Aceste culori îi atrag cel mai mult pe ţânţari!

Una dintre neplăcerile de vară sunt ţânţarii. Muşcăturile acestora produc disconfort prin mâncărimile şi iritaţiile pe care le produc. Uneori, pot da reacţii alergice periculoase. Unii stimuli îi pot atrage mai mult de pielea noastră, printre aceştia numărându-se şi culorile.

image

Muşcătura de ţânţar provine de la insecta-femelă, căci aceasta are nevoie de proteine pentru a produce ouă, iar proteinele se găsesc în sânge. Masculii se hrănesc doar cu zahăr pe care îl găsesc în plante sau în alte surse.  În afara disconfortului produs, ţânţarii pot transmite boli precum febra West Nile, malaria, febra galbenă, encefalita virală şi filarioza limfatică. De aceea, este bine să încercăm să îi ţinem cât mai departe de noi, prin folosirea unor produse speciale.

Culorile preferate de ţânţari

Există unii stimuli care îi atrag pe ţânţari şi îi fac să se apropie mai mult de noi. Printre aceşti stimuli se numără aerul pe care îl expirăm, temperatura corpului şi transpiraţia. Oamenii de ştiinţă au descoperit un alt astfel de stimul.

Jeffrey A. Riffel, profesor de biologie la Universitatea din Washington, și colegii săi au urmărit traiectoria zborului a peste un milion de țânțari femele, într-un mediu controlat, informează futura-sciences.com. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul unei camere de testare, unde insectele au avut de ales de ales între două ținte colorate. Cel mai mult, ţânţarii au fost atraşi de roşu, portocaliu şi negru, în timp ce albul, verdele şi violetul îi lasă indiferenţi.

Pentru ţânţari, culoarea roşie pare a fi “promisiunea” unei mese bune de sânge.

“Evitarea hainelor cu aceste culori este o bună modalitate de a preveni muşcăturile de ţânţari”, recomandă prof. Jeffrey A. Riffel.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci dacă te-au pişcat ţânţarii. Scărpinarea agravează mâncărimea