Aşa ai grijă de ten vara! Sfaturi de îngrijire

1 shutterstock 1154140162 jpg jpeg

Când temperatura creşte, căldura şi umiditatea pot stimula glandele sebacee să producă şi mai mult sebum. Acest lucru poate duce la îngrăşarea tenului în zona T, la apariţia arsurilor, a erupţilor cutanate şi ridurilor. Poţi evita aceste neplăceri adoptând o rutină de îngrijire adaptată sezonului cald.

Vara poate fi neprietenoasă cu pielea. Ca să menţii supleţea şi tinereţea

şi în această perioadă a anului, trebuie să faci mici ajustări. În acest sens, trebuie să iei în calcul factorii agresivi din anotimpul călduros şi să îi combaţi cu un scut puternic, asta însemnând tratamente şi produse de îngrijire specifice. Astfel, vara, pune accent pe hidratarea tenului şi pe protecţia împotriva razelor UV. Un ten nehidratat corespunzător şi vulnerabil în faţa soarelui este predispus ridării şi îmbătrânirii premature. 

 Schimbă crema hidratantă 

Vara, pielea are nevoie de hidratare adecvată, aşa că este benefic pentru ten să înlocuieşti crema de faţă folosită iarna, cu una puternic hidratantă. De obicei, în anotimpul friguros cremele nutritive bogate în uleiuri hrănitoare aduc beneficii tenului. Vara, există riscul ca pielea să se usuce rapid şi să se exfolieze. De ce? Pentru că pielea are o capacitate de regenerare uimitoare şi atunci când ceva este în neregulă începe procesul de reparare. Mizează pe un produs cu mai multă putere de hidratare! 

Produsele cu protecţie solară, obligatorii 

Nu ai voie să uiţi să aplici zilnic creme cu factor de protecţie solară pe ten, mâini, picioare şi alte părţi expuse la soare. În comerţ găseşti produse cu factor de protecţie (FPS) în diferite concentraţii de substanţe fotoprotectoare. Cifra care apare pe ambalaj (6, 8, 10, 15, 25, 35, 50) îţi arată perioada în care eşti protejat de razele UV, fără să te arzi. În funcţie de tipul de piele şi de această cifră, poţi calcula cât timp eşti protejat. De exemplu, cei cu pielea albă şi sensibilă au fototip 1, iar cei cu pielea închisă au fototip 6. Ca să afli cât te protejează crema înmulţeşte tipul de piele – în ţara noastră cei mai mulţi români au fototip 3 – cu SPF. Astfel, pentru cei cu fototip 3 cremele cu SPF 30 protejează aproximativ 90 de minute. Aplicând creme cu FPS previi arsurile, ridurile, liniile fine, cancerul de piele şi îmbătrânirea prematură. 

3 măsuri benefice pentru piele

Poartă machiaj natural 

Când vine vorba de machiaj, în lunile de vară se recomandă purtarea unuia natural, simplu, care să nu încarce tenul. Pielea are nevoie să respire când vremea este călduroasă şi când este umiditate mare. Dacă te-ai obişnuit să aplici pe faţă fond de ten, vara îl poţi înlocui cu o cremă colorantă cu pigemenţi minerali şi cu factor de protecţie solară. 

Exfoliază blând 

În timpul verii, pielea ta se regenerează pentru a se menţine sănătoasă, când suferă din pricina iritaţiilor, arsurilor sorale. Pentru a o ajuta în acest sens, asigură-te că o exfoliezi periodic, folosind metode blânde, cum ar fi scruburile cu ulei de măsline şi mălai sau cu miere şi zaţ de cafea. După exfoliere, clăteşte-te bine cu apă din abundenţă şi aplică pe piele o loţiune puternic hidratantă. 

Poartă ochelari de soare şi balsam 

Razele soarelui sunt dăunătoate pentru piele, cu precădere în intervalul 12:00 – 16:00. Evită să te expui prelungit la soare în această perioadă a zilei. Iar când ieşi afară, asigură-te că ochii sunt protejaţi de ochelari de soare şi pe buze ai aplicat balsam nutritiv şi hidratant – şi buzele pot fi arse de soare! De asemenea, îngrijeşte cu mai multă atenţie pielea sensibilă din jurul ochilor. Arsurile din această zonă pot fi calmate cu apă curată şi rece, ori de câte ori simţi nevoia, şi cu cataplasme cu suc de cartofi, pentru că acest lichid are efect calmant.