Ce avantaje au celulele stem de la naştere faţă de cele recoltate pe parcursul vieţii

image

În lumea medicală, celulele stem reprezintă cheia unui viitor cu potențial terapeutic imens, însă acestea se pot recolta din mai multe surse, așadar viitorii părinți se pot întreba, pe bună dreptate, ”E sau nu nevoie de să recoltezi celule stem la naștere?”.

Placenta este una dintre cele trei surse principale de celule stem hematopoietice, alături de măduva osoasă și sângele periferic. Fiecare dintre aceste surse are avantaje și dezavantaje, care sunt esențiale de înțeles pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru tratament. Un mit frecvent întâlnit este acela că există puține motive pentru a stoca placenta și sângele din cordonul ombilical, deoarece celulele stem pot fi accesate din alte surse, cum ar fi măduva osoasă. Realitatea este că, deși celulele stem au în comun capacitatea lor unică de a se transforma în celule specializate, indiferent de sursa recoltării, există diferențe importante relevante pentru utilizarea terapeutică.

Celulele stem adulte pot fi prelevate la nevoie din țesuturi mature, cum ar fi măduva osoasă sau sângele periferic. ”Principalul dezavantaj al celulelor stem adulte constă în posibilitatea ca acestea sa fie afectate de diferite boli și tratamente. Nu au aceeași versatilitate ca celulele stem recoltate la naștere, dar au demonstrat eficiență în tratamentul unor afecțiuni ale sângelui, cum ar fi anumite tipuri de leucemie. Totodată, utilizarea lor implică provocări semnificative, cum ar fi găsirea unui donator compatibil și capacitatea lor limitată de a se transforma în alte tipuri de celule, ceea ce restricționează domeniul lor de aplicabilitate”, arată Dr. Bogdan Coltor, reprezentant Cord Blood Center.

De partea cealaltă, placenta și sângele din cordonul ombilical au avantajul de nu fi fost expuse la tratamente, afecțiuni sau îmbătrânire,  oferind cea mai pură și potentă sursă pură de celule stem. Celulele stem recoltate la naștere sunt în cea mai imatură star, ceea ce se traduce printr-o toleranță mai bună la transplant și un risc scăzut de respingere a grefei.  În același timp, celulele stem din placentă și sângele din cordonul ombilical pot fi accesate mai rapid decât celulele stem de la un donator adult, fiind ideale în situații de urgență.

”Recoltarea placentei, sângelui și țesutului de cordon ombilical la naștere este o procedură lipsită de riscuri sau durere. În lipsa prelevării, aceste surse abundente de diferite tipuri de celule stem se pierd, fiind considerate deșeuri biologice.  Placenta  oferă cea mai mare cantitate și diversitate de celule stem, iar cele mai recente studii au demonstrat faptul ca aceste celule pot fi păstrate pe viață în condiții de criogenie. Astfel, dacă vreodată va fi nevoie de utilizarea lor în scopuri terapeutice, ele sunt disponibile imediat. Mai mult, în placentă sunt inclusiv celule imuno-evazive - exprimă niveluri scăzute sau deloc ai markerilor de compatibilitate HLA – care pot fi utilizate pentru orice pacient, fără să fie nevoie de cautarea unui donator. Toate aspectele de mai sus au făcut ca placentă să fie în centrul atenției  studiilor clinice actuale pentru explorarea a tot mai multe aplicații medicale", explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant Cord Blood Center.

 Recoltarea placentei,  sângelui și țesutului de cordon ombilicaleste o decizie valoroasă atât pentru copil, cât și pentru întreaga familie.  Astfel, există deja peste 85 de afecțiuni pentru care există protocoale standardizate de utilizare și sute de studii clinice cu rezultate promițătoare, care sugerează că diabetul, AVC-ul, boala Parkinson, scleroza multiplă, fibroza pulmonară și multe alte afecțiuni pot fi tratate cu succes prin utilizarea celulelor stem din placentă.