De ce apar și cum scăpăm de negi?

Negii pot dispărea de la sine, dar se transmit uşor de la o persoană la alta și trebuie pentru a evita răspândirea.

1 negi in talpa jpg jpeg

Foarte des, negii apar pe talpă. Foto Shutterstock

Negii sau verucile apar din cauza contaminării cu virusul HPV ( Huma Papilloma Virus) ce determină multiplicarea rapidă a celulelor pielii, conducând la formarea unor excrescenţe (tumori) care nu prezintă pericol pentru sănătate, fiind benigne.

Există peste 70 de variante ale virusului HPV care cauzează veruci. Contaminarea se face prin contactul direct cu pielea sau prin atingerea pielii de suprafeţe infectate şi umede. După contactul iniţial, virusul HPV poate rămâne inactiv iar simptomele să nu fie vizibile pe moment. Apariţia negului se poate produce când există o leziune în piele, uneori momentul fiind concomitent cu cel al contractării virusului.

Transpiraţia favorizează apariţia verucilor

Când pielea este pentru multă vreme umedă, la nivelul ei se produc mici leziuni care favorizează pătrunderea virusului HPV şi apariţia verucilor. De cele mai multe ori, negii se localizează la nivelul picioarelor (veruci plantare) tocmai pentru că, mai ales în timpul verii, în respectiva zonă, pielea este umedă din cauza transpiraţiei. Din acest motiv este bine să purtăm papuci în preajma piscinelor, în interiorul vestiarelor şi chiar în interiorul cabinelor publice de duş pentru a evita infectarea, având în vedere pericolul crescut de contaminare. O altă metodă bună de prevenire a infecţiei cu virusul HPV constă în păstrarea riguroasă a regulilor de igienă şi evitarea folosirii în comun a prosoapelor sau a unor obiecte vestimentare şi de încălţămite care ar putea transmite virusul responsabil cu apariţia negilor.

Virusul persită în corp

În 50 la sută din cazuri, negii se vindecă de la sine pe parcursul a aproximativ doi ani de zile. De aceea, medicii nu recomandă tratarea lor în cazul copiilor. Tratamentele mai puţin agresive constau în aplicarea locală de soluţii sau de plasturi cu acid salicilic. Scopul este exfolierea negului şi dispariţia lui, avantajul major fiind lipsa ulceraţiilor.

Tratamentul chirurgical, efect imediat

 O alternativă de tratament o preprezintă tehnicile chirurgicale, avatajul acestora fiind eficienţa într-un timp mai scurt. Specialiştii propun aceste soluţii pentru formaţiunile mari şi inestetice. Tehnicile chirurgicale pentru negi includ criochirurgia care foloseşte nitrogenul lichid sau  azotului lichid pentru îndepărtarea verucilor, excizia negilor cu laser şi electrochirurgia. În cazul crioterapiei este nevoie de câteva şedinţe repetate, în schimb, electrochirurgia are eficacitate imediată, pacientul plecând acasă fără neg, doar cu o rană ce trebuie îngrijită, dar virusul rămâne în corp și riscul de recidivă este normal.

Citește și Ia-ți proteinele de care ai nevoie, dar nu din carne!