4 comportamente simple, care te ajută să dormi mai bine
Somnul de calitate nu este un lux, ci o necesitate pentru sănătatea ta și pentru o viață mai lungă și mai fericită.

Cercetările recente arată că aproape 10% dintre decesele premature sunt asociate cu problemele legate de somn. Foto: Shutterstock.
Dacă vrei să te bucuri de fiecare zi și să-ți prelungești viața, adoptă aceste patru obiceiuri pentru un somn odihnitor.
1. Stabilește un program constant de somn
Culcatul și trezitul la aceeași oră în fiecare zi pot face minuni pentru corpul tău. Ritmul tău circadian, ceasul intern care îți reglează ciclurile de somn și veghe funcționează cel mai bine atunci când ai un program regulat.
Lipsa unui program stabil poate duce la dificultăți de adormire și somn de proastă calitate, ceea ce afectează direct sănătatea și longevitatea. Încearcă să te culci și să te trezești la aceeași oră, chiar și în weekend.
2. Schimbă becurile din dormitor
Luminile din casa ta pot influența cât de repede adormi. Alege becuri cu tonuri calde, precum cele aurii sau portocalii, pentru dormitor. Acestea trimit semnale creierului tău că este timpul să te relaxezi.
Evită lumina rece, albastră, care îți poate perturba ritmul circadian. Dimpotrivă, diminuează treptat intensitatea luminii înainte de culcare. Dacă ai becuri inteligente, setează-le să se stingă treptat, pentru a imita apusul soarelui.
3. Meditează pentru un somn mai profund
Meditația te ajută să scapi de stres și să te relaxezi înainte de culcare. Poate părea plictisitor la început, dar este extrem de eficientă pentru a-ți calma mintea și a te pregăti pentru un somn mai odihnitor.
Dacă nu știi de unde să începi, încearcă meditația ghidată. Poți găsi aplicații sau videoclipuri care să te ajute să te concentrezi și să-ți relaxezi corpul și mintea.
4. Scrie în jurnal, înainte de culcare
În loc să te uiți la telefon înainte de somn, încearcă să scrii într-un jurnal. Așternându-ți gândurile pe hârtie, îți eliberezi mintea de stres și anxietate. Acest obicei simplu te ajută să-ți liniștești creierul și să intri mai ușor într-o stare de relaxare profundă.
Scrie despre lucrurile pentru care ești recunoscător sau despre ce ai învățat în acea zi. Vei simți o ușurare emoțională și vei adormi mai repede.
Somnul odihnitor îți îmbunătățește sănătatea, starea de bine și, cel mai important, îți oferă energia necesară pentru a trăi fiecare zi din plin.
Sursa: The Healthy