Cum poți folosi oțetul atunci când faci curățenie

Există multe modalități de a folosi oțetul în bucătărie, dar utilitatea lui se poate extinde și către alte multe utilizări casnice.

Otetul este mai puțin costisitor și nu conține taninuri, coloranti vegetali, care pot decolora unele suprafete. Se obține printr-un proces în care alcoolul este distilat din cereale și lăsar să fermenteze pe măsură ce microorganismele procesează alcoolul în acid acetic și apă sau oțet.

Oțetul alb distilat conține aproximativ cinci procente de acid acetic și 95% apă. Oțetul de curățare conține aproximativ șase procente de acid acetic, ceea ce îl face cu 20% mai puternic decât oțetul alb distilat.

Curăță ferestrele

Pune oțetul într-o sticlă curată cu pulverizare, adaugă încă o parte egală de apă distilată, etichetează sticla ca să fie utilizată în siguranță și poți înmcepe curățenia.

Dacă nu-ți place mirosul de oțet, adaugă în sticlă aproximativ 10 picături din uleiul tău esențial preferat și ai rezolvat problema.

Combate murdăria din baie

O problemă comună în băi sunt reziduurile de săpun lăsate pe pereții și ușile dușului. Pentru a îndepărta reziduurile de săpun de pe placile ceramice sau din fibră de sticlă, umple o sticlă pulverizatoare cu două părți oțet alb distilat, o parte lichid de spălat vase și două părți apă. Pulverizează pe suprafețele murdare și lăsă să acționeze timp de cinci minute până începi să freci cu o perie cu peri de nailon sau șterge cu o cârpă din microfibră. Aceeași soluție poate fi folosită pentru curățarea chiuvetelor și blaturilor.

curatenie  shutterstock 1626450310 jpg

Oțetul pus într-o sticlă cu pulverizare face minuini  la curățenie. Foto: Shutterstock

Pentru petele de apă de sticlă, toarnă o cană de oțet alb distilat într-un vas care poate fi încălzit timp de 30 până la 45 de secunde la microunde. Toarnă oțetul cald într-o sticlă cu pulverizator, apoi adăugați câteva picături de lichid de spălat vase. Pulverizează pe uși și lăsă-l să acționeze timp de cinci minute înainte de a-l îndepărta cu buretele. Clătește apoi și usucă cu o cârpă din microfibră.

Atenție, nu utiliza o soluție de oțet dacă prin casă podea din piatră naturală, deoarece acidul poate deteriora permanent piatra.

Îndepărtează piatra

Capul dușului poate prezenta depuneri de calcar, dar oțetul poate îndepărta depunerile de minerale care înfundă jetul de apă. Funcționează bine atât pentru capete de duș detașabile, cât și pentru cele nedemontabile.

Cel mai bine, pune oțetul seara, înainte de culcare și lasă-l să acționeze peste noapte.

Curăță toaleta

Detergenții pentru toaletă pot fi scumpi, dar poți face unul acasă, cu doar câteva ingrediente. Cheia pentru o toaletă curată sclipitoare este folosirea pudrei de talc împreună cu oțetul alb distilat.

Curăță mașina de spălat

Fierul de călcat cu aburi și mașina de spălat,  pot beneficia de calitățile anticalcar ale oțetului. El ajută la îndepărtarea mirosurilor de mucegai, elimină reziduurile de detergent și elimină depunerile din mașina de spălat și din fierul de călcat.

Ce suprafețe mai curăță?

Oțetul poate fi utilă să îndepărteze petele și mirosurile din cuptorul cu microunde,  să păstreze aparatele și suprafețele din oțel inoxidabil fără urme, să detartreze aparatele de cafea și ceainicele, să curețe o plită sau hota de bucătărie, să îndepărteze depunerile de  pe vasele de copt din silicon, să curețe și să îndepărteze mirosul din mașinile de spălat vase.

Poate desfunda chiuvete

Bicarbonat de sodiu și oțetul pot desfunda chiuveta sau scurgerile.

Toarnă un litru de apă clocotită în canalul de scurgere. Într-un castron mediu, combină o cană de apă fierbinte, o ceașcă de bicarbonat de sodiu și o ceașcă de oțet (Atenție, vor face spumă!). Toarnă amestecul în scurgere și lăsă-l să acționeze cel puțin 10 minute. Termină prin a clăti scurgerea cu încă un litru de apă clocotită.

Este ierbicid

Odată ce casa ta este sclipitor de curată, aruncă o privire lși afară. DAcă vezi buruieni, pulverizează-le rapid cu oțet (oțetul de curățare mai puternic funcționează cel mai bine). Acidul acetic acționează ca un ucigaș de buruieni.

Citește și Ochii roşii, semn al unei boli care poate duce la orbire. Iată despre ce poate fi vorba!