Incontinenţa urinară poate fi tratată modern. Sfatul medicului

Problemă destul de stânjenitoare, incontinenţa urinară sau pierderea controlului vezicii urinare, beneficiază de numeroase opţiuni de tratament.

image

Pierderile incontrolabile şi involuntare de urină sunt caracteristica principală a incontinenţei urinare, care apare adesea pe măsura înaintării în vârstă. Acest lucru are legătură cu faptul că, la vârste înaintate, scade capacitatea vezicii de a menţine urina. Incontinenţa urinară survine la ambele sexe, cu precădere la femei. În cazul lor, este favorizată de sarcină, menopauză, de intervenţiile chirurgicale în zona vezicii sau a uterului, iar la bărbaţi poate să apară mai ales la cei cu probleme ale prostatei. Bolile neurologice şi diabetul cresc riscul de a face incontinenţă urinară.

Este de mai multe tipuri

Potrivit Societăţii Internaționale de Continență, există 5 tipuri de incontinență urinară:

Incontinența de efort apare concomitent cu activitățile fizice care cresc presiunea intraabdominală (strănut, efort fizic, râs, tuse).

Incontinența prin imperiozitate reprezintă nevoia urgentă de a urina și pierderea de urină până a se ajunge la toaletă. Este asociată cu vezica hiperactivă (senzația bruscă și puternică de a urina ce nu poate fi stăpânită decât cu greu și pentru puțin timp).

Incontinența urinară mixtă este asocierea primelor două.

Incontinența prin prea plin este pierderea regulată de cantități mici de urină sau eliminarea de cantități mici, asociate cu senzație de golire incompletă.

Incontinența extrauretrală apare frecvent la femei ca urmare a unor comunicări anormale între aparatul urinar și cel genital, numite și fistule urinare.

SFATUL MEDICULUI

Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie 

Din dorința de a evita intervențiile minim invazive, pentru incontinența urinară de efort ușoară sau moderată, au fost dezvoltate mai multe tehnici.

Terapii Laser Fotona Smooth – Incontilase. Prin intermediul efectului termic generat de tehnologia laser, se induce formarea de noi fibre de colagen și remodelarea mucoasei în regiunea orificiului uretral și vestibular, precum și la nivelul peretelui vaginal anterior. Rezultatul va consta în îngustarea și micșorarea țesutului periuretral și al peretelui vaginal anterior, cu restabilirea continenței urinare. Pentru majoritatea pacientelor sunt necesare 2 proceduri laser, efectuate la interval de o luna, pentru corectarea incontinenței urinare de efort ușoare și medii.

Stimularea electrică pentru întărirea musculaturii pelvine ca alternativă la exercițiile Kegel, prin tehnologia „ATTAIN” (dispozitiv intravaginal de stimulare a contracțiilor musculaturii pelvine) sau „Scaunul FMS REMED” (stimularea musculaturii pelvine prin simpla așezare timp de 30 de minute pe scaunul REMED).

Injectarea intra și peri-sfincterian, la nivel uretral, de celule stem autologe prelevate din musculatura pectorală.

La acestea se adaugă reabilitarea planșeului pelvin prin exerciții fizice, tip Kegel sau gimnastică pelvină.

Linia a doua de tratament, în cazul eșecului celor de mai sus sau al rezultatelor insuficiente, este reprezentată de tratamentul chirurgical, cele mai utilizate tehnici fiind colposuspensia retropubiană prin abord laparoscopic sau montarea unei bandelete suburetrale transvaginal.

În cazul incontinenței prin imperiozitate (vezică hiperactivă), tratamentul este medicamenos - terapia anticolinergică, cu rolul de a inhiba contracțiile anarhice ale musculaturii vezicale (detrusor vezical), și terapia beta-adrenergică, cu rolul de a crește capacitatea vezicală.

Alte terapii disponibile în cazul incontinenței prin imperiozitate se numără: administrarea de toxină botulinică în doze mici, direct în țesuturile vezicii, producând paralizia flască a mușchilor vezicii urinare; neuromodularea (stimularea electrică permanentă a centrilor sacrați ai micțiunii prin electrozi fixați în găurile sacrate); stimularea neuronală a nervului tibial posterior; cistoplastia – procedură chirurgicală de mărire a vezicii urinare utilizând o porțiune de ansă intestinală (enteroplastie), tehnică folosită doar în cazuri extreme.

Bandelete suburetrale, soluţie minim invazivă

În incontinența de stres, există diverse tipuri de intervenții chirurgicale care repoziționează vezica urinară prin anumite metode. În cazul femeilor, în incontinenţa urinară de efort se poate recomanda o tehnică modernă şi minim invazivă, montarea pe cale vaginală a unei bandelete la nivelul uretrei (bandelete suburetrale). Intervenţia durează cel mult 30 de minute şi se face cu anestezie rahidiană sau generală. Bandelete suburetrale au multe avantaje, printre care durerea minimă postoperator şi reluarea rapidă a activităţilor obişnuite. Procedura implică o noapte de spitalizare. Rata de succes este de peste 95% dacă pacienta respectă recomandările medicului.

Vezi şi: Dureri sau usturimi la urinare? Iată care ar putea fi cauzele!

Cum o ţii sub control

- Menține o greutate normală;

- Renunță la fumat (nicotina irită vezica urinară și crește frecvența urinărilor);

- Hidratare corespunzătoare, pentru evitarea constipației;

- Renunțarea la cafea sau la răcoritoarelor ce conțin cafeină;

- Evitarea consumului de lichide înainte de culcare, peste noapte sau cu o oră înainte de a pleca de acasă;

- Încercarea de a urina cât mai mult posibil într-o singură sesiune;

- Stabilirea unui program de urinare la fiecare 3–4 ore;

- Utilizarea de tampoane pentru incontinență la femei sau prezervative pentru incontinență și/sau cleme peniene în cazul bărbaților;

- Reeducarea vezicii urinare, prin creșterea intervalului dintre micțiuni, precum și a volumelor de urină emise. Se vor nota într-un calendar micțional numărul de micțiuni, cantitatea de urină per micțiune și momentele de incontinență urinară.