Care sunt cele trei probleme majore de sănătate care se văd la nivelul ochilor?

Ochii pot dezvălui multe despre starea ta de sănătate. O privire rapidă sau o examinare atentă poate spune multe, iar pentru cei cu pregătire medicală, ochii pot dezvălui de la niveluri ridicate de colesterol la probleme cu glanda tiroidă.

Dacă observi o umflătură nou apărută în ochi sau un inel colorat neobișnuit în jurul irisului, ar putea fi un semn al unei probleme grave de sănătate.

1 oftalmolog shutterstock 22589179 jpg jpeg

Medicul oftalmolog poate identifica modificări care nu țin doar de patologia ochiului, ci sunt simptomatice la niveul acestui organ. Foto: Shuttertock

La fel ca orice alt organ, ochii tăi pot arăta schimbări atunci când ceva nu este în regulă în corpul tău. De exemplu, icterul poate transforma albul ochilor în galben dacă funcția ficatului începe să cedeze și este un semn că ceva este în neregulă.

Exoftalmia

Exoftalmia, sau proptoza, este atunci când ochii tăi se umflă spre exterior. Aproximativ 80% dintre persoanele cu tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) au o afecțiune cunoscută sub numele de boala Graves. Deși aceasta poate fi tratată cu intervenții chirurgicale și medicamente, unele persoane vor observa cum ochii lor încep să iasă din orbite.

Acest lucru este numit exoftalmie sau proptoză și apare atunci când umflarea din jurul ochiului declanșată de boala Graves face ca ochiul să iasă din orbită. Deși acest lucru nu provoacă de obicei pierderea vederii și va dispărea de la sine, multe persoane vor experimenta această afecțiune timp de până la doi ani.

Boala Graves este o afecțiune autoimună în care sistemul tău imunitar atacă glanda tiroidă, determinând-o să producă în exces hormoni tiroidieni. Aceasta afectează de obicei ambii ochi, dar unele persoane o vor observa mai mult la un ochi decât la celălalt.

Arcul corneean

Un inel cornean, numit și arcus senilis, poate fi un semn de avertizare pentru colesterolul ridicat. Mai frecvent la persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă, dacă observi un inel albastru care se dezvoltă în jurul irisului cuiva, ar putea fi un semn că au o problemă genetică cu colesterolul. Afecțiunea, cunoscută sub numele de hipercolesterolemie familială, afectează una din fiecare 250 de persoane.

Aceasta poate determina apariția xantelasmelor, care sunt depozite galbene lângă colțul interior al ochiului, de fapt mici depozite de colesterol. În alte părți ale corpului, această afecțiune poate provoca și formarea xantomatoaselor în jurul tendoanelor, ceea ce poate face ca degetele să se umfle și să devină rigide din cauza acumulării de colesterol.

Persoanele cu această afecțiune ar trebui să solicite ajutor medical, deoarece vor trebui să ia măsuri pentru a reduce aportul de colesterol, altfel aceste simptome se pot agrava.

Inelele Kayser-Fleischer

Un inel Kayser-Fleischer este unul dintre semnele caracteristice ale bolii Wilson. Boala Wilson este o afecțiune rară care determină acumularea de cupru în mai multe organe din corpul tău, inclusiv în ochi. Acest lucru este numit inelul Kayser-Fleischer și începe ca o linie de culoare galben-verde în partea superioară a irisului, înainte de a se dezvolta într-un inel complet.

Boala afectează în principal creierul și ficatul, provocând și umflarea abdomenului, pielea galbenă și uneori schimbări de personalitate. Apariția bolii Wilson poate avea loc în orice moment, afectând în principal persoanele cu vârste între 3 și 50 de ani, și este testată printr-o serie de examinări ale ficatului și control oftalmologic.

Așadar, dacă observi vreodată aceste semne în ochii cuiva, ar putea fi un indiciu că există probleme de sănătate subiacente care necesită atenție medicală.

Sursa: Mirror