Ce legătură există între lactate şi cancer? Dr. Irina Mateieş explică

Unele studii au observat o asociere între consumul de lactate şi riscul de cancer. Totuşi, contează foarte mult tipul de produs şi cantitatea consumată.
Dr. Irina Mateieş, medic primar de medicină de familie, nutriţionist specializat în nutriţie oncologică, a explicat într-o postare pe Facebook mai multe despre acest subiect.
"Dintre diferitele tipuri de cancere am ales să discut legătura cu cancerul de prostată, mamar și de colon pentru că pentru acestea există un nivel de dovadă mai serios și putem să tragem o concluzie cu puțin mai multă încredere.
Înainte să discutăm despre riscul de cancer, ar fi util să definim subiectul. Lactatele sunt de multe feluri și acest lucru este important când vrem sa stabilim riscul acestor produse.
Putem sa împărțim lactatele în mai multe feluri.
- Fermentate și nefermentate. Produsele fermentate sunt de tipul kefir, iaurt. Procesul de fermentare poate să ducă la formarea unor componente active cu efect benefic asupra sănătății omului.
- Cu conținut crescut de grăsime, cu conținut scăzut de grăsime sau conținut 0 de grăsime.
- Nerafinate sau rafinate.
Studiile serioase atunci când discuta riscul pentru sănătate asociat consumului de lactate, discută, de obicei, pe categorii de rafinare, fermentare și conținut de grăsime.
Legătura dintre lactate și cancerul de prostată
În mod frecvent s-a observat o legătură între bărbații cu o dietă bogată în lactate, cu un nivel mare de calciu în dietă și riscul crescut de cancer de prostată. În unele studii calciul din lactate pare să fie responsabil pentru acest risc crescut. Într-un alt studiu foarte cunoscut, studiul EPIC, atât proteinele din lactate, calciul din lactate dar și cantitatea totală de calciu din dietă au fost asociate cu un risc crescut de cancer de prostată.
Sigur că acest risc crește în funcție de cantitatea de lactate folosită, cu cât este mai mare, cu atât riscul este mai mare. Și se pare că populațiile care sunt de rasă non-albă sunt la risc mai mare decât populația alba
Legătura dintre lactate și cancerul mamar
In acest caz contează dacă vorbim de lactatele cu conținut mai mare de grăsime față de cele cu conținut mai mic de grăsime.
Lactatele cu conținut scăzut de grăsime s-au asociat cu scăderea riscului de cancer mamar, în vreme ce lactatele cu conținut crescut de grăsime s-au asociat cu creșterea riscului de cancer mamar.
Spre deosebire de cancerul de prostată, la cancerul mamar, dietele cu un conținut mai mare de calciu, inclusiv din lactate low fat s-au asociat cu o scădere a riscului.
Vezi şi: Ce tip de cancer ar fi avut Ceauşescu în ultima parte a vieţii
Legătura dintre lactate și cancerele colorectale
În ceea ce privește cancerul colorectal – consumul total de lactate și consumul total de calciu în alimentație au fost asociate cu o scădere a riscului de cancer. Nivelul de dovada pentru legătura dintre consumul de lactate si scăderea riscului de cancer colorectal este de mult mai buna calitate fata de nivelul de dovada referitor la cancerul de prostată și cel mamar."
Sursă text: facebook.com/NutritieOncologica