Dușurile vaginale: utile sau dăunătoare?

Pe lângă faptul că se simt mai proaspete, femeile spun că fac duș pentru a scăpa de mirosurile neplăcute, a spală sângele menstrual după menstruație, pentru că așa evită bolile cu transmitere sexuală și ca să prevină o sarcină după actul sexual.

image

Dușul vaginal nu este recomandat de către medicii specialiști. Foto: Shuttertock. 

Cu toate acestea, experții în sănătate spun că dușul nu este eficient în niciunul dintre aceste scopuri. De asemenea, ei avertizează că poate crește de fapt riscul de infecții, complicații ale sarcinii și alte probleme de sănătate.

Ce este dușul vaginal?

Cuvântul „douche” vine din franceză și înseamnă „spălare” sau „înmuiere”. Este o metodă de spălare a vaginului, de obicei cu un amestec de apă și oțet. Dușurile care se vând în farmacii și supermarketuri conțin antiseptice și parfumuri. Un duș vine într-o sticlă sau pungă și este pulverizat printr-un tub, în sus, în vagin. Unele femei spun că dușurile le fac să se simtă mai curate. Există, totuși, foarte puține dovezi științifice privind beneficiul dusului.

Dezavantaje

În general, riscurile de a face dușuri vaginale depășesc cu mult beneficiile.

Infecții vaginale (vaginoză bacteriană) sunt favorizate de dușurile vaginale. Ele afectează echilibrul natural al bacteriilor din vagin, iar aceste schimbări fac mediul mai favorabil pentru creșterea bacteriilor care provoacă infecții. Studiile au descoperit că femeile care au încetat să facă dușuri au fost mai puțin probabil să aibă vaginoză bacteriană. A avea vaginoză bacteriană poate crește riscul de travaliu prematur și de infecții cu transmitere sexuală.

Boală inflamatorie pelvină (BIP). Este o infecție a uterului, trompelor uterine și/sau ovarelor. Cercetările au descoperit că femeile care fac dușuri pot avea un risc cu 73% mai mare de a face boala.

Complicații ale sarcinii. Femeile care fac duș vaginale mai mult de o dată pe săptămână au mai multe dificultăți să rămână însărcinate decât cele care nu fac duș. Dușul poate crește, de asemenea, riscul de sarcină ectopică cu până la 76%. În cazul unei sarcini extrauterine, embrionul se implantează în afara uterului. Cu cât o femeie face mai multe dușuri, cu atât este mai mare riscul de a avea o sarcină ectopică.

Cancer cervical. Dusul vas cel puțin o dată pe săptămână a fost legat de un posibil risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin.

Ar trebui să faci dușuri vaginale?

Potrivit experților în sănătate, inclusiv a celor de la Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, ar trebui să eviți dușul vaginal. A avea un miros vaginal este normal, iar aciditatea vaginului va controla în mod natural bacteriile, iar pur și simplu spălarea vulvei cu apă caldă și săpun este un gest suficient pentru a menține curățenia vaginului.