De ce apar și cum scăpăm de negi?

Negii pot disp─ârea de la sine, dar se transmit u┼čor de la o persoan─â la alta ╚Öi trebuie pentru a evita r─âsp├óndirea.

1 negi in talpa jpg jpeg

Foarte des, negii apar pe talp─â. Foto Shutterstock

Negii sau verucile apar din cauza contaminării cu virusul HPV ( Huma Papilloma Virus) ce determină multiplicarea rapidă a celulelor pielii, conducând la formarea unor excrescenţe (tumori) care nu prezintă pericol pentru sănătate, fiind benigne.

Exist─â peste 70 de variante ale virusului HPV care cauzeaz─â veruci. Contaminarea se face prin contactul direct cu pielea sau prin atingerea pielii de suprafe┼úe infectate ┼či umede. Dup─â contactul ini┼úial, virusul HPV poate r─âm├óne inactiv iar simptomele s─â nu fie vizibile pe moment. Apari┼úia negului se poate produce c├ónd exist─â o leziune ├«n piele, uneori momentul fiind concomitent cu cel al contract─ârii virusului.

Transpiraţia favorizează apariţia verucilor

C├ónd pielea este pentru mult─â vreme umed─â, la nivelul ei se produc mici leziuni care favorizeaz─â p─âtrunderea virusului HPV ┼či apari┼úia verucilor. De cele mai multe ori, negii se localizeaz─â la nivelul picioarelor (veruci plantare) tocmai pentru c─â, mai ales ├«n timpul verii, ├«n respectiva zon─â, pielea este umed─â din cauza transpira┼úiei. Din acest motiv este bine s─â purt─âm papuci ├«n preajma piscinelor, ├«n interiorul vestiarelor ┼či chiar ├«n interiorul cabinelor publice de du┼č pentru a evita infectarea, av├ónd ├«n vedere pericolul crescut de contaminare. O alt─â metod─â bun─â de prevenire a infec┼úiei cu virusul HPV const─â ├«n p─âstrarea riguroas─â a regulilor de igien─â ┼či evitarea folosirii ├«n comun a prosoapelor sau a unor obiecte vestimentare ┼či de ├«nc─âl┼ú─âmite care ar putea transmite virusul responsabil cu apari┼úia negilor.

Virusul persită în corp

├Än 50 la sut─â din cazuri, negii se vindec─â de la sine pe parcursul a aproximativ doi ani de zile. De aceea, medicii nu recomand─â tratarea lor ├«n cazul copiilor. Tratamentele mai pu┼úin agresive constau ├«n aplicarea local─â de solu┼úii sau de plasturi cu acid salicilic. Scopul este exfolierea negului ┼či dispari┼úia lui, avantajul major fiind lipsa ulcera┼úiilor.

Tratamentul chirurgical, efect imediat

 O alternativ─â de tratament o preprezint─â tehnicile chirurgicale, avatajul acestora fiind eficien┼úa ├«ntr-un timp mai scurt. Speciali┼čtii propun aceste solu┼úii pentru forma┼úiunile mari ┼či inestetice. Tehnicile chirurgicale pentru negi includ criochirurgia care folose┼čte nitrogenul lichid sau  azotului lichid pentru ├«ndep─ârtarea verucilor, excizia negilor cu laser ┼či electrochirurgia. ├Än cazul crioterapiei este nevoie de c├óteva ┼čedin┼úe repetate, ├«n schimb, electrochirurgia are eficacitate imediat─â, pacientul plec├ónd acas─â f─âr─â neg, doar cu o ran─â ce trebuie ├«ngrijit─â, dar virusul r─âm├óne ├«n corp ╚Öi riscul de recidiv─â este normal.

Cite╚Öte ╚Öi Ia-╚Ťi proteinele de care ai nevoie, dar nu din carne!