Ai deficit de vitamina E, dacă trăiești aceste lucruri!

Vitamina E este una dintre cele patru vitamine solubile în grăsimi împreună cu vitaminele A, D și K, ceea ce înseamnă că se bazează pe grăsimile pe care obții din dietă pentru a fi absorbit, notează Health Digest.

Probabil ai văzut vitamina E în produse cosmetice și de înfrumusețare, dar corpul tău are nevoie de ea pentru mult mai mult decât o piele sănătoasă și strălucitoare. Vitamina E este implicată în sănătatea inimii și a nervilor, în funcția imunitară și în exprimarea genelor.

Datorită proprietăților sale antioxidante puternice, este chiar necesară pentru prevenirea bolilor cronice legate de inflamație, cum ar fi cancerul, notează Școala de Sănătate Publică de la Harvard.

vitamina e jpeg

Vitamina E aduce multiple beneficii sănătății. Foto: Shutterstock. 

Deoarece vitamina E este prezentă într-o gamă largă de surse de alimente naturale, National Institutes of Health din SUA afirmă că deficiența ei este rară la oamenii sănătoși. Cu toate acestea, un studiu din 2014 publicat în „Advances in Nutrition” explică faptul că aproximativ 90% dintre americani nu au suficientă vitamina E în dietă, ceea ce ar putea crește riscul de deficiență, în special la copii. Potrivit studiului, principalele cauze ale deficitului de vitamina E se datorează „defectelor genetice” și „sindroamelor de malabsorbție a grăsimilor”.

Pe de o parte, defectele genetice sunt caracterizate de un defect al proteinei responsabile de transportul vitaminei la ficat, unde ar fi stocată împreună cu celelalte vitamine liposolubile (A, D și K). Cu toate acestea, deoarece vitamina nici măcar nu ar ajunge la ficat, studiul explică faptul că acest defect genetic duce la o scădere rapidă a nivelului de vitamina E. Pe de altă parte, după cum sugerează și numele, sindroamele de malabsorbție a grăsimilor împiedică organismul să absoarbă grăsimile alimentare, care sunt necesare pentru a metaboliza vitamina.

Unele tulburări comune de malabsorbție a grăsimilor includ boala Crohn, celiacă sau bolile hepatice, colita ulceroasă, colestaza sau secreția biliară obstrucționată, pancreatita și chirurgia gastrică.

Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Journal of Movement Disorders, vitamina E este esențială pentru menținerea structurii și funcției normale a creierului și a nervilor. Prin urmare, deficiența sa duce adesea la neuropatie sau disfuncție nervoasă. Deoarece nervii tăi sunt responsabili de contracția musculară, persoanele cu deficiență de vitamina E prezintă adesea simptome de ataxie.

Ataxia este o afecțiune caracterizată printr-un control slab al mușchilor, care are ca rezultat pierderea sau dificultățile de a efectua mișcări corporale de bază, cum ar fi mersul, vorbirea sau înghițirea.

Simptomele suplimentare ale ataxiei includ stângăcia mâinilor, pierderea propriocepției (poziția percepută și mișcarea diferitelor părți ale corpului), absența reflexelor corporale, dificultăți în efectuarea mișcărilor rapide, echilibru deficitar și vedere afectată. Dacă este lăsată netratată, poate duce chiar la dependența de scaunul cu rotile din cauza slăbiciunii picioarelor, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. Cu toate acestea, Clinica Mayo explică că ataxia cauzată de deficiența de vitamine poate fi inversată odată ce începeți un tratament cu suplimente.

Sănătatea creierului

Potrivit unei recenzii din 2021 publicată în „Journal of Clinical and Translational Research”, vitamina E este un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că elimină moleculele dăunătoare numite radicali liberi, care, în exces, provoacă stres oxidativ - un proces inflamator care dăunează celulelor și țesuturilor. Conform studiului, creierul și sistemul nervos central sunt deosebit de vulnerabile la daune oxidative și, prin urmare, rolul vitaminei E în protejarea lor este vital.

În plus, studiul explică faptul că stresul oxidativ este direct legat de modul în care funcționează creierul și este un factor de risc pentru boala Alzheimer. Astfel, deficiența de vitamina E a fost asociată cu deteriorarea sănătății creierului.

Te îmbolnăvești des

Sistemul tău imunitar este responsabil să te protejeze de amenințările externe, cum ar fi bacteriile și virușii care cauzează boli și face acest lucru prin intermediul celulelor de apărare numite anticorpi, care sunt concepute să lupte și să omoare microorganismele dăunătoare. Potrivit unui studiu din 2020 publicat în jurnalul Uniunii Internaționale de Biochimie și Biologie Moleculară, vitamina E este unul dintre cei mai eficienți nutrienți atunci când vine vorba de reglarea funcției imune. Astfel, deficiența acestuia poate afecta modul în care organismul tău se apără de boli. De fapt, studiul a constatat că deficiența de vitamina E afectează producția de anticorpi. Cu toate acestea, suplimentarea le îmbunătățește performanța și chiar poate reduce riscul de boli infecțioase și alergice.

artere jpeg

Înfundarea arterelor poate fi prevenită de vitamina E. Foto: Shutterstock. 

Conform studiului, vitamina E ajută sistemul imunitar prin două mecanisme diferite. Primul este prin proprietățile sale antioxidante. Acest lucru se datorează faptului că, deoarece membranele celulelor tale de apărare sunt încărcate în acizi grași polinesaturați, ele pot fi ușor deteriorate de stresul oxidativ. Prin urmare, vitamina E ajută la menținerea integrității acestora protejându-le împotriva acestui stres. În schimb, al doilea mecanism de protecție este prin efectul antiinflamator al vitaminei, care ajută la reducerea producției de markeri inflamatori.

Arterele se înfundă

Dacă observați că tensiunea arterială crește, este posibil să aveți de-a face cu deficiența de vitamina E. Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi boala coronariană (CAD) și, conform unei recenzii din 2022 publicată în „Life”, vitamina E joacă un rol esențial în reducerea riscului de boli cardiace. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor realizează că o au deficit atunci când au un atac de cord. Dar, vitamina E poate reduce riscul de boli coronariene datorită activității sale antioxidante. Procesul aterogen începe cu acumularea de LDL (colesterol rău) în pereții arterelor, care este ulterior oxidat de radicalii liberi, ducând la o cascadă de evenimente care se termină cu formarea și acumularea plăcii în artere. Cu toate acestea, vitamina E este un captator eficient de radicali liberi care previne oxidarea LDL.

Corpul tău suferă de inflamație

Inflamația este un proces corporal normal indus de propriul tău sistem imunitar atunci când dorește să te apere de boli. Cu toate acestea, inflamația cronică apare atunci când sistemul imunitar nu oprește alerta de boală odată ce riscul dispare și, astfel, continuă să producă compuși inflamatori care se acumulează și dăunează organismului.

Riscul de cancer de sân, plămân, colorectal și prostată crește

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul reprezintă aproape unul din șase decese, ceea ce îl face una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar cancerele de sân, plămân, colorectal și prostată sunt raportate ca fiind cele mai frecvente tipuri. Deși o deficiență de vitamina E nu provocă cancer, o recenzie din 2022 publicată în Biomedicines sugerează că vitamina poate proteja deoarece are un efect direct și puternic de inhibare a tumorii.

Citește și Ce este sindromul omului rigid, de care suferă Celine Dion?