Bolile grave pe care ceaiul verde le poate preveni. Cum prepari corect infuzia

1 ceai verde jpg jpeg

Consumat de mii de ani de popoarele asiatice, ceaiul verde are numeroase beneficii de care este bine s─â profit─âm. Iat─â care sunt principalele avantaje ale consumului acestui remediu!

├Än medicina tradi┼úional─â chinez─â ┼či indian─â, ceaiul verde era folosit pentru a opri hemoragiile ┼či pentru a trata r─ânile, pentru digestie, pentru s─ân─âtatea inimii ┼či a psihicului ┼či pentru reglarea temperaturii corpului.

Cercet─ârile din ultimele decenii au scos ├«n eviden┼ú─â efectele terapeutice ┼či preventive ale ceaiului verde. Planta este bogat─â ├«n polifenoli, compu┼či naturali care reduc procesul inflamator responsabil de apari┼úia unor boli grave, inclusiv cancerul. Unul dintre cei mai puternici compu┼či din ceaiul verde este galatul de epigalocatechin─â (EGCG) - 7380 mg la 100 g, polifenol puternic din familia catechinelor, care ┼či-a demonstrat beneficiile terapeutice. Teaflavinele ┼či tearubiginele sunt alte flavonoide din ceaiul verde care au puternic─â ac┼úiune antioxidant─â ┼či care ofer─â protec┼úie cardiovascular─â.

Pentru c─â are efect stimulant, ceaiul verde poate ├«nlocui cafeaua, fiind un remediu indicat at├ót ├«n epuizarea mental─â, c├ót ┼či ├«n cea fizic─â.

Poate ţine departe cancerul

S-a observat c─â ├«n ┼ú─ârile ├«n care consumul de ceai verde este crescut, este mai mic num─ârul unor tipuri de cancer. Efectul protector este pus pe seama antioxidan┼úilor din ceaiul verde, care reduc inflama┼úia rezultat─â din stresul oxidativ implicat ├«n apari┼úia unor boli grave, inclusiv cancerul. ÔÇ×Catechinele prezente ├«n cantitate mare ├«n ceaiul verde ac┼úioneaz─â asupra celulelor canceroaseÔÇŁ, afirm─â Christelle Lassort, naturopat, specialist ├«n medicin─â alternativ─â. Din ÔÇ×Cartea ceaiului verdeÔÇŁ de dr. Lester A. Mitscher ┼či Victoria Dolby Toews (ed. Cartea Veche Publishing, 2012) afl─âm c─â: ÔÇ×s-a descoperit c─â EGCG din ceaiul verde face ca, ├«n esen┼ú─â, unele dintre celulele tumorilor s─â comit─â suicid, proces pe care oamenii de ┼čtiin┼ú─â ├«l numesc apoptoz─â, mai precis moartea programat─â a celulei, care este, de fapt, o parte important─â din ciclul vie┼úii. Se crede din ce ├«n ce mai mult c─â apoptoza este principalul mod prin care ceaiul verde lupt─â ├«mpotriva dezvolt─ârii canceruluiÔÇŁ.

Studiile efectuate pe cobai au ar─âtat posibile beneficii ale ceaiului verde contra urm─âtoarelor tipuri de cancer: de s├ón, de vezic─â, ovarian, colorectal, esofagian, pulmonar, de prostat─â, de piele ┼či de stomac.

Scade riscul de boal─â Alzheimer

Unele studii asociaz─â consumul de ceai verde at├ót cu posibilitatea preven┼úiei bolii Alzheimer, c├ót ┼či cu o mai bun─â gestionare a acestei maladii. Compusul care protejeaz─â creierul de bolile neurodegenerative este EGCG. Un studiu din 2017 a ar─âtat c─â galatul de epigalocatechin─â poate reduce declinul cognitiv. Potrivit unor cercet─âri, ceaiul verde asigur─â buna func┼úionare a neuronilor ┼či ajut─â la repararea celulelor cerebrale deteriorate. Antioxidan┼úii cu propriet─â┼úi bioactive pot proteja creierul de leziunile vasculare ┼či pot preveni sau ├«ncetini dezvoltarea afec┼úiunilor neurodegenerative precum boala Alzheimer.

Beneficii pentru s─ân─âtatea cardiovascular─â

Persoanele care consum─â ceai verde pot fi mai protejate fa┼ú─â de bolile cardiovasculare. Flavonidele din aceast─â plant─â previn formarea cheagurilor de s├ónge, scad leziunile pere┼úilor arteriali produse de radicalii liberi, reduc├ónd dezvoltarea pl─âcilor de aterom. Efectele benefice ale ceaiului verde se observ─â ┼či ├«n ceea ce prive┼čte sc─âderea tensiunii arteriale. Un studiu din 2011 a ar─âtat c─â polifenolii din ceaiul verde pot sc─âdea nivelul colesterolului r─âu gra┼úie ac┼úiunii antioxidante. Un consum frecvent de ceai verde poate oferi cu p├ón─â la 31% protec┼úie contra bolilor cardiovasculare.

Scade glicemia

Conform unui studiu efectuat ├«n Japonia, consumul frecvent de ceai verde este asociat cu un risc cu 42% mai mic de apari┼úie a diabetului de tip 2. ├Än cadrul cercet─ârilor, s-a observat c─â planta poate ameliora rezisten┼úa la insulin─â ┼či scade glicemia.

Cum prepari corect infuzia

├Än China ┼či ├«n Japonia, prepararea ceaiului verde este o adev─ârat─â art─â. Modul corect de preparare influen┼úeaz─â ┼či beneficiile acestei plante. Se recomand─â infuzarea unei liguri┼úe de ceai verde la 1 ce┼čcu┼ú─â cu ap─â de 60 - 70 de grade Celsius, 2-3 minute. De preferat este s─â se foloseasc─â ap─â plat─â, s─ârac─â ├«n calcar ┼či bogat─â ├«n minerale. Ceaiul trebuie b─âut ├«n 10 minute dup─â preparare.

Ceaiul verde este disponibil ┼či sub form─â de capsule, din care se administreaz─â 1 pe zi, dar nu perioade ├«ndelungate.

Nu se consum─â dup─â ora 18:00!

Pentru c─â este surs─â de tein─â, echivalentul cofeinei din cafea, ceaiul verde nu trebuie consumat dup─â-amiaza sau seara, dup─â 18:00. ├Äntruc├ót are efect stimulant, ceaiul verde este contraindicat copiilor ┼či femeilor ├«ns─ârcinate sau mamelor care al─âpteaz─â. De asemenea, nu este recomandat persoanelor cu insomnii, cu hipertensiune, cu probleme urinare sau cu aritmii. Dac─â este consumat ├«n timpul mesei, poate reduce absorb┼úia fierului. Pentru c─â are ├«n con┼úinut vitamina K (favorizeaz─â coagularea), ceaiul verde poate interfera cu tratamentul anticoagulant. 

┼×tiai c─â...

....un consum frecvent de ceai verde este asociat ┼či cu o s─ân─âtate oral─â mai bun─â? Compu┼čii din ceaiul verde inhib─â dezvoltarea bacteriilor care cauzeaz─â carii.