„Nimic nu s-a putut face”: Andrea Bocelli despre lupta sa cu dizabilitatea

Cântărețul italian nu a permis glaucomului congenital să stea în calea succesului său. El a devenit cunoscut în toată lumea pentru vocea sa uluitoare, scrie Express

Tenorul Italian, care a cucerit inimile tuturor prin felul unic în care cântă operă și muzică pop și-a  pierdut vederea la vârsta de 12 ani. Dar, avea probleme cu vederea și anterior, fiind diagnosticat de mic cu glaucom congenital.

image

Tenorul italian Andrea Bocelli. Foto: Shutterstock

Glaucomul congenital, cunoscut și sub denumirea de glaucom din copilărie, este o afecțiune rară care poate apărea la sugari și copiii mici. Andrea nu s-a lăsat descurajat de problemele de vedere și a început să ia lecții de pian la vârsta de șase ani și mai târziu a cântat la flaut și saxofon.

Șase ani mai târziu, viața lui a luat o întorsătură bruscă. La 12 ani a devenit orb total după ce a suferit o hemoragie cerebrală în urma unui accident de fotbal.

Bocelii a povestit: „În copilărie eram foarte plin de viață și de necontrolat, îmi plăcea să joc fotbal și într-o zi, în timpul unui meci, am fost lovit violent în față cu o minge la ochiul drept, singurul ochi cu care  puteam vedea lumina și culoarea. Medicii au încercat să mă vindece cu diverse operații, în disperare de cauză s-au folosit și lipitori, dar nu s-a putut face nimic”.

Cu o pasiune continuă pentru muzică, Bocelli a refuzat să renunțe la visele sale și a început să învețe să citească muzica în limbaj braille. În urmă cu câțiva ani, Bocelli a împărtășit cu fanii săi modul în care reușește să cânte muzică: „Sunt părți mai ușor de învățat, pentru care mă folosesc foarte mult de auz, dar pentru secțiunile mai dificile folosesc o partitură Braille, și când am ceva de studiat, îl rog pe pianistul meu Carlo să vină la mine în fiecare zi ca să lucrăm”

Ca și alte forme de glaucom, glaucomul congenital poate fi împărțit în tipuri primare și secundare.

Glaucomul congenital primar apare atunci când boala nu rezultă dintr-o altă afecțiune sau boală, în timp ce glaucomul congenital secundar se dezvoltă ca urmare a unei leziuni sau tulburări.

Potrivit Specsavers, unele dintre semnele pentru posibile probleme oculare la copii nu sunt evidente.

În cazul glaucomului  din copilărie, simptomele pot include :

- Ochi neobișnuit de mari din cauza presiunii crescute

- Corneea (secțiunea frontală transparentă a ochiului) poate apărea tulbure

- Copilul poate prezenta, de asemenea, lacrimare excesivă și fotosensibilitate (închiderea unuia sau a ambilor ochi cu expunerea la lumină)

- Pot exista semne și simptome care indică o vedere periferică slabă (de exemplu, alergare sau lovire de obiecte)

- Unii copii cu glaucom se pot plânge de disconfort sau durere la nivelul ochiului dacă există o creștere rapidă a presiunii intraoculare.

- Bebelușii cu această afecțiune pot deveni iritabili și pot refuza să se hrănească.

Citește și Boala de care regina Letizia suferă în tăcere. Este foarte dureroasă