Evită această poziție în timpul somnului dacă ai hipertensiune arterială și apnee în somn

Cercetătorii au descoperit într-un studiu din 2023, publicat în Cureus, că aproximativ 50%-60% dintre persoanele cu apnee obstructivă de somn au, de asemenea, tensiune arterială crescută. Apneea obstructivă de somn joacă, de asemenea, un rol important în cazurile de hipertensiune rezistentă la medicamente.

Poziția din timpul somnului și sănătatea cardiovasculară

Deși există unele dezbateri în comunitatea medicală cu privire la care poziție de somn este cea mai sigură pentru persoanele cu hipertensiune arterială și apnee de somn, există o poziție care pare a fi de evitat cu totul. Pentru aceste persoane, dormitul pe spate poate crește riscul pentru anumite afecțiuni cardiovasculare, conform American Heart Association (AHA).

image

Dormitul pe spate poate fi periculos pentru hipertensivi Foto: Shutterstock

Un comunicat de presă al AHA a prezentat rezultatele unei cercetări prezentate la conferința Hypertension Scientific Sessions din 2023, dintr-un studiu longitudinal care a implicat peste 11.000 de adulți din regiunile urbane și rurale ale SUA. Cercetarea a arătat că persoanele care aveau tensiune arterială crescută în timp ce stăteau întinse pe spate (poziție supină) erau mai susceptibile la accident vascular cerebral, boli de inimă, insuficiență cardiacă sau deces prematur, comparativ cu adulții care nu aveau tensiune arterială crescută în ambele poziții. Chiar și pentru pacienții care nu aveau tensiune arterială crescută când stăteau drepți, dar aveau tensiune crescută când stăteau culcați pe spate, aceștia aveau aproximativ același risc crescut pentru afecțiunile de sănătate menționate ca și adulții cu tensiune crescută în ambele poziții.

Apneea de somn, hipertensiunea și dormitul pe spate

Apneea obstructivă de somn și hipertensiunea arterială sunt două condiții care par să fie strâns legate. S-a raportat că 89% dintre persoanele cu vârste între 18-35 de ani cu hipertensiune arterială non-secundară au apnee obstructivă de somn ca afecțiune de bază, conform unui studiu din 2022 publicat în Current Hypertension Reports.

Experții de la Sleep Centers of Middle Tennessee explică că, deoarece o persoană cu apnee primește mai puțin oxigen din cauza blocajelor cailor respiratorii în timpul somnului, inima trebuie să lucreze suplimentar pentru a pompa sângele bogat în oxigen în tot corpul. Pe măsură ce inima pompează mai mult sânge, tensiunea arterială crește odată cu presiunea asupra pereților arteriali. Din acest motiv, persoanelor cu apnee obstructivă de somn li se recomandă să evite poziția supină, care poate exacerba simptomele de obstrucție și, ulterior, poate crește tensiunea arterială.

Dormitul pe stânga pentru persoanele cu hipertensiune și apnee

Deoarece nu există un răspuns universal legat de poziția optima de somn,  pentru persoanele cu hipertensiune arterială și apnee cel mai bine să discuți cu furnizorul tău de servicii medicale.

Cu toate acestea, dormitul pe lateral minimizează șansele de obstrucție a căilor respiratorii în apneea de somn. În plus, când vine vorba de hipertensiune arterială, unii experți consideră că dormitul pe partea stângă poate fi cea mai sigură opțiune.

Motivul este că fluxul sanguin circulă înapoi la inimă, intrând pe partea dreaptă. Dormitul pe partea dreaptă poate, prin urmare, să comprime vasele de sânge care se întorc la inimă și să împiedice circulația. În funcție de ceea ce este potrivit pentru tine, medicul tău poate sugera dormitul pe partea stângă în locul poziției pe spate.

Dacă ești cineva care experimentează creșteri ale tensiunii arteriale pe timp de noapte (numită hipertensiune nocturnă), luarea medicamentelor prescrise pentru tensiune arterială înainte de culcare, menținerea unui program regulat de somn suficient și abținerea de la alcool sau cafea seara sunt toate măsuri care pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale în timpul somnului.

Sursa: Health Digest