De ce avem călcâiele crăpate și cu putem preveni rănile dureroase?
Picioarele noastre rezistă la o presiune uriașă, pentru că ne susțin zilnic greutatea, iar călcâiele sunt expuse și ele presiunii, mai ales dacă avem exces ponderal și pielea uscată. În cazul în care pielea este uscată, are o rigiditate mai mare și crește riscul de fisuri și de crăpături.
Cremele cu uree sunt de ajutor pentru a menține călcâiele hidratate. Foto: Shutterstock
Totuși, cele mai frecvente cauze ale călcâielor crăpate includ probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul, eczeme, infecții precum „ piciorul de atelet” dar și factori biomecanici precum platfusul, pinteni la nivelul călcâiului sau statul în picioare pentru perioade lungi de timp, în special pe podele dure și cu încălțăminte nepotrivită.
Unoeri, loțiunile hidratante nu ajută
Presupunem în mod grelit că, dacă suferim de călcâiele uscate sau crăpate, trebuie pur și simplu să folosim mai des și maim ult, loțiuni hidratante. Însă, în majoritatea cazurilor, motivul din spatele călcâielor crăpate este infecția cu o ciupercă care duce la afecțiunea fuincgică „piciorul atletului”, spune medicul specialist podolog Miguel Cunha, pe blogul său medical.
Infecția menționată se dezvoltă frecvent pe tălpi și între degetele de la picioare. Simptomele sunt de obicei, mâncărime, piele uscată și descuamată. În cazuri mai severe, apar inflamații, fisuri adânci ale pielii și vezicule. Sportivii au această infecție mai des decât majoritatea populației, deoarece ai au în mod obișnuit picioare transpirate și, în plus, vestiarele și dușurile comune pe care aceștia le folosesc frecvent sunt locuri în care ciuperca piciorului prosperă, de aici și termenul „picior de atlet”. Aceste microrganisme sunt ciperci asemănătoare mucegaiurilor, dar se hrănesc cu pielea și unghiile moarte. Trăiesc în medii întunecate, calde și umede, de aceea șosetele și interiorul pantofilor în care stagnează transpirație oferă un mediu ideal pentru proliferare și implicit, pentru infectarea noastră.
Și unghiile pot avea de suferit
Dacă este lăsată netratată infecția fungică s-ar putea muta la unghii. În stadiile incipiente, cazurile de infecții fungice „picior de atlet” pot fi tratate cu creme, spray-uri sau loțiuni fără prescripție medicală, cu formule speciale de combatere a ciupercii piciorului, dar este bine ca și acestea să fie recomandate de către dermatolog, în urma unui consult. În cazuri avansate va fi necesară prescrierea unui tratament de către dermatolog, care poate însemna o combinație între tratamente locale și antifungice orale.
Pentru întreținerea călcâielor și pentru a crește gradul de hidratare locală sunt indicate cremele pe bază de uree și cele cu acid hialuronic.
Citește și De ce apar și cum scăpăm de negi?