Salivă prea puţină sau prea groasă? Iată ce înseamnă!
Saliva este adesea considerată una dintre cele mai neglijate componente ale sănătății noastre generale.
Acest dezinfectant natural pentru gură are rolul de a menține gingiile sănătoase și ajută la descompunerea alimentelor pentru digestie, dar ar putea fi indicator al unor probleme medicale, potrivit medicului Christopher Cutler, președintele Departamentului de Parodonție de la Colegiul Stomatologic din Georgia.
Testele de salivă au fost folosite pe scară largă pentru detecgtarea infecției cu SARS-COVID-19. Foto: Shutterstock
„Saliva este un fluid important în sănătatea orală, iar riscul de infecții în gură crește atunci când fluxul de salivă este într-un fel afectat”, a spus Cutler. „Saliva conține, de asemenea, proprietăți care oferă indicii despre alte lucruri care se întâmplă în organism, iar aceste semne nu ar trebui niciodată ignorate.”
Dr. Cutler oferă câteva informații utile despre care saliva le poate indica despre sănătatea ta.
Prea puțină salivă
Dacă ai prea puțină salivă? Poate fi un semn de xerostomie sau gură uscată, care este un precursor al cariilor și cariilor dentare. Această afecțiune apare de obicei ca urmare a medicamentelor și a bolilor, cum ar fi anemia și hipertensiunea arterială. Există tratamente care te pot ajuta, deci consultă medicul dentist sau medicul de familie pentru recomandări.
Ai prea multă salivă? Saliva excesivă sau hipersalivația este adesea un efect secundar al altor probleme, cum ar fi dentiția la bebeluși, sarcina, infecțiile bucale, refluxul acid și bolile neuromusculare, inclusiv Parkinson sau accidentul vascular cerebral. Dacă simți că supraproduci saliva, discută cu medicul.
Contează culoarea?
Dacă saliva ta pare albă și groasă, vinovatul ar putea fi candidoza bucală. Această infecție fungică se manifestă prin pete albe pe limbă și în gură și este cel mai frecvent întâlnită la adulții care au diabet, deoarece zaharurile din salivă pot duce la înmulțierea bacteriei.
Dacă saliva ta este roșie după periaj, ar putea fi un semn de sângerare a gingiilor sau gingivite, eventual chiar parodontită care trebuie tratată de un profesionist.
Ce gust ar trebui să aibă saliva?
Un gust acru în gură ar putea fi legat de reflux. Acidul din stomac, gazul întors în gât, lasă un reziduu amar pe limbă. Dacă saliva se simte lipicioasă, acesta ar putea fi rezultatul respirației bucale, care poate indica probleme precum apneea în somn. Desigur, igiena orală regulată și apa de gură pot îmbunătăți gustul și pot ajuta la uciderea germenilor din gură.
Afecțiuni precum infecții ale tractului respirator superior, cum ar fi răcelile sau gripa afectează saliva, prin creșterea vâscozității și prezența reziduurilor provenite de la mucozități nazale. De asemenea, este bine de știut că unele infecții cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau chlamydia, pot fi detectate prin teste specifice pe saliva. Și virusul COVID-19 se poate detecta prin teste de salivă.