Cât de grav este să nu te speli pe mâini după ce ai folosit baia?

Cercetările au descoperit că doar 31% dintre bărbați și 65% dintre femei s-au spălat pe mâini după ce au folosit o toaletă publică, relatează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Dar cât de rău este să nu te speli pe mâini după ce ai folosit baia din propria casă? Iată ce vor medicii să știi despre acest obicei care răspândește germenii și la are ar trebui să renunți.

Spălarea mâinilor este eficientă

Igiena mâinilor este cel mai eficient mod de a evita răspândirea infecțiilor și de a te proteja pe tine și pe ceilalți, potrivit Ranekka Dean, directorul în prevenirea infecțiilor la un spital din Long Island. Multe boli se răspândesc dacă nu te speli corect pe mâini, iar acestea includ norovirusul, Clostridioides difficile (C. diff), și E. coli, care ar putea ajunge pe mâini când folosești baia, spune dr. Dean.

Dacă nu te speli pe mâini, răspândești microbi și te pui pe tine și pe ceilalți în pericol. „Ne spălăm pe mâini din același motiv pentru care evacuăm vasul de toaletă trăgând apa”, spune Bruce Hirsch, medic boli infecțioase la Northwell Health.

spalat pe maini jpeg

Foto:Shutterstock

Chiar și cei mai sănătoși oameni au germeni periculoși în scaun, spune dr. Hirsch. „După ce mergem la baie, acești microbi ajung pe mâini și pe orice atingem. Așadar, orice mâner, piesă de mobilier sau ustensile de bucătărie pe care le atingi după ce nu te-ai spălat pe mâini după baie are apoi și acești microbi”, potrivit dr. Hirsch.

În plus, dr. Dean spune că ai putea chiar să răspândești infecțiile atingându-ți ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate. Dacă încă nu ești convins să te speli pe mâini, reține că acest lucru reduce numărul de persoane care suferă de diaree și răceală cu 31 la sută.

Și chiar dacă mâinile tale nu intră în contact direct cu fecale sau urină, spălarea toaletei fără a închide capacul răspândește agenți patogeni care ar putea supraviețui luni de zile pe suprafețele din băi, potrivit cercetărilor din American Journal of Infection Control. Deci, dacă ai atins o suprafață din baie, trebuie să te speli și pe mâini.

Potrivit medicului Hirsch, spălatul pe mâini este o activitate serioasă și trebuie tratată ca atare. 

„Asigură-te că îți acoperi mâinile cu săpun, că speli și dosul mâinilor, între degete și sub unghii! Freacă-ți mâinile timp de cel puțin 20 de secunde și clătește de două ori”, spune dr. Dean.

Este mai bine să fii sigur că te-ai spălat bine, decât să regreți mai târziu, spun specialiștii. De asemenea, trebuie să găsești timp să igienizezi și ceea ce se află în jurul tău și obiectele folosite frecvent precum tastatura, telefonul și suprafața biroului.

Citește și Cât supraviețuim fără mâncare sau apă?