Ce trebuie să știi despre fresh-ul de fructe oferit copiilor?

Sucul de fructe proaspete poate părea o opțiune de băutură sănătoasă în comparație cu sucurile din comerț. Dar Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă să nu dăm deloc sucuri copiilor sub un an și să limităm consumul în cazul copiilor mai mari, deoarece apa și laptele sunt cele mai sănătoase băuturi pentru copii, informează WebMD.

image

Cele mai bune băuturi pentru copii rămân laptele și apa. Foto: Shutterstock

Copiii îl preferă, dar nu are fibre

Fresh-ul poate fi alternativă accesibilă pentru copiii care nu mănâncă fructe. Majoritatea le acceptă mai ușor, iar un singur pahar de fresh poate conține cele două fructe pe zi recomadate, de aceea mulți părinți folosesc freshurile proaspete ca pe un truc pentru le oferi copiilor vitamine și minerale naturale. Dar există și o serie de dezavantaje de care părinții trebuie să țină cont.  

Dacă freshul este obținut prin stoarcerea fructelor, atunci din el lipsesc fibrele. Fibrele din fructe sunt benefice pentru că au efecte prebiotice. Copiii care mănâncă mai multe fructe întregi au mai multe bacterii bune în intestine. Aceaste bacterii bune sunt asociate cu o mai bună funcționare a sistemului imunitar. Fibrele din fructe sunt, de asemenea, asociate cu mai puține bacterii rele și cu protecție împotriva diareei din surse bacteriene. Beneficiile suplimentare ale fibrelor de fructe pot include: risc mai mic de constipație, obezitate, boli de inimă, de diabet de tip 2 și de cancer de colon. De asemenea, acestea sunt asociate cu un risc redus de a face crize severe de astm, dar și cu un emoțional mai bun, manifestat printr-un control mai bun al emoțiilor, abilități mai bune de a construi realații, comportamente agresive reduse, risc redus de depresie.

Au mult zahar

Sucul de fructe este o sursă concentrată de zahăr. De exemplu, 1/2 cană de suc de mere are 13 grame de zahăr și 60 de calorii. Adică, aproximativ la fel de mult zahăr ca și o porție de suc din comerț. Iar consumul zahărului în cantități mari  a fost asociat cu: obezitatea, în special cu excesul de grăsime în jurul taliei, probleme hepatice, glicemie ridicată, tensiune arterială crescută, colesterol ridicat, risc crescut de atac de cord, risc crescut de accident vascular cerebral. Mai mult, consumul de freshuri obișnuiește copilul cu gustul dulce și acesta ar putea înlocui ușor apa sau laptele cu aceste băuturi. Un studiu la care au participat 75 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani a arătat că au mâncat mai multe legume atunci când erau serviți cu apă decât atunci când erau serviți cu băuturi dulci.

Citește și Aşa prepari sănătos carnea la grătar!