Ai varice? Iată ce te ajută să le ameliorezi!

image

Varicele sau boala varicoasă sunt vene dilatate anormal sau mărite în diametru. Problema poate fi ameliorată şi cu ajutorul unor plante. Fie că sunt administrate intern, fie extern, plantele pot ajuta la ameliorarea bolii varicoase.

Castanul sălbatic

Unul dintre cele mai apreciate remedii cu acţiune tonic venoasă este castanul sălbatic. Compusul benefic din această plantă este aescina, care ajută la întărirea celulelor vaselor capilare, fiind benefic în tratarea problemelor venoase și pentru intensificarea fluxului sangvin. Remediile pe bază de castan sălbatic sunt recomandate în tratamentul insuficienței venoase cronice sau al venelor varicoase. Pentru tratarea insuficienței venoase și a problemelor circulatorii se poate lua 1 capsulă de 3 ori pe zi, între mese, într-o cură de 2-3 luni.

Ca tonic capilar, se poate folosi și tinctura de castane sălbatice. Aceasta se obține din 250 g de castane cu coajă la 1 litru de alcool de 40%. Se lasă la macerat 15 zile. În flebite sau varice, se aplică extern câteva picături.  

Ghimpele pădureţ  

Remediile din această plantă sunt recomandate în insuficienţa venoasă sau în varice. Substanţele active din ghimpele pădureţ, printre care ruscogeninele, au efect antiinflamator şi vasoconstrictor, crescând tonusul vaselor. Se recomandă ceaiul de ghimpe-pădureţ, care se prepară din 2 linguriţe de plantă la 1 cană cu apă, care se lasă la fiert 10 minute. Se beau 2 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Planta se poate administra şi sub formă de capsule, pentru sănătatea venelor şi pentru ameliorarea problemelor legate de hemoroizi.

Masaj cu amestec de uleiuri

Există la farmacii diverse geluri sau creme pentru picioare obosite sau varice, dar se poate prepara şi acasă un remediu în acest scop. Se amestecă 30 de păcături de ulei de chiparos cu câte 10 picături de ulei esenţial de lămâie, de eucalipt şi cu 20 de picături de ulei de mentă. Se completează cu 20 ml de ulei vegetal de macadamia. Timp de o săptămână, se masează picioarele cu 10-20 de picături din acest amestec.

Extract din seminţe de struguri

Cercetările au arătat că extractul de seminţe de struguri are efecte benefice şi este adjuvant în prevenirea şi tratarea varicelor. Acest remediu combate fragilitatea capilară, reduce vâscozitatea sângelui şi întăreşte pereţii venoşi. Persoanele cu varice, tromboflebite sau circulaţie deficitară pot lua 1 capsulă pe zi cu extract din seminţe de struguri.

Uleiul esenţial de rozmarin

Potrivit unui studiu, uleiul esențial precum rozmarinul poate crește fluxul de sânge în întregul corp. Acest ulei poate îmbunătăți circulația sângelui, ceea ce poate ajuta la ameliorarea durerii date de venele varicoase. Conține acid rozmarinic, care protejează țesuturile de deteriorarea radicalilor liberi, și acid ursolic, care întărește capilarele.