Histeroscopia uterului – Cum ajută în diagnosticarea cancerului?

În clinicile medicale este folosită o metodă modernă numită histeroscopie, care a devenit o procedură de diagnostic, cât și un instrument chirurgical. Această examinare minim invazivă evaluează anatomia cavității uterine, mucoasa, forma acesteia, canalul cervical, modificările din interiorul lui. Cu ajutorul ei se pot diagnostica și trata patologii uterine. Desigur, în clinicile de specialitate, există și alte metode de diagnostic, inclusiv cu ultrasunete, însă acestea nu pot identifica toate anomaliile uterine.
În prezent, diagnosticul histeroscopic a devenit foarte important și se utilizează în toate situațiile în care există suspiciune de patologii uterine. Histeroscopia poate ajuta și în diagnosticarea cancerului și poate investiga cauzele infertilității feminine.
În clinicile medicale se utilizează ambele tipuri de histeroscopie, respectiv cea diagnostică și cea terapeutică. Indicațiile pentru această procedură includ:
· Evaluarea fibroamelor submucoase și a polipilor
· Diagnosticarea sângerării de cauză necunoscută
· Depistarea aderențelor și altor deformări dobândite
· Evaluarea formei cavității uterine în contextul defectelor uterine.
Ca instrument de diagnostic, histeroscopia se aplică în cazurile în care medicul trebuie să ia o decizie în legătură cu procedura terapeutică ulterioară. Procedura este minim invazivă și ajută la diagnosticarea sângerărilor vaginale anormale, a unor patologii uterine, în evaluarea cancerului endometrial, pentru confirmarea unor teste și pentru control medical după intervențiile chirurgicale uterine.
În prezent, această procedură a ajuns la un nivel avansat, prin îmbunătățirea tehnologiei optice, miniaturizarea echipamentelor, folosirea unor instrumente medicale noi care permit vizualizarea optimă a patologiilor în cavitatea uterină fără a provoca traume sau un disconfort prea mare.
Histeroscopia de diagnostic ajută la observarea optimă a interiorului cavității uterine și se poate efectua la clinici înainte de a se recomanda o procedură de fertilizare in vitro. Prin histeroscopie terapeutică sau chirurgicală se îndepărtează anomaliile detectate în timpul examinării.
Histeroscopia ajută în diagnosticul cancerului endometrial

În ziua de azi, histeroscopia este considerată o metodă excelentă de diagnosticare a cavității uterine, iar histeroscopul este considerat și un instrument utilizat pentru a realiza o biopsie. Acum, proba de țesut este colectată prin metoda histeroscopică, iar aceasta alături de imaginea histeroscopică va oferi medicului de specialitate posibilitatea de a obține mai multe informații medicale sigure și importante.
La femeile cu risc de a dezvolta cancer endometrial, biopsia este esențială pentru un diagnostic precis și stabilirea unui plan de tratament corespunzător. La clinicile moderne, histeroscopia a devenit o metodă foarte populară de diagnostic pentru a identifica modificările din interiorul uterului.
Mai multe studii arată avantajele oferite de histeroscopie în diagnosticarea afecțiunilor endometriale, inclusiv a cancerului. Cercetătorii consideră că histeroscopia și mai ales cea combinată cu biopsia endometrială oferă o acuratețe diagnostică mai mare decât dilatația și chiuretajul.
Utilitatea deosebită a histeroscopiei este demonstrată de rezultatele mai multor studii importante publicate de cercetători. Un astfel de studiu este cel din jurnalul de Ginecologie Minim Invazivă, numit "Prelevarea de probe în hiperplazia endometrială". Acest studiu arată că rezecția histeroscopică scade riscul ratei diagnosticului de cancer endometrial și reduce numărul de proceduri chirurgicale inadecvate.
Cercetătorii consideră că stabilirea unui diagnostic corect înainte de intervenție chirurgicală este esențială în trimiterea pacientelor către un medic specialist, în scopul de a primi un tratament adecvat. În plus, în cazurile în care tumora are dimensiuni mici sau se află într-un stadiu incipient, se poate pierde timp prețios cu biopsii oarbe. În astfel de cazuri, aplicarea histeroscopiei este cea mai bună decizie.
Un studiu din 2019 arată siguranța oncologică a histeroscopiei în diagnoticul cancerului endometrial, aflat în stadiul incipient. Cercetătorii spun că un semn principal al cancerului endometrial este sângerarea uterină anormală. Studiul s-a realizat pe un număr de 1.324 de paciente, care aveau cancer endometrial în stadiul I. Prin prelevarea de probe de endometru la clinică, cu ajutorul histeroscopiei, se face un prim pas spre evaluarea endometrului.
Histeroscopia permite vizualizarea directă a cavității endometriale și poate detecta cancerul endometrial în 99% din cazuri. Biopsia ghidată prin histeroscopie are o precizie ridicată pentru această boală și este considerată cea mai bună metodă pentru evaluarea sângerării uterine anormale.