Risc de colesterol crescut după 50 de ani? Iată ce ai de făcut!

Deși s-ar putea să te simți în formă, corpul tău va începe să se schimbe inevitabil. Una dintre aceste schimbări este creșterea riscului de a dezvolta colesterol crescut. Totuși, gestionarea unui nivel ridicat de colesterol nu este o concluzie inevitabilă. Prin luarea unor măsuri proactive, poți menține colesterolul sub control pe măsură ce înaintezi în vârstă.

colesterol jpg

Riscul pentru colesterol crescut este mai mare după 50 de ani . Foto: Shutterstock

Așa cum probabil știi, colesterolul este o substanță naturală, asemănătoare cerii, care circulă prin sânge. Deși are o reputație negativă, Asociația Americană a Inimii subliniază că acesta joacă un rol esențial în funcționarea hormonală, celulară și nutrițională. Colesterolul devine o problemă doar atunci când ai prea mult din tipul „rău” care începe să se depună pe interiorul arterelor tale. În acel moment, depunerile groase pot îngreuna activitatea optimă a inimii tale.

Ce este colesterolul „rău”?

Conform WebMD, colesterolul rău este lipoproteina cu densitate joasă (LDL). Spre deosebire de colesterolul bun, care este lipoproteina cu densitate înaltă (HDL), LDL-ul este tipul de colesterol care se acumulează în pereții arterelor. Din acest motiv, este indicat să menții nivelul LDL-ului la 100 miligrame pe decilitru (mg/dL). Chiar dacă nivelurile de HDL sunt adecvate, nivelurile prea ridicate de LDL pot crește probabilitatea de probleme medicale legate de colesterol, cum ar fi dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Cum influențează vârsta?

Pe măsură ce îmbătrânești, devine mai dificil pentru corpul tău să mențină sub control nivelurile de LDL. Cifrele specifice vârstei, furnizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, ilustrează cum tendința spre colesterol crescut atinge un vârf la bărbații și femeile de vârstă mijlocie. Cercetările agenției indică faptul că printre adulții americani, cel mai mare procentaj de persoane cu colesterol crescut se află în intervalul de vârstă 40-59 de ani. De fapt, adulții sunt statistic mai predispuși să experimenteze colesterol crescut în această perioadă a vieții decât oricând altcândva. De ce? Timpul își pune amprenta normală.

În condiții ideale, corpul tău ar elimina eficient colesterolul LDL, totuși, cu cât îmbătrânești, cu atât mai puțin eficient va fi corpul tău în a elimina colesterolul LDL, în special dacă ești predispus genetic spre un nivel mai ridicat de LDL, așa cum menționează WebMD.

Cum să reduci nivelul ridicat de LDL fără medicamente

Dr. Joel Fuhrman, medic și autor al cărților „The End of Heart Disease” și „Eat for Life”, este un susținător de renume al abordărilor nutriționale și fizice pentru a combate nivelurile ridicate de colesterol. El este de acord că statinele pot fi utile, dar numai dacă sunt necesare.

„Studiile sugerează că reducerea nivelurilor de colesterol cu o statină poate reduce sau întârzia riscul unui atac de cord cu 20-40%,” spune Fuhrman. „Dar factorii de dietă și stil de viață sănătoși sunt mult mai puternici.” Printre cele mai recomandate schimbări sunt adoptarea unei diete sănătoase, renunțarea completă la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase și menținerea unei activități fizice constante. Când sunt combinate, el menționează că aceste schimbări recomandate ar putea reduce riscurile legate de colesterolul ridicat cu până la 90% sau mai mult.

„Un studiu din 2017 care a monitorizat peste 2000 de persoane care au urmat recomandările mele dietetice a constatat o pierdere dramatică în greutate și beneficii cardiovasculare,” afirmă  Furhman. „În cazul celor care nu luau medicamente pentru reducerea colesterolului, s-a observat o scădere medie a LDL-ului cu 42 mg/dL. În plus, acest studiu a inclus și istorii de caz care demonstrează reversul bolilor cardiovasculare.”

A împlini 50 de ani ar trebui să fie un moment de celebrare și, ca un cadou de ziua ta, încearcă să monitorizezi nivelurile de colesterol și să îți ajustezi stilul de viață pentru a menține performanța sistemului cardiovascular.

Sursa: Health Digest