Este posibil să te îngrași de la cafea?

Cafeaua este o băutură populară în toata lumea și este consumată frecvent pentru efectele sale stimulative, date de conținutul ridicat de cofeină.

Însă, cafeaua pare să aibă și dezavantaje. Cercetările privind relația dintre cafea și managementul greutății sunt mixte, unele cercetări arătând că există mai multe motive și situații în care cafeaua te face să te îngrași

Cafeaua este o băutură excelentă pentru pierderea în greutate, deoarece are un conținut foarte scăzut de calorii și oferă, de asemenea, un nivel ridicat de energie. Cu toate acestea, la fel ca orice alt aliment, poate duce la anumite efecte negative, și în anumite situații, consecința paote fi  creșterea în greutate.

Tulbură tiparele de somn

Consumul de cafea aproape de ora de culcare poate perturba tiparele de somn, afectând negativ metabolismul și crescând probabilitatea de creștere în greutate. Cofeina din cafea afectează funcționarea receptorilor de adenozină din creier, care induc somnoleța. O ceașcă de cafea în timpul zilei pentru un plus de energie poate fi o opțiune bună, cu toate acestea, mai multe cești într-o zi, mai ales mai târziu, pot reduce calitatea somnului. Privarea de somn poate duce la creșterea stresului și la alte probleme de sănătate mintală și, de asemenea, poate afecta gândirea, memoria și performanța unui individ. Consecințele sunt creșterea stresului oxidativ, intoleranța la glucoză și rezistența la insulină, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

cafea jpg

Cafeaua în sine nu îngrașă, dar poate crea dezechilibre în organism, care duc la îngrășare. Foto: Shutterstock

Potrivit Bella Carvosso, cercetător și nutriționist, „Pentru a asigura o noapte de odihnă netulburată, se recomandă, în general, să eviți consumul de cafea sau alte băuturi cu cofeină cu cel puțin 6 ore înainte de culcare. Cofeina este un stimulent care poate interfera cu capacitatea de a adormi și de dormi dacă este consumată prea aproape de ora de culcare. Momentul exact poate varia de la o persoană la alta, deoarece indivizii au sensibilități diferite la cofeină. Unii oameni ar putea avea nevoie să reducă consumul de cofeină chiar mai devreme, cum ar fi cu 8 până la 10 ore înainte de culcare, pentru a se asigura că nu le perturbă somnul.”

Poate declanșa răspunsul la stres

La unele persoane, consumul excesiv de cofeină poate duce la creșterea stresului. Stresul cauzat organismului duce la eliberarea de hormoni cortizol, care sunt hormoni de stres care permit organismului să facă față situațiilor de luptă sau fugă. Acestea, prin urmare, stimulează descompunerea metabolismului grăsimilor și carbohidraților pentru a oferi energie instantanee organismului, lăsându-te cu un apetit crescut. Prin urmare, poate duce la acumularea de grăsime și creșterea în greutate la oameni.

Poate duce la modificări ale nivelului de zahăr din sânge

Consumul excesiv de cafea, mai ales atunci când este combinat cu alimente dulci sau bogate în carbohidrați, poate afecta nivelul de insulină și poate promova stocarea grăsimilor. Cafeaua, la unii oameni, poate duce la o sensibilitate mai scăzută la insulină, care, la rândul său, duce la niveluri crescute de zahăr din sânge și un metabolism mai scăzut al carbohidraților. Cantitățile mari de zahăr din sânge în fluxul sanguin semnalează creierului nostru să le stocheze sub formă de grăsime. Acest lucru va duce încet la o acumulare mai mare de grăsime și la creșterea în greutate. În plus, pierderea grăsimii stocate este mult mai dificilă și necesită timp.

Bella Carvosso mai spune: „Cantitatea ideală de cafea pe care o poate consuma un diabetic variază de la o persoană la alta și depinde de mai mulți factori, inclusiv de toleranța individuală la cofeină și de managementul specific al diabetului. În general, se ia în considerare că un consum moderat de cafea este sigur pentru majoritatea persoanelor cu diabet. Pentru majoritatea persoanelor, până la 3-4 căni de cafea pe zi (oferind aproximativ 400 de miligrame de cofeină) se află într-un interval de siguranță.”

Aduce zahăr în corp

Dacă adăugi zahăr, siropuri aromate, smântână sau lapte bogat în grăsimi, crește conținutul de calorii, ceea ce duce la o potențială creștere în greutate. Multe băuturi cu cafea din cafenele sunt bogate în calorii, zahăr și grăsimi nesănătoase, contribuind la creșterea în greutate dacă sunt consumate în mod regulat.

Câtă cafea să bei?

Cantitatea adecvată de cafea de băut într-o zi poate varia în funcție de toleranța individuală, factorii de sănătate și stilul de viață. Ghidurile sugerează că până la 400 de miligrame (mg) de cofeină pe zi, ceea ce este aproximativ echivalent cu aproximativ 4 căni de cafea, este sigur pentru majoritatea adulților.

Sursa: PinkVilla