Ce mâncăruri te îmbătrânesc?

Îmbătrânirea este un lucru firesc, dar există hrană care accelerează acest proces, de aceea este bine să știi care sunt alimentele ce favorizează îmbătrânirea, potrivit WEBMD.

Mâncărurile picante

Unora le place picant... dar acest lucru are un preț… Mâncarea condimentată îți face vasele de sânge să se umfle și chiar să se rupă, ducând la urme violete pe față. Dacă ai rozacee, frecventă la femei după menopauză, căldura degajată în corp de alimentele picante poate declanșa o înroșire intensă.

Imbatranire FOTO Shutterstock

Secretul tinereții stă și în farfurie. Foto:Shuttersrtock

De asemenea, pentru că îți crește temperatura corpului, transpiri pentru a te răcori. Când transpirația se amestecă cu bacteriile de pe piele, poate provoca erupții și pete.

Margarina

Pielea este cel mai mare organ din corpul tău și tot ceea ce mănânci o afectează. Cele mai multe margarine, în special cele solide, au grăsimi trans.Ele îți cresc colesterolul „rău”, îți scad colesterolul „bun” și creează inflamație în întregul corp. Inflamația este legată de bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, două afecțiuni care îți pot crea un aspect îmbătrânit.

Sucuri și băuturi energizante

Cu cât consumi mai multe sucuri și băuturi energizante, cu atât mai repede îmbătrânesc celulele din țesuturile tale. Pe lângă gaze, au multe calorii și zahăr adăugat, 7 până la 10 lingurițe, într-o singură sticlă, mai mult decât orice altă băutură. Combinat cu bacteriile din gură, acel zahăr formează și acid care uzează smalțul dinților și provoacă carii. Alte dezavantaje includ creșterea în greutate și un risc mai mare de accident vascular cerebral și demență.

Mâncare decongelată

O cină preparată din mâncare semipreparată, decongelată poate conține într-o singură porție jumătate din sodiu dintr-o dietă zilnică sănătoasă. Când ai prea multă sare în dietă bei mai multă apă decât în mod normal, lucru care îți inundă rinichii, provocându-i să lucreze mai mult. Iar apa acare nu va putea fi procesată, va fi depozitată în corp, acolo unde nu îți dorești, crând un aspect buhăit: la nivelul feței și mâinilor.

Alcoolul

Deși cocktailurile te fac să te simți în formă la petreceri, corpul tău suferă când începe să le proceseze. Prima dovadă este felul în care te simți dimineața după o noapte cu alcool. De pildă, senzația de uscăciune din gură este semnul deshidratării, iar acest lucru are un mare impact asupra ta și a pielii care conține 63% apă.

Chiar dacă bei un pahar mare de apă, acesta va hidrata toate celelalte organe înaintea pielii. De aceea, până se reface echilibrul hidric, pielea arată și se simte uscată și nu se poate apăra împotriva ridurilor care se formează și pot rămâne acolo permanent.

Carnea procesata

Slănină, cârnați, șuncă și bucăți de delicatese, sunt afumate sau sărate, astfel încât să reziste mai mult fără să se deterioreze. De aceea sunt delicioase și periculoase. Sodiul și conservanții chimici provoacă inflamații care îți pot uza corpul în interior și în exterior. Puțină inflamație este bună, pentru că promovează vindecarea celulară. Dar prea multă poate provoca boli de inima, accident vascular cerebral și diabet.

Mancarea prăjită și de patiserie

Uleiul clocotit în care gătim o serie întreagă de alimente promovează radicalii liberi și alte tipuri de moleculele instabile care dăunează celulelor corpului și adaugă ani pielii.

Multe produse coapte, înclusiv prăjiturile, au un conținut ridicat de grăsime cu potential să blocheze. De asemenea, au zahăr, care în exces poate provoca diabet, hipertensiune arterială și carii dentare (printre altele). Inflamația este un alt motiv pentru a sări peste produsele de patiserie. Cu cât există mai multă inflamație în corp, cu atât sunt mai mari riscurile de artrită, depresie, Alzheimer și unele tipuri de cancer.

Cofeina

Este un diuretic: iti stimuleaza creierul si nevoia de a urina. Acest lucru poate provoca deshidratare. Când nu ai suficientă apă, pielea ta nu mai eliberează toxine. Backup-ul te face mai predispus la piele uscată, psoriazis și riduri.

Siropul de agave

Ete mai bun pentru organism decât îndulcitorii artificiali, dar siropul de agave este 90% fructoză, un tip de zahăr care poate fi descompus doar în ficat. Când ficatul este suprasolicitat, transformă fructoza în grăsime și produce mai mulți radicali liberi, compușii care dăunează celulelor și le îmbătrânește.

Vezi și Ce este depresia funcțională?