Cum sunt, de fapt, sânii femeilor? Iată cele mai des întâlnite forme

Nu există două femei care să aibă sânii exact la fel. Ei sunt unici și este perfect în regulă faptul că sunt diferiți și că au dimensiuni aparte. Totuși, există o varietate de forme tipice, întâlnite mai des. Iată care ar fi acestea, potrvit Healthline.com:

Rotunzi și plini. Sânul arhetipal, rotund și plin, cu mamelonul micuț este considerat cea mai comună formă, de aceea este folosită ca standard de producătorii de sutiene.

femeie sani sutien jpeg

Pentru că sunii au forme diferite, și sutienele ar trebui să fie trebuie adaptate. Foto: Shutterstock. 

Asimetrici. Se estimează că mai mult de jumate dintre femei au sânii asimetrici, iar diferențele dintre cei doi sâni pot ajunge până la mărima unei cupe, sau chiar mai mult.

Atletici. Sunt sânii care au puțin țesut mamar gras și musculatura de susținere mai bine definită.

Conici. Este o formă întâlnită mai des la sânii mici și înseamnă că sunt mai ascuțiți înspre vârf.

Depărtați. Sunt sânii care au în jur de o palmă distanță între ei.

Lungi. Înguști și lungi, cu mameloanele îndreptate în jos.  

Ce determină forma sânilor?

Există câțiva factori care pot determina forma sânilor tăi. Cea mai important este moștenirea genetică, ea are cel mai important cuvânt de spus. Genele influențează, de exemplu, densitatea și dimensiunea sânilor. Dar există și alți factori care modelează sânii.

Greutatea. Grăsimea reprezintă o mare parte din țesutul mamar, de aceea se modifică forma lor de fiecare data când slabim sau ne îngrășăm.

Sportul. Sânii ar putea părea mai fermi sau mai vioi dacă sunt susținuți bine de  mușchii din spatele țesutului mamar, adică de întărirea pectoralilor.

Vârsta. Sânii își pierd din fermitate pe măsură ce îmbătrânim.

Sarcina și alăptarea. Hormonii secretați în timpul sarcinii și alăptării măresc sânii, iar acest lucru derermină modificarea lor, iar în majoritatea situațiilor, nu mai revin la forma inițială.

Când să te îngrijorezi?

Dacă apare durere și roșeață, vânătăi inexplicabile, dacă sfârcurile sângerează sau curg deși nu alăptezi, dacă apar umflaturi și noduli în țesutul mamar, pe care îi simțiti la palpare, este cazul să intri în alertă. De asemenea, dacă apar modificări evidente precum îngroparea unui sfîrc, care în mod normal era proeminent, este indicat să mergi la ginecolog și să discutați depre sănătatea sânilor.

Citește și Cum știi dacă porți un „bagaj emoțional” care te blochează?