De ce femeile sunt mai stresate decât bărbații?
Impactul negativ pe care îl produce stresul asupra femeilor este mai mare decât în cazul bărbaților, iar acest lucru începe în creier și este dovedit de studii.
Nivelul crescut de cortizol, hormonul de stres eliberat de organism atunci când ne confruntăm cu situații solicitante sau dificil de gestionat creează în timp probleme de sănătate, dar un efect observat recent de cercetători constă în faptul că generează micșorarea masei creierului și tulburări de memorie, chiar și la adulți sănătoși, care nu dau alte semne de afectare a sănătății. Mai mult, din cercetarea care a relevat aceste rezultate reiese că efectul negativ era mai accentuat în cazul femeilor, decât în cazul bărbaților.
Femeile sunt mai afectate de stress decât bărbații. Foto: Shutterstock.
De ce stresul ne face rău?
Stresul este pretutindeni în juru nostru, un deadline scurt, un eveniment neplanificat pentru care trebuie să te pregătești, un blocaj în trafic, o schimbare bruscă de planuri care te pune în dificultate, griji financiare și legate de sănătate, etc. Nu te poți feri de stres, și cel mai interesant, ceea ce este stresant pentru o persoană, poate să nu fie la fel pentru alta, fiindcă într-o oarecare măsură, percepția lui este subiectivă. Dar, dincolo de gradul de subiectivitate cu care întâmplinăm realitatea, există explicații științifice pentru ceea ce simțim, gândim și ni se întâmplă în corp atunci când suntem stresați.
Potrivit profesorului Amit Sood de a Mayo Clinic, SUA, acele părți ale creierului care inițial, ne salvau pentru că ne mențineu în alertă, au devenit acum, din cauza evoluției rapide a speciei, vinovate pentru oboseala mentală și emoțiile noastre negative. „Cel mai important factor de stres pentru omul contemporan este viteza cu care trăim. Creierele noastre nu au avut timp să se adapteze”. Acest lucru se traduce în mod concret prin faptul că simțim tot mai frecvent lipsa unor resursele mentale necesare zilnic, pentru a face față vieții. Fiindcă avem senzația că suntem lipsiți de control și direcție în ceea ce ne privește pe noi dar și pe cei dragi nouă, resimțim cantități enorme de stres și rămânem și cu puține resurse metale disponibile pentru a face față activităților zilnice.
Femeile sunt victimele preferate?
Statistic, femeile suferă mai des de probleme de sănătate generate de stres, atât din zona tulburărilor emoționale și a bolilor psihiatrice precum depresia și anxietatea, cât și din aceea a somatizărilor prin dureri de cap, colon iritabil, etc.
Dr. Sood explică acest lucru prin faptul că zonele din creierul femeilor, responsabile pentru controlul emoțiilor și memorie sunt foarte active în cazul femeilor, de aceea și activarea unor suferințe este mult mai ușoară. Din acest motiv și emoțiile negative sunt mai greu de depășit de către femei. La toate acestea se adaugă și faptul că, prin natura sarcinilor de serviciu și a celor casnice, creierul femeilor nu se poate focusa, ci trebuie să fie alert în multe privințe pentru a face performanță la serviciu, a administra gospodăria și a oferi îngrijire familiei (în special copiilor). Pentru că nu femeile trebuie să gestioneze o diversitate de situații și să-și mute în permanență focusul de la o problemă la alta generează cantități mari de stress.
Un studiu nou, realizat la universitatea Yale prin care au fost scanate creierele mai multor femei și bărbați, în timp ce experimentau situații stresante, a relevat faptul că în cazul bărbaților se activau zonele din creier responsabile pentru planificare și acțiune, în timp ce creierele femeilor foloseau și zone care procesau vizual, cognitiv și emotional ceea ce experimentau și abia apoi activau zonele din creier responsabile pentru planificare și acțiune.
Unul dintre coordonatorii studiului, dr. Rajita Sinha, spune că acest lucru demonstrează faptul că femeile consumă mai multe resurse celebrale atunci când sunt stresate, comparative cu bărbații și sunt prinse mai mult în procesarea stresului, decât în „eliminarea” lui, care ar însemna găsirea unui plan de acțiune și o rezolvare.
„Femeile reacționează implicand emoțiile, în timp ce bărbații reacționează mai degrabă prin acțiune, iar acest lucru nu este avantajos pentru sănătatea femeilor, dar ține de felul în care creierul nostru este construit”, explică dr. Rajita Sinha.
Pandemia a crescut nivelul de stress resimțit de femei
Nivelul de stres cu care se confruntă mai mult de jumătate dintre femeile care lucrează este mai mare decât în urmă cu un an, iar 46% dintre ele susțin că sunt epuizate, conform unui studiu global, realizat de Deloitte, ale cărui rezultate au fost publicate în iunie 2022.
Potrivit studiului „Women @ Work 2022”, care a cuprins 5.000 de femei din zece țări din întreaga lume pentru a analiza impactul pandemiei COVID-19 asupra raportului dintre viața personală și cea profesională a femeilor, mai mult de jumătate dintre angajatele participante vor să renunțe la actualul angajator în următorii doi ani și doar 10% plănuiesc să își mențină locul de muncă mai mult de cinci ani.
Pe de altă parte, studiul arată o diferență semnificativă de stare și de atitudine a femeilor ai căror lideri susțin egalitatea de gen. Doar 3% dintre acestea se simt epuizate, 90% dintre ele spun că nivelul lor de motivație la locul de muncă este bun sau extrem de bun și doar 9% iau în calcul să plece în următorii doi ani.
Comparativ cu anul trecut, aproape jumătate dintre femei sunt mai puțin optimiste cu privire la oportunitățile de carieră, optimismul fiind chiar mai redus printre cele care muncesc cu program redus.
Blândețea față de sine este cheia
Femeile tind să fie critice cu ele însele și își doresc să performeze și în carieră, dar și în viața privată. Însă, specialiștii spun că trebuie găsit un echilibru între cele două, iar la baza echilibrului stă compasiunea față de tine însăți. „Femeile simt că pot fi afectate în multe moduri de emoții și se luptă cu acest lucru”, spune dr. Sinha de la Universitatea Yale. Specialistul precizează că, adesea, și partenerii de viață, de la care femeile ar trebui să primească sprijin le reproșează acest lucru, dar implicarea emoțiilor este normală și învățarea unor tehnici de gestionare a emoțiilor și a conflictelor poate fi cea mai bună soluție pentru a gestiona stresul.
Citește și Stresul afectează şi dinţii. Iată cum!