Bolile grave pe care ceaiul verde le poate preveni. Cum prepari corect infuzia
Consumat de mii de ani de popoarele asiatice, ceaiul verde are numeroase beneficii de care este bine să profităm. Iată care sunt principalele avantaje ale consumului acestui remediu!
În medicina tradiţională chineză şi indiană, ceaiul verde era folosit pentru a opri hemoragiile şi pentru a trata rănile, pentru digestie, pentru sănătatea inimii şi a psihicului şi pentru reglarea temperaturii corpului.
Cercetările din ultimele decenii au scos în evidenţă efectele terapeutice şi preventive ale ceaiului verde. Planta este bogată în polifenoli, compuşi naturali care reduc procesul inflamator responsabil de apariţia unor boli grave, inclusiv cancerul. Unul dintre cei mai puternici compuşi din ceaiul verde este galatul de epigalocatechină (EGCG) - 7380 mg la 100 g, polifenol puternic din familia catechinelor, care şi-a demonstrat beneficiile terapeutice. Teaflavinele şi tearubiginele sunt alte flavonoide din ceaiul verde care au puternică acţiune antioxidantă şi care oferă protecţie cardiovasculară.
Pentru că are efect stimulant, ceaiul verde poate înlocui cafeaua, fiind un remediu indicat atât în epuizarea mentală, cât şi în cea fizică.
Poate ţine departe cancerul
S-a observat că în ţările în care consumul de ceai verde este crescut, este mai mic numărul unor tipuri de cancer. Efectul protector este pus pe seama antioxidanţilor din ceaiul verde, care reduc inflamaţia rezultată din stresul oxidativ implicat în apariţia unor boli grave, inclusiv cancerul. „Catechinele prezente în cantitate mare în ceaiul verde acţionează asupra celulelor canceroase”, afirmă Christelle Lassort, naturopat, specialist în medicină alternativă. Din „Cartea ceaiului verde” de dr. Lester A. Mitscher şi Victoria Dolby Toews (ed. Cartea Veche Publishing, 2012) aflăm că: „s-a descoperit că EGCG din ceaiul verde face ca, în esenţă, unele dintre celulele tumorilor să comită suicid, proces pe care oamenii de ştiinţă îl numesc apoptoză, mai precis moartea programată a celulei, care este, de fapt, o parte importantă din ciclul vieţii. Se crede din ce în ce mai mult că apoptoza este principalul mod prin care ceaiul verde luptă împotriva dezvoltării cancerului”.
Studiile efectuate pe cobai au arătat posibile beneficii ale ceaiului verde contra următoarelor tipuri de cancer: de sân, de vezică, ovarian, colorectal, esofagian, pulmonar, de prostată, de piele şi de stomac.
Scade riscul de boală Alzheimer
Unele studii asociază consumul de ceai verde atât cu posibilitatea prevenţiei bolii Alzheimer, cât şi cu o mai bună gestionare a acestei maladii. Compusul care protejează creierul de bolile neurodegenerative este EGCG. Un studiu din 2017 a arătat că galatul de epigalocatechină poate reduce declinul cognitiv. Potrivit unor cercetări, ceaiul verde asigură buna funcţionare a neuronilor şi ajută la repararea celulelor cerebrale deteriorate. Antioxidanţii cu proprietăţi bioactive pot proteja creierul de leziunile vasculare şi pot preveni sau încetini dezvoltarea afecţiunilor neurodegenerative precum boala Alzheimer.
Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară
Persoanele care consumă ceai verde pot fi mai protejate faţă de bolile cardiovasculare. Flavonidele din această plantă previn formarea cheagurilor de sânge, scad leziunile pereţilor arteriali produse de radicalii liberi, reducând dezvoltarea plăcilor de aterom. Efectele benefice ale ceaiului verde se observă şi în ceea ce priveşte scăderea tensiunii arteriale. Un studiu din 2011 a arătat că polifenolii din ceaiul verde pot scădea nivelul colesterolului rău graţie acţiunii antioxidante. Un consum frecvent de ceai verde poate oferi cu până la 31% protecţie contra bolilor cardiovasculare.
Scade glicemia
Conform unui studiu efectuat în Japonia, consumul frecvent de ceai verde este asociat cu un risc cu 42% mai mic de apariţie a diabetului de tip 2. În cadrul cercetărilor, s-a observat că planta poate ameliora rezistenţa la insulină şi scade glicemia.
Cum prepari corect infuzia
În China şi în Japonia, prepararea ceaiului verde este o adevărată artă. Modul corect de preparare influenţează şi beneficiile acestei plante. Se recomandă infuzarea unei liguriţe de ceai verde la 1 ceşcuţă cu apă de 60 - 70 de grade Celsius, 2-3 minute. De preferat este să se folosească apă plată, săracă în calcar şi bogată în minerale. Ceaiul trebuie băut în 10 minute după preparare.
Ceaiul verde este disponibil şi sub formă de capsule, din care se administrează 1 pe zi, dar nu perioade îndelungate.
Nu se consumă după ora 18:00!
Pentru că este sursă de teină, echivalentul cofeinei din cafea, ceaiul verde nu trebuie consumat după-amiaza sau seara, după 18:00. Întrucât are efect stimulant, ceaiul verde este contraindicat copiilor şi femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează. De asemenea, nu este recomandat persoanelor cu insomnii, cu hipertensiune, cu probleme urinare sau cu aritmii. Dacă este consumat în timpul mesei, poate reduce absorbţia fierului. Pentru că are în conţinut vitamina K (favorizează coagularea), ceaiul verde poate interfera cu tratamentul anticoagulant.
Ştiai că...
....un consum frecvent de ceai verde este asociat şi cu o sănătate orală mai bună? Compuşii din ceaiul verde inhibă dezvoltarea bacteriilor care cauzează carii.