De ce ești un magnet pentru țânțari? Ce spun studiile!

Nu te poți relaxa afară, fără să fii muscat de țânțari, în timp de alții scapă nevătămați? Iată care sunt motivele, potrivit Medical News Today.

4 act tantari buna 57145538 l foto 123rf jpeg

Tânțarii par sa aiba preferințe clare.   Foto: Arhiva Adevarul

Există mai mult de 3.500 de tipuri de țânțari, dintre care doar unele specii mușcă oamenii. De asemenea, se știe că doar țânțarii de sex feminin mușcă, prentru că au nevoie de sânge ca sursă de proteine ​​pentru ouă.

Unii tânțari pot transmite boli grave, precum malaria, dar în cele mai multe situații, iritația locală, în jurul mușcăturii, care produce mâncărime și discomfort, este singurul pericol. Și totuși, nimeni nu-și dorește să fie victima mușcăturilor de țânțar, iar cercetătorii au încercat să afle motivele pentru care țănțarii îi prefer pe unii oameni, în timp ce pe alții îi ingoră.

„Motivele au fost discutate în câteva studii care au nominalizat mirosul corporal, temperatura și textura pielii, microbii care trăiesc pe piele, sarcina, dioxidul de carbon expirat de oameni, alcoolul și tipul de dietă. În general, studiile sugerează că femeile însărcinate, persoanele cu temperatură ridicată a corpului și cele transpirate, prezența redusă a microbilor pielii ar putea fi mai sensibile.”, a spus Dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat din New Mexico, pentru Medical News Today.

Mai multe studii au identificat acidul lactic drept o substanță chimică de care sunt atrași țânțarii. Încă din 1968, un studiu a constatat că acidul lactic are acest efect. Oamenii produc acid lactic atunci când fac exerciții fizice, deci cel mai bun sfat este să faceți duș imediat după sport sau după effort fizic, și abia apoi să ieșiți afară.  

Alte cercetării au concluzionat că bacteriile de pe piele, adică microbiota pielii determină dacă o să fii muscat sau nu de țânțari. Potrivit Medical News Today, un  studiu a investigat acest lucru cu specia Anopheles gambiae, purtătoare de malarie. Mai întâi au testat microbiota pielii a 48 de bărbați, apoi au fost expuși mușcăturilor țănțarilor. Așa au descoperit că nouă dintre bărbați erau foarte atractivi pentru țânțari, șapte erau puțin atractivi, restul fiind undeva la mijloc. Explicația a fost că, cu cât numărul bacteriilor de pe corp era mai mare, cu atât peroanele erau mai atractive pentru țânțari.

Microbiota pielii noastre este influențată de genetica, vârsta și sistemul imunitar

Citește și Rutina de seară pentru tenul tău