Cum știi dacă porți un „bagaj emoțional” care te blochează?

Termenul de bagaj emoțional definește în mod generic faptul că porți în prezent traume din trecut, așa-numitele experiențe negative care îți blochează acțiunile prezente.

1 furie jpg jpeg

Trauma afectează felul în care procesăm emoțiile. Foto: Shutterstock

Toată lumea experimentează emoții neplăcute, fără ca acest lucru să impacteze viața, dar există și emoții care dacă nu sunt tratate, nu dispar pur și simplu.

Ele pot afecta modul în care te gândești despre tine, cum reactionezi la stress, bunăstarea ta fizică, relațiile tale cu ceilalți.

De ce avem emoții „blocate”?

Deși unii se pot referi la traume care sunt „depozitate” sau „prinse” în corp, acesta nu este neapărat un mod științific și exact de a descrie fenomenul. Cu toate acestea, simptomele stresului traumatic se pot manifesta fizic iar acest lucru se poate datora faptului că în creierul nostru, această emoție se asociază cu o anumită zona din corp, adesea la nivel subconștient.

Activarea anumitor zone ale corpului poate declanșa aceste amintiri, potrivit lui prof dr. Mark Olson, directorul Centrului Pacific pentru Conștientizarea Corpului.

„Emoțiile de acest fel sunt generate în mod constant – subconștient sau conștient – ​​ca răspuns la reactivarea amintirilor sau a obiectivelor nesatisfăcute”, spune Olson. „Atingerea zonei X este pur și simplu un stimul pentru a reconstrui modelul asociat cu acel eveniment traumatic.” Atingerea poate aduce emoții sau o memorie poate crea senzații într-o anumită zonă a corpului. În timp ce acest lucru este de obicei asociat cu o locație corporală, Olson spune că totul se întâmplă în creier.

Alți specialiști cred că traumele și emoțiile dificile pot, de fapt, să devină literalmente energie blocată în corp, deși acest lucru nu este susținut de dovezi științifice. În cartea „Codul emoțiilor”, de dr. Bradley Nelson, se afirmă că vibrațiile emoționale blocate în corp fac ca țesuturile din jur să vibreze la aceeași frecvență, cunoscută sub numele de rezonanță. Acest lucru determină acumularea de și mai multă emoție de acest fel, adică riști să atragi în continuare emoții negative și se creează un blocaj.

Cum se ajunge la blocaj emoțional?

Cercetări începute încă din 1992 susțin conexiunea minte-corp sau convingerea că sănătatea mentală și emoțională a unei persoane afectează starea sănătății fizice. Un exemplu clasic în acest sens este frica. Dacă te afli într-o situație în care ți-e frică, corpul tău generează un răspuns fizic la această emoție activând răspunsul de supraviețuire care înseamnă luptă-fugă-îngheț, adică să lupți, să fugi sau să te blochezi. 

Potrivit lui Nelson, trei lucruri se întâmplă atunci când experimentăm o emoție: dezvoltăm o vibrație emoțională, simțim emoția și orice gânduri sau senzații fizice asociate cu ea, fiindcă intervine interconectarea minții și a corpului iar faza finală este aceea în care trecem de respectiva emoție procesând-o. Potrivit lui Nelson, dacă unul dintre acești pași este întrerupt, emoțiile devin blocate. Ca urmare, este posibil să aveți tensiune musculară, durere sau alte afecțiuni. Cu cât este mai mare intensitatea emoțională, cu atât este mai probabil ca emoția să rămână blocată, crede dr. Nelson.

Specialiștii spun că procesarea emoțională are loc în structurile limbice ale creierului, iar sentimentele vin din ceea ce ne spune sistemul nervos.

„Expresia „emoții prinse în capcană” înseamnă, de obicei, că adevăratul sine vrea să exprime ceva pe care eul fals nu vrea să-l exprimăm”, spune Olson. „În psihologie, ne gândim la sinele adevărat ca la partea din noi cu care ne-am născut, care este în mod natural deschisă, curioasă și încrezătoare, în timp ce sinele fals apare ca un set de strategii adaptative pentru a face față durerii și pierderii.”

Cum se exprimă emoțiile blocate?

Această energie emoțională negativă reprimată se poate exprima astfel: resentimente, proastă luare a deciziilor, autosabotaj, reacție excesivă, stres și anxietate crescute, depresie, oboseală.

Psihologul Kelly Vincent compară emoțiile împovărătoare cu purtarea unui rucsac mare, care ne  îngreunează, ne afectează starea de spirit și ne consumă energia. Ea observă că acestea pot distruge țesuturile corpului și pot tulbura funcțiile normale ale organelor și glandelor. „Este ca un blocaj rutier uriaș pe autostrada, este greu ca energia să mai curgă în mod natural”, explică pentru Healthline.com

Evenimente traumatice pe care le putem experimenta de-a lungul vieții sunt despărțirile, schimbările majore din viață, moartea cuiva drag, infidelitatea dintr-o relație, pierderea serviciului, experiențele violente, de discriminare și rasism. Acestea afectează în mod masiv procesul cognitiv și memoria, de aceea ajung să nu aibă o reprezentare clară în creier, ci mai debrabă devin imagini ale unui moment și ale unei senzații din corp, afirmă Healthline.com.

Citește și 3 lucruri care se întâmplă cu organismul tău dacă înoți