Furunculul: cum se trasmite. De ce apare doar în anumite zone
De câte ori nu ți-a dat bătăi de cap un furuncul, pe care să ai impresia că nu îl poți combate nicicum? Și, totuși, ce soluții există.
Furunculul reprezintă o infecţie acută la baza firului de păr şi a ţesutului din jurul acestuia, cauzată de o bacterie, cel mai frecvent de Stafilococul auriu.
Se prezintă ca un nodul inflamat, roşu, dur, care se măreşte, devine dureros şi în câteva zile formează conţinut purulent. Se produce apoi ruptura acestuia, eliminarea conţinutului şi diminuarea durerii. Lasă în urmă o zonă violacee, iar atunci când se vindecă se transformă într-o cicatrice inestetică.
“Apare în zonele cu pilozitate, mai ales în regiunile predispuse la frecare, transpiraţie şi traume minore (gât, faţă, axile, fese) sau poate complica leziuni preexistente (excoriaţii, abraziuni, foliculită)”, spune medicul dermatlog Mihaela Niculescu.
O varietate de factori sistemici sunt asociaţi cu furunculoza:
- obezitatea;
- tratamentele care scad imunitatea;
- diabetul;
Tulpinile infecţioase sunt prezente de obicei la nivelul nărilor sau perineului. De la acest nivel, infecţia poate fi transmisă prin intermediul degetelor sau al hainelor. Contactul interpersonal strâns (aglomeraţia, sporturile de contact) poate determina transmiterea infecţiei.
Dezvoltarea mai multor furuncule într-o anumită parte a corpului se numeşte carbuncul , adică infecţia este mult mai puternică, ne confruntăm cu o inflamaţie intensă a tesuturilor adiacente. Furunculele care depăşesc 5 cm pot avea la bază o bacterie rezistentă la anumite antibiotice.
Furunculul: investigaţii necesare
Diagnosticul este stabilit pe pe baza examenului clinic.
”Hemoleucograma poate evidenţia creşterea numărului de leucocite în cazul furunculelor. Examenul bacteriologic, care se efectuează din secreţii, stabileşte bacteria implicată, precum şi antibioticul faţă de care aceasta prezintă sensibilitate”, susţine specialistul.
Leziunile mari şi dureroase vor fi incizate de către medic, iar conţinutul lor evacuat, asta în paralel cu administrarea antibioticului. Pacienţii cu episoade recurente beneficiază de terapie pentru îndepărtarea Stafilococului auriu de la nivelul zonelor purtătoare.
“Leziunile pot fi unice sau multiple, iar episodul poate fi unic sau recurent. Ocazional, poate apărea febra, starea de rău, limfadenopatie regională. Tromboza sinusului cavernos este o complicaţie rară a leziunilor situate la nivelul buzei superioare şi obrajilor”, adaugă medicul dermatolog Mihaela Niculescu.