Mâncărime peste tot? Iată ce încearcă organismul tău să-ți spună!

Senzația de mâncărime pe tot corpul poate fi cauzată de piele uscată, medicamente sau o afecțiune medicală subiacentă.

1 eczema jpg jpeg

Iată unele dintre posibilele cauze ale mâncărimii pe tot corpul și ce este de făcut pentru a le remedia, potrivit Live Strong.

Pielea uscată

Una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimii pielii, în special în timpul lunilor reci este pielea uscată. Dacă acesta este motivul, vei simți că este aspră la atingere și poate fi chiar descuamată sau solzoasă.

Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg

Lipsa hidratării și pielea uscată sunt un motiv frecvent al mâncărimilor. Foto: Shutterstock

Lipsa de umiditate și de hidratare  a pielii poate duce la mâncărime, dar tu poți modifica anumite obiceiuri din stilul tău de viață care pot exacerba simptomele. Așadar, renunță la dușurile fierbinți care durează mai mult de 10 minute și nu uita să aplici crème hidratante.

Totuși, țineți cont de faptul că, în unele cazuri, pielea uscată poate fi asociată cu dermatita atopică, așa că este important să faceți o programare la un dermatology, scrie Live Strong.

O reacție alergică

De obicei, o reacție alergică se prezintă ca o erupție cutanată și o mâncărime incontrolabilă, spune Aanand Geria, medic dermatolog din New Jersey. Uneori, totuși, reacțiile alergice pot provoca mâncărime fără erupție cutanată.

„Substanțele precum nichelul, parfumurile sau latexul pot fi cauze comune ale unor astfel de reacții și apar în multe produse pe care le folosim zilnic”, adaugă el.

Pentru a ameliora tipul de mâncărime asociat cu o reacție alergică a pielii, dr. Geria recomandă să mergi la dermatolog să determini cauza principală a reacției cutanate și să previi reapariția acesteia.

Între timp, ține cont de orice produse noi pe care ai început să le folosești și care ți-ar putea afecta pielea, cum ar fi detergentul de rufe, gelul pentru corp sau loțiunea de corp. Nu mai utiliza acel produs pentru a vedea dacă mâncărimea dispare și dacă o face, este posibil să fii alergic la unul sau mai multe dintre ingredientele sale.

Ai eczeme

Eczema este o afecțiune inflamatorie care provoacă mâncărimi ale pielii și uneori piele uscată sau solzoasă, erupții cutanate, vezicule și infecții ale pielii, conform Asociației Naționale a Eczemelor. Poate apărea mai întâi în copilărie sau poate începe la vârsta adultă, de obicei când cineva are 20 de ani sau peste 50 de ani.

Eczema ușoară provoacă, de obicei, zone mici de piele uscată, cu mâncărime, dar în cazuri mai severe, eczema se poate răspândi pe tot corpul și poate provoca mâncărime constantă.

Nu există un remediu pentru eczeme, dar simptomele pot fi, de obicei, gestionate cu remedii la domiciliu, cum ar fi hidratarea regulată, gestionând stresul și evitând declanșatorii de apariție. Cremele pentru  eczemă fără prescripție medicală pot ajuta, la fel și loțiunile pentru mâncărime. Dar dacă aceste produse nu controlează mâncărimea, ar trebui să consulți un dermatolog pentru a discuta opțiunile de tratament cu prescripție medicală.

Ai o infecție

Unele infecții sau infestări pot provoca mâncărimi pe tot corpul, precum cele date de varicelă, infecții fungice, scabie, ploșnișe de pat sau acarieni, purici.

În aceste cazuri, mâncărimea va dispărea odată ce elimini infecția sau infestarea. Consultă medicul, care te poate diagnostica și îți poate prescrie tratamentul adecvat.

Anemie

Este de obicei asociată cu simptome precum slăbiciune și oboseală. Dar poți avea și mâncărimi ale pielii peste tot, cu sau fără erupție cutanată.

Deși medicii nu știu exact de ce persoanele cu anemie feriprivă pot dezvolta o erupție cutanată, o teorie este că nivelurile scăzute de fier provoacă pierderea apei, ceea ce duce la mâncărime. Mâncărimea de la anemie aplastică ar putea fi cauzată de trombocitele scăzute, o afecțiune numită trombocitopenie, conform Clinicii Cleveland.

Pentru a trata mâncărimea pielii din cauza anemiei, medicul poate prescrie corticosteroizi topici sau antihistaminice.

Pentru a scăpa complet de o erupție cutanată anemie, totuși, trebuie să tratezi anemia. Anemia cu deficit de fier poate fi tratată cu suplimente de fier și modificări ale dietei, în timp ce anemia aplastică este de obicei gestionată cu transfuzii de sânge sau imunosupresoare, conform Clinicii Cleveland.

O tiroidă hiperactivă

Unul dintre simptomele mai puțin cunoscute (dar frecvente) ale hipertiroidismului, sau tiroidei hyperactive, este mâncărimea.

În cazul hipertiroidismului, glanda tiroidă produce prea mult din hormonul tiroidian, spune dr. Garshick. „Hipotiroidismul poate provoca uscarea pielii, care poate duce la mâncărime, precum și la o erupție cutanată asociată sau la modificări ale pielii”.

Cremele hidratante și loțiunile anti-mâncărime sunt cel mai bun remediu, spune dr. Garshick.

Ea recomandă, de asemenea, control endocrinologic, pentru a menține tiroida sub control.

Ai o boală de rinichi

Rinichii deteriorați nu pot filtra sângele așa cum ar trebui, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi din SUA. În timp ce oboseala, urinarea frecventă și umflarea sunt simptome comune, la fel sunt și pielea uscată, cu mâncărimi.

„În general, în cazul bolii cronice de rinichi, pot exista constatări asociate cu mâncărimea întregului corp, care nu este pe deplin înțeleasă”, spune dr. Garshick. „Aceasta fiind spuse, este important să aveți grijă de piele pentru a minimiza uscăciunea și să folosiți produse blânde.”.

Tulburare nervoasă

Deși rar, mâncărimea peste tot, fără erupție cutanată poate fi un indicator precoce al unei tulburări nervoase, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă, potrivit Dr. Raman Madan, director de dermatologie cosmetică la Northwell Health, citat de Live Strong.

„În aceste condiții, mâncărimea este cauzată de stimularea terminațiilor nervoase”, spune el. „Când sunt prea sensibili, pot provoca mâncărime”.

Pe lângă mâncărime, boala Parkinson poate provoca alte probleme ale pielii, cum ar fi pielea grasă și pielea inflamată (roșie), conform Fundației Parkinson. Alte simptome precoce includ tremurături ale mâinilor, lipsa expresiilor faciale și mișcări rigide sau lente, potrivit Clinicii Mayo.

Simptomele sclerozei multiple pot varia mult de la o persoană la alta, dar pot include următoarele, conform Clinicii Mayo: furnicături, amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor, lipsă de coordonare, mers instabil, vedere încețoșată sau dublă, vertij, oboseală și vorbire tulbure.

Efect secundar al medicamentelor

Unele medicamente pot provoca mâncărimi ale pielii, inclusiv aspirina, opioidele eliberate pe bază de rețetă și chiar unele medicamente antidepresive.

În acest caz, discută cu medicul pentru a schimba tratamentul.

Ai diabet

Chiar dacă cele mai frecvente simptome asociate diabetului zaharat sunt urinarea frecventă și setea, există multe altele, inclusiv mâncărimea pielii fără erupție cutanată.

Această mâncărime se datorează nivelului ridicat de zahăr din sânge, care poate face pielea să se usuce mai ușor, spune Eric Bricker, medic internist. Dacă ai diabet și ai de-a face cu mâncărimi ale pielii, hidratarea este un prim pas pentru a proteja bariera pielii și pentru a menține un nivel adecvat de umiditate, spune dr. Garshick.

Dacă aceste soluții fără prescripție medicală nu funcționează, ia în considerare o cremă cu steroizi pe bază de rețetă.

O afecțiune hepatică

Colestaza este o afecțiune care apare inclusiv în boli hepatice alcoolice, pancreatită, tumori sau chisturi, limfom sau hepatită virală. Pe lângă mâncărime, simptomele pot include urină închisă la culoare, scaune palide sau de culoarea argilei, greață sau vărsături, durere în abdomenul din dreapta sus și piele sau ochi galbeni.

Colestaza poate apărea și în timpul sarcinii, de obicei în al treilea trimestru, potrivit Asociației Americane de Sarcină. De obicei provoacă mâncărime pe mâini și picioare, dar unii oameni pot avea mâncărimi pe tot corpul, fără erupții cutanate.

Colestaza este o afecțiune gravă, așa că ar trebui să mergi la medic cât mai curând posibil pentru teste. Dacă ești însărcinată, va trebui să fii monitorizată îndeaproape.

Când să mergi la medic

Având în vedere că pielea uscată este una dintre cele mai frecvente cauze de mâncărime, mai întâi încearcă să ameliorezi simptomele cu o cremă hidratantă pentru piele sau o cremă cu steroizi, cum ar fi hidrocortizonul.

Dacă niciuna dintre aceste soluții nu rezolvă mâncărimea, consultă medicul.

Citește și Cum tratezi incontinența urinară