu câțiva ani ar putea prelungi durata de viață a femeilor cu menopauză precoce, a spus prof. dr. Garrison, care conduce Institutul Buck pentru Cercetare asupra Îmbătrânirii. În momentul de față, din păcate, s-au efectuat puține cercetări cu privire la motivul pentru care menopauza  este declanșată și care sunt riscurile pentru sănătate.

Vorbind la conferința Life Itself din San Diego, California, ea a spus că femeile care încep menopauza la 40 de ani, mai degrabă decât la 51 de ani - îmbătrânesc mai repede.

 „Când o femeie aflată la debutul vârstei de 30 de ani, descoperă că în loc să funcționeze la performanță maximă, ovarele ei prezintă deja semne evidente de îmbătrânire, ar fi nevoie de intervenție pentru a opri procesul. Dar, din păcate, majoritatea femeilor învață despre ovarele și funcția ovariană atunci când, de exemplu, vor să facă copii și decoperă că sunt geriatrice”. Medicul a explicat și faptul că acest luicru are impact asupra intregului organism, pentru că afectează capacitatea coprului de a repara AND-ul și favorizează apariția  bolilor legate de înaintarea în vârstă cu 10-20 de ani mai devreme, la aceste femei.

În timpul menopauzei, care începe între 40 și 58 de ani, organismul trece prin schimbări hormonale majore, deoarece ovarele încetează să producă estrogen și progesteron.

În stadiile incipiente, acest lucru declanșează bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală și schimbări de dispoziție, printre alte simptome. Dar procesul poate lăsa femeile cu probleme de sănătate, inclusiv cu osteoporoză. De asemenea, poate duce la creșterea în greutate, ceea ce sporește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet.

Profesor Garrison a avertizat că „după ce o femeie trece prin menopauză, în esență, corpul ei îmbătrânește mai repede și crește în mopd dramatic riscul pentru o serie întreagă de afecțiuni diferite de sănătate precum declinul cognitiv, accidentul vascular cerebral, bolile cardiovasculare și osteoporoza.”

În momentul de față prof. dr. Garrison se concentrează asupra cercetării  unei legături între semnalele chimice din creier și momentul în care începe menopauza, pentru a putea influența și modifica aceste procese în favaorea femilor și longevității acestora.

Citește și Ajungi mai repede la orgasm cu aceste poziţii!