În ochii noştri se vede cât vom trăi

Aproape 5.000 de oameni au participat la studii care au cercetat legătura dintre afecțiunile oculare și longevitate, scrie Express.

Menținerea ochilor sănătoși de-a lungul vieții este vitală atunci când vine vorba de a preveni pierderea vederii pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, multe afecțiuni ale ochilor sunt inevitabile. Și studiile au arătat că acest lucru ar putea avea un impact asupra duratei de viață.

image

Legătura dintre săntatea ochilor și durata de viață este tot mai clară. Foto: Shutterstock

Un studiu, publicat în Archives of Ophthalmology în 2004, a constatat că persoanele în vârstă cu cataractă sau degenerescență maculară legată de vârstă ar putea muri mai devreme decât cele fără tulburări oculare. Prin acest studiu s-a stabilit că cei cu dovezi ale acestor afecțiuni ale ochilor au mai multe șanse de a muri din orice cauză, comparativ cu cei cu ochi sănătoși.

Și persoanele cu degenerescență maculară aveau mai multe riscuri să moară din cauza bolilor de inimă.

Motivul duratei de viață scăzute a fost faptul că aceste afecțiuni ale ochilor ar putea reflecta alte probleme de sănătate Mai exact, studiul a constatat că persoanele cu degenerescență maculară și cataractă aveau un risc mai mare de a muri mai devreme  deoarece pe durata cercetării care s-a extins pe 6 ani, jumătate dintre participanții la studiu au murit. Dintre aceștia, persoanele cu degenerescență au avut un risc cu 41% mai mare de deces în timpul studiului, în comparație cu alții care au prezentat puține sau nu au avut deloc probleme oculare de acest fel.

Mai mult, studiul a decoperit că, cei cu cazuri mai severe de degenerescență avut un risc sporit de decese cardiovasculare.

De asemenea, participanții cu tulburări de vedere la un ochi și cei care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă au avut un risc crescut de deces  respectiv de 36% și de 55%.

Potrivit Express, concluzia studiului este că : „Participanții cu degenerescență maculară avansată legată de vârstă (AMD) în comparație cu participanții cu puține sau care nau au avut deloc  drusen (depozite galbene sub retină) au avut o mortalitate crescută, iar  degenerescența maculară avansată a fost asociată cu decesele cardiovasculare.

În comparație cu participanții care au o acuitate bună la ambii ochi, cei cu acuitate vizuală mai slabă de 20/40 la un ochi au avut o mortalitate crescută!, a concluzionat studiul.

Citește și Ce simptome dă comoția cerebrală