Castraveţii muraţi, varza şi ceapa verde, surse naturale de vitamina K

1 2 jpg jpeg

Varza albă şi varza de Bruxelles

100 de grame de varză crudă furnizează aproape întreaga cantitate de vitamina K necesară unui adult pentru o zi, dar vitamina K se păstrează şi în forma murată. O varză de Bruxelles furnizează aproximativ 40% din necesarul zilnic. În plus, ambele tipuri de varză contribuie la buna funcţionare a sistemului digestiv, prin conţinutul mare de fibre, fiind de ajutor în caz de constipaţie şi atunci când se doreşte scăderea în greutate. Kale, salata verde, broccoli şi conopida sunt şi ele surse naturale de vitamina K.

Ceapa verde

O altă vegetală bogată în vitamina K este ceapa verde: 25 de grame furnizează 65 % din doza zilnică recomandată (DZR). În plus, ceapa verde conţine riboflavină, acid folic, niacină şi multe minerale, ceea ce face din ea o alegere bună pentru meniul zilnic. Poate fi strecurată cu uşurinţă în salate şi wrap-uri sau poate fi presărată peste supe.

Castraveţii muraţi

Mai ales pe timp de iarnă,castraveţii muraţi sunt o alegere foarte bună pentru a completa porţiile de legume zilnice. 100 de grame de castraveţi muraţi acoperă aproape în întregime necesarul zilnic de vitamina K.

Prunele

Pe lângă conţinutul de zinc şi fier, prunele au şi vitamina K în cantitate mare: 74% din DZR. Pentru a contribui la necesarul de vitamina K, prunele pot fi consumate pe post de gustare, între mese.

Roşiile uscate

Roşiile uscate la soare oferă mai mult de jumătate din doza zilnică de vitamina K la o cantitate de 100 g. Acestea pot fi adăugate în sosul pentru paste, ca topping pentru pizza sau în sandvişuri.