Lucruri umitoare despre urechi! Sigur nu le știi!

Îți pot afecta gustul, te ajută să-ți păstrezi echilibrul și cresc toată viața, acestea sunt doar câteva dintre lucrurile uluitoare pe care știința le-a descoperit despre urechile umane.

Conțin cele mai mici oase din corp

Cele mai mici 3 oase din corp se numesc în mod generic „oscioarele urechii”,  sau, medical, osicule, și reprezintă un lanț de trei oase mici localizate în urechea medie. Acestea transmit sunetele colectate de pavilionul urechii și mai apoi de timpan către labirintul membranos numit cohlee. Cele trei oscioare sunt: ciocanul (malleus), nicovala (incus) și scărița (stapes).

Sunt cheia echilibrului

Dacă ai simțit vreodată un vertij este posibil să fie de vină o infecție a urechii interne. Urechile sunt pline de lichid care se mișcă pentru a semnala creierului că te deplasezi. Acest fluid poate, de asemenea, să-i spună creierului dacă ești așezat, aplecat pe spate, întins sau dacă privești drept înainte, în sus sau în jos.

image

Foto:Shutterstock

Lobii urechilor sunt diferiți

Oamenii pot avea loci ai urechii complet atașați de pielea capului, sau detașați, care atârnă. A avea una sau alta dintre Alceste forme la nivelul lobilor, nu spune ceva despre sănătatea sau aspectul tău, ci este vorba strict de o moștenire genetică inofensivă. Majoritatea lobilor urechilor au aproximativ doi centimetri lungime, dar cresc pe măsură ce îmbătrânim.

Nu se opresc din creștere

Până la vârsta de 9 ani, urechile noastre sunt aproximativ 90% din dimensiunea lor completă. Dar, la fel ca nasul nostru, urechile noastre nu se opresc niciodată să crească - sau mai precis, partea cartilajului urechii tale continuă să crească (oasele noastre ating dimensiunea maximă după pubertate). În plus, gravitația poate face ca lobii urechilor să se alungească peste timp. Cei mai lungi lobi de urechii cunoscuți au cinci centimetri!

Nu știm de ce avem lobi ai urechii

Oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri de ce avem lobi urechilor, fiindcă nu s-a dovedit utilitatea lor. Totuși, se cunoaște că ave, o cantitate mare de sânge în lobii urechilor, de aceea unii experți cred că ajută la reglarea temperaturii corpului nostru.

Ceara curăță urechile

Din punctul de vedere al compoziției, nu este ceară, este de fapt o combinație de celule moarte ale pielii, ulei și transpirație, care se află în canalul urechii pentru a împiedica mizeriile și bacteriile să pătrundă înăuntru.

Auzul se deteriorează în timp

Pierderea auzului este o frecventă problemă de sănătate, care apare in timp, fiindcă toți pierdem acuitatea auditivă pe măsură ce îmbătrânim.

shutterstock 206475934 (1) jpg

Foto:Shutterstock

De obicei afectează ambele urechi în mod egal și este un proces treptat.

Noaptea, funcționează diferit

Când dormi, creierul tău nu procesează sunetul în același mod. Urechile tale continuă să audă sunete, dar creierul tău le oprește, motiv pentru care nu-ți amintești ce ți-a spus cineva în timp ce te odihnești.

Pot afecta gustul

Un set de nervi numit Chorda Tympani care vă conectează papilele gustative de creier, și car trece dprin ureche, face ca atunci când au loc intervenții chirurgicale în zonă, să fie posibilă o schimbare a gustului.

Explicația este că acest nerv, Chorda Tympani,  este o ramură a nervului facial care provine din papilele gustative din partea din față a limbii, trece prin urechea medie și transmite mesaje gustative către creier.

Chorda tympani face parte dintre cei trei nervi cranieni implicați în gust . Fibrele senzoriale speciale (gustului) se extind prin Corda Timpanului prin nervul lingual.

Citește și Ce mâncăruri de îmbătrânesc?