3 recomandări pentru a-ți reveni mai rapid după gripă sau viroză respiratorie

Cele mai multe dintre simptomele unei gripe sau viroze respiratorii, precum febra, frisoanele, durerile locale, trec, în general, în câteva zile de la debutul bolii, cu tratament simptomatic. Însă lupta pe care organismul a dus-o cu virusul poate să provoace o stare de oboseală mai mult sau mai puțin intensă, care poate dura chiar și câteva săptămâni. Descoperă mai jos trei recomandări pentru a-ți reveni mai rapid după o gripă sau o viroză respiratorie.

image

Sursa foto: Freepik

Odihnă prelungită

Virusul gripal și cele care cauzează răceli și alte boli respiratorii pot provoca o stare de oboseală semnificativă. Cel mai simplu mod ca organismul să se recupereze este odihna. Este necesar să asculți semnalele transmise de corp și să dormi și să te odihnești cât mai mult timp. Dacă simți nevoia, poți să dormi pe perioade mai scurte și în timpul zilei. Mai multe studii au arătat că lipsa somnului afectează în mod direct sistemul nostru imunitar. Așa că încearcă să dormi cât poți de mult, dacă este posibil. 

Vitamine și plante pentru stimularea imunității

Printre altele, organismul se îmbolnăvește pentru că este obosit și pentru că sistemul imunitar nu a fost temporar capabil să-l apere de un virus. O cură de vitamine poate să fie utilă pentru reechilibrarea lui, mai ales în contextul în care, în timpul bolii, alimentația nu a fost una potrivită, din cauza unor simptome precum durerile în gât, febra sau greața. Un supliment alimentar care să conțină anumite vitamine poate să fie util pentru stimularea sistemului imunitar și să prevină o recidivă. Mizează pe vitamina C, care este implicată în sute de procese din organism, inclusiv în susținerea funcției imunitare. Același rol îl are și vitamina D, care, în sezonul rece, nu este sintetizată corespunzător de organism. Nu în ultimul rând, sistemul nostru imunitar are nevoie de zinc, pentru a lupta împotriva anumitor virusuri și bacterii.

Dintre plantele benefice pentru perioada de recuperare după o infecție virală poți alege echinacea și ginsengul, cu capacități de stimulare a sistemului imunitar. De asemenea, produsele apicole, precum propolisul și lăptișorul de matcă, pot fi administrate pentru refacerea organismului. 

Peste 70% din sistemul imunitar se află concentrat la nivel intestinal, iar protejarea florei locale joacă un rol major în lupta organismului cu virusurile și bacteriile. Suplimentele cu probiotice și prebiotice pot fi utile pentru refacerea florei intestinale, mai ales dacă ai luat medicamente care au afectat-o. 

Alimente ușoare, dar pline de substanțe nutritive

Combaterea unei infecții virale necesită mult efort din partea organismului. Acesta este motivul pentru care nu va mai avea multă energie și pentru a digera alimente mai grele. Alimentele ușor digerabile sunt de preferat în această perioadă. Limitează consumul de:

· produse din grâu

· carne roșie

· zaharuri rafinate

· lactate. 

Aceste produse nu numai că sunt mai greu digerabile, ci au și potențialul de a întreține inflamația în organism. 

Optează, în schimb, pentru legume fierte și crude, supe de casă și multe fructe colorate, mai ales citrice, pentru a acoperi necesarul de vitamine și minerale. De asemenea, pentru un aport ușor de proteine, alege carne albă, linte și pește slab. Iar, pentru a combina utilul cu plăcutul, poți să consumi puțină ciocolată neagră, bogată în magneziu. 

Nu în ultimul rând, chiar și în absența febrei, hidratarea este unul dintre remediile simple pentru ca organismul să se recupereze. Apa simplă sau în combinație cu felii de fructe, infuziile din plante, precum cimbrul, rozmarinul, ghimbirul, și sucul de mere pot hidrata eficient organismul.

După o infecție virală, cele mai simple și eficiente gesturi pentru recuperarea fizică sunt odihna prelungită și o alimentație ușoară, însă cu o mare concentrație de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive. Astfel vei stimula sistemul imunitar și vei putea preveni eventuale recidive.