Bolile se pot citi pe piele

1 2 jpg jpeg

Pielea galbenă, simptom al icterului

Coloraţia galbenă a pielii şi a mucoaselor este prezentă în icter, stare asociată cu nivelul crescut de bilirubină, substanţă provenită din degradarea hemoglobinei. Icterul însoţeşte, printre altele, bolile hepatice sau biliare, diverse tumori maligne (cancer de pancreas), pancreatita acută sau cronică. La unii nou-născuţi, icterul se manifestă în primele 24 de ore, din cauza imaturităţii hepatice.

Modificări ce apar în cancerul de sân

Printre simptomele cancerului mamar se numără şi neregularităţile pielii la nivelul sânilor, modificările mamelonului (iritaţii, cruste, retracţie) şi schimbările legate de textura tegumentului (striaţii, cute, aspect de coajă de portocală).

Diabetul poate fi însoţit şi de infecţii cutanate

În diabetul zaharat, apar numeroase simptome la nivelul pielii, fie la început, fie ca urmare a complicaţiilor. La persoanele cu această boală, survin: infecţii precum cele cu Candida albicans, onicomicoza, foliculita, furunculoza, precum şi hiperpigmentări în pliuri. La diabetici, rănile provocate de bătături se pot vindeca mai greu, din cauza pierderii unor substanţe la nivelul pielii. Uscarea pielii poate fi semn de hipotiroidism Insuficienta secreţie a hormonilor tiroidieni (hipotiroidism) antrenează modificări care se manifestă şi la nivel cutanat. Astfel, pielea devine aspră, palidă şi uscată, descuamată, părul se subţiază, iar unghiile devin friabile. Info „În cadrul bolilor infecţioase, ca: rujeola (pojarul), varicela, rubeola, scarlatina, erizipelul, febra tifoidă, tifosul exantematic, sifilisul, herpes zoster, apar pe piele numeroase pete roşietice, fie netede, fie sub formă de ridicături care se simt la pipăit. În majoritatea cazurilor se asociază febra şi alte simptome generale. Alteori petele se localizează pe mucoasa nasului, buzelor, pe mucoasa genitală (herpes).

Se observă pete pe corp şi în bolile neinfecţioase ca urticaria şi alte stări alergice, precum şi după unele medicamente sau intoxicaţii cu substanţe chimice. Mai frecvent, petele apar ca urmare a reacţiilor alergice după: antibiotice, sulfamide, antinevralgice, substanţe iodate, hormoni, vaccinări, chimicale utilizate în gospodărie, agricultură, industrie, după materiale plastice, cosmetice, alimente alterate etc. În aceste cazuri erupţia cutanată este însoţită de mâncărime (prurit), simptom care dispare dacă este înlăturată cauza care l-a produs.” („Bolile şi analizele medicale pe înţelesul tuturor”; Autor: Dr. Ioan Năstoiu; Ed. Niculescu)

Un furuncul este o infecţie a unui folicul pilos cauzată de stafilococul auriu, fiind favorizată de igiena precară, de umezeală şi de obezitate. Se prezintă sub forma unui nodul dureros, roşu, cu o pustulă deasupra, şi apare mai ales pe faţă, gât şi piept. Este foarte importat de ştiut că furunculul nu trebuie stors, din cauza riscului de propagare a infecţiei, ceea ce poate duce la complicaţii neurologice grave şi chiar la deces.

Pentru oprirea dezvoltării furunculului, se poate aplica alcool iodat 1% şi se tamponează 1-2 minute. Leziunea se spală cu săpun antibacterian, după care se aplică un unguent antibacterian cu ichtiol, peste care se pune un pansament steril. După ce se elimină partea gălbuie a furunculului, se tamponează zona cu soluţii antiseptice (apă oxigenată, riovanol).

În cazul arsurilor termice superficiale produse, de pildă, de contactul cu lichide fierbinţi, partea afectată trebuie introdusă imediat în apă rece, care limitează arderea ţesutului, durerea şi inflamarea zonei. Este total contraindicată aplicarea de creme, uleiuri, unguente sau de smântână pe zona arsă, deoarece, prin uscare, acestea vor forma o crustă sub care se pot dezvolta infecţii.