Orgasmele pot să dispară după menopauză?

Organismul trece prin mai multe schimbări care duc la menopauză și apoi, după înstalarea menopauzei.

Deși schimbările sunt normale, ele pot lăsa pe mulți oameni să se întrebe dacă vor putea vreodată să experimenteze din nou plăcerea sexuală sau orgasmul.

În ciuda credințelor comune, persoanele aflate la menopauză și perimenopauză pot încă atinge orgasme, deși pot experimenta mai puțină intensitate sau dificultăți în a face acest lucru.

image

Menopauza poate duce la o reducere a dorinței sexuale, a excitării și a lubrifierii vaginale. Foto. Shutterstock

La menopauză, orgasmele pot fi mai puțin intense și sexul poate deveni dureros  din cauza scăderii nivelului de estrogen.

Sfaturile pentru a îmbunătăți funcționarea sexuală în timpul menopauzei includ utilizarea lubrifianților și a cremelor hidratante vaginale, a avea un preludiu mai lung, a explora lucruri noi și a căuta ajutor la medic.

Cum se schimbă sexul după menopauză?

Menopauza este perioada din viață în care ciclul menstrual se oprește. Acest lucru se datorează de obicei unei reduceri naturale a hormonilor estrogen și progesteron. Cu toate acestea, se întâmplă și după îndepărtarea chirurgicală a uterului și a ovarelor. Pentru persoanele care se confruntă cu menopauză non-chirurgicală, menopauza apare de obicei între 45 și 55 de ani, dar poate apărea mai devreme.

Scăderea hormonilor - cunoscută sub numele de perimenopauză - poate provoca multe simptome care pot afecta funcționarea sexuală, inclusiv: reducerea dorinței sexuale, reducerea excitației sexuale, scăderea  lubrifierii vaginale, subțierea peretelui vaginal, strângerea canalului vaginal, sexul dureros, incontinenţă.

Nu numai că modificările hormonilor afectează funcționarea sexuală, dar sunt și responsabili pentru alți factori care pot contribui la scăderea dorinței și excitației sexuale. Astfel de simptome includ: transpirații nocturne, tulburări de somn, bufeuri, anxietate, schimbări de dispoziție, modificări ale aspectului corpului.

Aceste schimbări le pot lăsa pe persoanele care se confruntă cu menopauză să simtă că nu s-ar putea bucura niciodată de sex sau nu vor avea din nou, orgasm. Dar multe persoane care se confruntă cu menopauză continuă să aibă o viață sexuală plăcută.

Cum afectează menopauza orgasmele?

Hormonul estrogen joacă un rol major în funcționarea sexuală. Promovează lubrifierea vaginală, menține elasticitatea vaginală, crește dorința sexuală și promovează fluxul de sânge către vulvă, clitoris și vagin. În timpul menopauzei, nivelurile de estrogen scad în mod natural, iar aceste funcții sexuale tind să scadă și ele - cauzând multe probleme care pot afecta capacitatea de orgasm sau intensitatea orgasmului.

Scăderea lubrifierii vaginale. Reducerea lubrifierii vaginale poate afecta plăcerea sexuală și orgasmul, deoarece frecarea poate deveni o piedică.

Scăderea elasticității vaginale. Când vaginul își pierde elasticitatea, mucoasa poate deveni umflată și iritabilă, iar deschiderea vaginală poate deveni îngustă. Acest lucru poate face actul sexual dureros, făcându-i pe mulți să evite sexul cu totul.

Scăderea fluxului de sânge către organele genitale. Fluxul de sânge către organele genitale - în special clitoris - este o parte esențială a orgasmului, deoarece crește sensibilitatea și plăcerea. Când aceasta scade, poate îngreuna orgasmul, deoarece mai puțină plăcere este derivată din stimularea organelor genitale.

Orgasmele chiar pot să dispară?

Nu, este o concepție greșită că oamenii nu pot avea orgasm odată ce au ajuns la menopauză. În timp ce multe persoane aflate la menopauză și perimenopauză se confruntă cu o scădere a intensității orgasmelor sau dificultăți în atingerea orgasmelor, mulți oameni încă experimentează o viață sexuală împlinită, care include orgasme. Există, probabil, mai multe motive pentru această concepție greșită, multe din cauza credințelor socioculturale despre femei, îmbătrânire și sexualitate.

Dacă întâmpini o scădere a intensității orgasmelor sau dificultăți în a obține un orgasm, există câteva lucuri pe care le poți face:

Lubrifiant și creme hidratante vaginale

Pentru a ajuta la reducerea frecării și  a durerii în timpul sexului, utilizează lubrifianți și creme hidratante vaginale pentru a hidrata vulva și vaginul. În timp ce lubrifiantul și cremele hidratante vaginale sunt similare, acestea diferă în funcție de funcție. Lubrifiantul trebuie utilizat la cerere înainte și în timpul sexului în parteneriat și solo pentru o ușurare pe termen scurt. Cremele hidratante vaginale, pe de altă parte, sunt destinate a fi utilizate pe o perioadă lungă de timp pentru a ajuta la rehidratarea și creșterea elasticității țesutului vaginal. Acestea sunt introduse în vagin și sunt disponibile sub formă de creme, geluri sau supozitoare.

Preludiu mai lung

Pe măsură ce îmbătrânim, fluxul de sânge către organele noastre genitale, care este esențial pentru excitarea sexuală, încetinește. Prin urmare, a permite corpului să devină excitat natural necesită mai mult timp. Dacă tu și partenerul tău ați fost împreună pentru o perioadă îndelungată și ați stabilit rutine sexuale, poate fi necesar să vă comunicați nevoia de preludiu suplimentar.

Incearcă lucruri noi

Pentru a contracara scăderea dorinței și a excitării, ia în considerare adăugarea de noi elemente la rutina sexuală, cum ar fi literature sau arta eroptică, în general, poate chiar pornografia. Pentru a ajuta la readucerea fluxului de sânge către clitoris și organele genitale, poate doriți să explorați vibratoarele și alte jucării sexuale care oferă stimularea suplimentară necesară pentru a obține un orgasm. De asemenea, vă puteți concentra asupra altor forme de intimitate, cum ar fi să-i faceți partenerului un masaj sau să vă rezervați timp pentru îmbrățișări.

Trebuie să caut ajutor la medic?

Dacă ai încercat sfaturile de mai sus și încă întâmpini probleme în a face sex și a avea orgasme, trebuie discutat cu medicul. Disfuncțiile sexuale sunt cel mai bine tratate în mod holistic și pot necesita mai mulți profesioniști, inclusiv un ginecolog și un terapeut sexual. Un ginecolog poate ajuta prin prescrierea terapiei de substituție hormonală, un medicament care înlocuiește unii hormoni pierduți în mod natural în timpul menopauzei. Un terapeut sexual poate ajuta la contestarea oricăror gânduri, valori sau convingeri care împiedică funcționarea sexuală sănătoasă și oferă sugestii pentru nevoile individuale.

Citește și Cum foloșești oțetul pentru curățenie?